Vetelängd med äppelmos
Varför inte variera bullbaket med några vetelängder. Här får vetebrödet en frisk och syrlig smak av äppelmoset. Degen bakas ut till nio smala längder, som var och en fylles med lite äppelmos. Längderna flätas sedan ihop tre och tre, så att man får tre fina flätor. En vetelängd bjöds till fikat i söndags, en har mina föräldrar fått och en ska arbetskompisarna på jobbet få!
Det här behövs för 3 flätor:
50 g jäst, 150 g smör eller margarin, 5 dl mjölk, 1 1/2 dl strösocker, 1/2 tsk salt, 15-16 dl vetemjöl, 1 ägg till pensling, ev lite pärlsocker och flagad mandel till garnering
Gör så här:
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken, låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen över jästen, rör om så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan, socker, salt och största delen av mjölet. Arbeta ihop degen (tillsätt ev lite av resterande mjöl) tills den blir blank och smidig. Lägg en bakduk över degen, ställ den på varm och dragfri plats att jäsa till dubbel storlek, ca 40minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord, arbeta den smidig. Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en kaka ca 30 x 35 cm. Sporra ut 3 remsor ca 10 x 35 cm. Fördela 1 dl äppelmos på remsorna. Rulla ihop dem. Fläta de tre rullarna till en längd. Gör ytterligare 2 flätor på samma sätt. Låt flätorna jäsa på plåt 30-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt strösocker och flagad mandel på flätorna. Grädda dem i 200 grader, cirka 15-20 minuter tills de får fin färg. När de har svalnat lite så är det bara att skära upp i lagom stora bitar. Sedan är det bara att ta en bit och njuta!
8 kommentarer
KarinW
Jag som älskar längder men jag kan inte klippa, men det där blir ju hur fint som helst utan sax!
kardemummagumma
Ooh så gott! Länge sen man bakat en längd! Äppelmos låter som en jättegod fyllning!
Hanna
Åh så gott!! Fasen vad sugen jag vart nu! =)
Jennie
Äppelmos i bullarna är nästan för gott! Dina längder ser superfina ut! Mumsmums!
Jennie
Äppelmos i bullarna är nästan för gott! Dina längder ser superfina ut! Mumsmums! 🙂
Lena Svensson
Du är verkligen en fena i köket
Kram lena
Anna
Det ser mumsigt ut! Och jag bakade ditt havrebröd med linfrön igår. Äter inte bröd själv, men familjen älskade det! Så tack för det! 🙂
Vad roligt! Jättekul att höra sånt 😀
Nadja
Jessica
Ser hur goda ut som helst. Dina föräldrar och arbetskamrater har tur dom =)