Toscakaka
Vi får för all del inte glömma våra gamla klassiker inom bakning bland alla nya moderna kakor som macarons och cupcakes. En god Toscakaka är aldrig fel på kakbordet och är alltid mycket uppskattad. Detta recept kommer från boken: Sju sorters kakor.
Smet: 100 g smör, 2 ägg, 1 1/2 dl socker, 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1/2 dl mjölk/grädde
Glasyr: 100 g margarin. 1 dl socker, 2 msk vetemjöl, 2 msk mjölk, 70 g mandelspån (jag tar 100 gram)
Gör så här:
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält matfettet till smeten och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, matfettet och vätskan. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter i 175 grader.
Förbered under tiden glasyren. Blanda samman ingredienserna i en kastrull. Värm massan under försiktigt omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat. Bred glasyren på kakan. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare i 15 minuter eller tills den fått fin färg.
4 kommentarer
Ann-Britt
Kommer ihåg detta från min mormor när hon bakade och jag stod på en pall i bredvid och tittade och smakade på smeten:) Har inte gjort den tidigare. Men ska absolut göra den snart. Vet att jag tyckte den var så god! Tack för att du påminner mig om både mormor och god kaka!
Kram Ann-Britt
Barbro
Älskar tosca! Tack för påminnelsen!
Marie Ström
Den är så god! Påminner om min farmor. =)
Katarina
Toscakaka är en klassiker och en mycket god sådan!