Vitlöksdoftande potatisomelett med vitost

 

Detta är sommarmat för mig, en riktigt god och superenkel rätt som passar både till lunch eller middag. Om man har en stekpanna som tål ugn så kan man grädda klart omeletten där, annars så går det bra att göra det på spisen också. Gör du det på spisen så är risken stor  att den går sönder när man ska vända på den. Lättast är att man delar den i 4 delar och sedan vänder varje del för sig. Omeletten blir vackrare när du gör den i ugnen, men godare när du gör den på spisen eftersom den får en finare stekyta. Gott till är en tomatsallad med tunna skivor rödlök.

Till 4 portioner behöver man:

400 gram potatis

2 msk Bregott mellan

6 ägg

3 dl mellanmjölk (laktosfri)

150 gram Apetina 3 % vitost färdigtärnad

salt

vitlökspulver

svartpeppar

ev lite gräslök eller annat grönt till dekoration

Gör så här på SPISEN:

  1. Börja med att skala potatisen och skära den i 1 cm stora tärningar.
  2. Koka potatisen mjuk i cirka 10 minuter.
  3. Värm en stekpanna med Bregott mellan.
  4. När matfettet har smält så kan du lägga i den färdigkokta potatisen och låta den få en fin stekyta.
  5. Rör om och pudra över med vitlökspulver, ta ganska mycket så att det doftar gott.
  6. Stek tills du tycker att potatisen fått fin stekyta och färg.
  7. Vispa upp ägg och mellanmjölk i en bunke.
  8. Häll äggstanningen i pannan och rör om lite.
  9. Strö över den vita osten, salta lite lätt då osten också ger sälta och peppra.
  10. Vänd potatisomeletten när den har stelnat och fått färg underifrån. Lättast gör du det om du delar omeletten i 4 delar.
  11. Stek i någon minut och häll upp det direkt på fyra tallrikar.
  12. Servera med en god tomat- och löksallad.

Gör så här med UGN: 

  1. Börja med att skala potatisen och skära den i 1 cm stora tärningar.
  2. Koka potatisen mjuk i cirka 10 minuter.
  3. Sätt  ugnen på 200 grader (detta om du vill grädda omeletten färdigt där).
  4. Värm en stekpanna med Bregott mellan.
  5. När matfettet har smält så kan du lägga i den färdigkokta potatisen och låta den få en fin stekyta.
  6. Rör om och pudra över med vitlökspulver, ta ganska mycket så att det doftar gott.
  7. Vispa upp ägg och mellanmjölk i en bunke.
  8. När du tycker att potatisen fått fin färg så kan du hälla över potatisen i en ugnsfast form om din stekpanna inte tål ugnsvärme. Utnyttja matfettet och smörj formen lite. Häll över äggstanningen och strö över sedan osten, salta lätt och peppra.
  9. Grädda omeletten i övre delen av ugnen tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg, cirka 20-25  minuter.
  10. Dela omeletten i 4 bitar, lägg upp det på tallrikar och servera det med en god tomat- och löksallad.

ViktVäktarna

  • WW Points: 6 personliga points per portion.

2 kommentarer

  • Nadja

    Hej Camilla, men ja visst kan man använda färsk vitlök istället för pulver.
    Precis som du säger så kan finhacka eller pressa i den på slutet av stekningen med potatisen.

    Hälsningar Nadja

     
  • Camilla

    Låter underbart gott, men jag har en fråga.. kan man använda färsk vitlök på ett bra sätt istället för pulver? Kanske finhacka och steka med potatisen sista minuterna? Eller vad tror du?
    Tack för alla fina recept!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.