Vetelängd med kanelfyllning
Då inlägget om de klassiska kanelbullarna blev så populärt så kommer här ett recept Vetelängder med kanelfyllning. Jag vet inte hur många gånger jag har bakat bullar men att göra en klippt vetelängd händer inte så ofta. Och varför det undrar jag då det går så mycket fortare än att göra en massa bullar. Följ bara anvisningarna i receptet så kommer även du fixa det galant. För oss ViktVäktare så blir en bit av denna kanellängd mycket billigare i points än vad en bulle är, bra va!
Till fyra längder behöver du:
Vetedeg: 50 g jäst för söta degar, 150 g smör, 5 dl mellanmjölk, 1 ägg, 1 1/2 dl socker, 1/2 tsk salt, 1 tsk kardemumma, 13 dl vetemjöl
Kanelfyllning: 100 g rumsvarmt smör, 1/2 dl socker, 3 tsk mald kanel
Garnering: 1 litet ägg, pärlsocker och ev flagad mandel (har inte räknat med det i points uträkningen)
Gör så här:
Smält smöret och värm det tillsammans med mjölken till fingervarmt. Fördela jästen i vätskan och rör sedan ner ägget, socker, salt, kardemumma (kan uteslutas) och vetemjöl. Arbeta degen ordentligt, helst flera minuter med maskin, och låt den jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i fyra delar, kavla ut till rektanglar och lägg på fyllning. Rulla ihop till längder och lägg dem på plåt. Klipp upp flikar och lägg dem korsvis så att det ser ut som en fläta. Klipp rätt så djupt så blir det finare. Låt längderna jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
Pensla längderna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker och eventuellt lite flagad mandel. Grädda längderna i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter. Låt längderna få vacker gyllenbrun färg.
Perfekt till söndagsfikat om jag får säga det. Helst skulle jag vilja sitta i en liten stuga någonstans, titta ut genom fönstret medan man fikar och ha en sprakande brasa värmandes bakom ryggen. Mysigt eller hur?
TIPS! Ett tips är att byta ut den flagade mandel mot hackad pistage istället.
ViktVäktarna
- WW Points: Totalt har receptet 224 points med smör och 201 med margarin 80 %. En längd har 56 points respektive 50 points. Dela det med antalet skivor man skär upp.
12 kommentarer
Nadja
Hej Gunnel
Vad roligt att höra, tack för att du berättar.
Hälsningar Nadja
Gunnel
Blev jättebra smidigare än att baka bullar. Jag provade med sylt i mina längder inte dumt alls.
Nadja
Toppen Therése, låter hur gott som helst.
Therése
Använde ditt recept och lade till lite vaniljkräm på mina. Bakade ut dom på 2 olika sätt och gjorde en liten fördjupning på mitten och lade vaniljkrämen där i. Dom blev kanongoda 🙂
Bukångest
Tack för tipset om klippta längder!
Lenita
Jag brukar röra i en-två skedar NUTELLA och det är det bästa !
Tess
gud vad gott det ser ut 🙂
Kalasgott
Oj så vackra! Ser fantastiskt goda ut Nadja! 🙂
bakfia
det ser underbart ut.)!!!!!!!!!!
Malin
Åh va fina dom blev! Och vetebröd är ju alltid så himla gott! 🙂
Emmas Kök
Jag har heller aldrig provat klippt vetelängd. Men detta ser ju fantastiskt ut så det får jag nog ta och baka snart! Pistagenötter blir det på mina! 😛
Therese
Vad gott nougatkaffet såg ut, vilken bra ide att göra så där. Lite lyxigare kändes det som.
Håller på läsa in mig på alla bloggar här börjde igår och är inte klar än..
Jag håller med lät härligt med brasan och stugan inte så dumt.
Tack för din kommentar ang våran katt wille, är ju oundvikligt att dom lämnar oss en dag men fy vad jobbigt det är..
Ha en bra dag