Vallmobröd
Dessa vallmobröd är otroligt snabbakade, dekorativa och jättegoda portionsbröd. Degen som inte ska förjäsas kavlas ut direkt, viks i tre delar och strös med vallmofrön. Brödet blir färdigt medan du lagar middagen, så kavla upp ärmarna och baka ihop dessa små vallmobröd…och vem kan emotstå nybakat bröd? Inte jag i alla fall och de är helt klart värda sina points! Jättegott till höstens alla soppor eller till en god lyxig helgfrukost.
Vallmobröd, cirka 16 bröd
50 g jäst, 1 dl rumstempererad mellanmjölk (ev laktosfri), 100 g smält smör (ev laktosfri), 1 ägg, 1/2 tsk salt, 1 1/2 msk socker, 7 dl vetemjöl,
Garnering: 1 uppvispat ägg, svarta/blåa vallmofrön
Gör så här:
Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt smör, ägg, salt, socker och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig. Kavla ut till en kaka, ca 20 x 65 cm. Pensla ovansidan med uppvispat ägg och vik in den ena långsidan mot mitten. Gör likadant med den andra så att det blir tre lager. Vänd så att skarven kommer neråt och pensla med ägg. Strö vallmofrön över och skär degen i cirka 16 lika stora bitar. Lägg på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225 grader cirka 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
ViktVäktarna
- WW Points: ett bröd är 6 points enligt receptet ovan tillagat med smör.
11 kommentarer
JoY
Mina blev jättesmå.. kanske 4×10 cm bara tyckte dina såg mycket större ut.
Åt dem dock till frukost och de var ju supergoda 🙂 Får prova igen 🙂
Nadja
Svar till Joy:
Jag tycker inte de är så små, men då du fick endast 9 stycken och de var jättesmå så måste det ha blivit något fel. Jag har gjort dessa flera gånger och det har alltid varit okej. Försökt göra dem igen så blir de säkert bättre.
Nadja
JoY
Hejja! Vilka goda bröd! Försökte mig på en vallmofläta igår och det gick ju inte alls, det här blev MYCKET bättre tack tack för det 🙂
Men däremot förstår jag INTE hur små dina bröd är om du fick ut 16 stycken av den där degen, jag fick 9 stycken och de var jättesmå 🙂
Hanna
Vilka fina bröd! De ser jättegoda ut!
Mattias Lyman
Ser gott ut. Smart med vikningen, blir mest att jag gör brödet till runda bullar. Får ta och testa ditt recept nästa gång.
Jessica
Nu har jag bakat dom och dom var ju tokgoda, vet dock inte vad det var för spöke i mitt kök igår, för jag bakade dessa och ytterligare en annan sort och tyckte att båda sorterna jäste väldigt dåligt, men det är ju så det är ibland.
/Jessica
Anna
Jag har fått tillfälle att prova dom och dom var jätte goda
Anna
angelina
dom har jag bakat och det stämmer, dom är jättelätta och snabba att baka. jättegoda är dom oxå 😉
kryddburken
Vallmobröd är ju så gott! Ditt recept låter riktigt smarrigt, det måste jag prova nån helg!
Jessica
Åh, vad bra jag som ska baka bröd ikväll, dessa blir att testa.
/Jessica
Jennie
Åh så goda de såg ut! 🙂
Det är inte mycket som slår nybakat bröd håller jag med om! 😉
Varma Hälsningar,
Jennie.