Taco piroger
När jag gör piroger så brukar jag göra dubbel sats och frysa in. Jag borde ha gjorde det även denna gång för de försvann väldans fort. Dessa piroger är typiska Mexikanska piroger, öppna och nypta i båda ändarna. De är perfekta som mellanmål, utflyktsmat eller till buffén om man gör dem mindre. En pirog tillsammans med en blandad god grönsallad blir även perfekt som en lättare lunch eller middag. Pirogerna går också bra att frysa in.
Detta behöver du till 8 stycken:
Deg:
25 g jäst
3 dl vatten
1 msk matolja
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
Fyllning:
1 mindre gul lök
400 g köttfärs 10%
1 tsk matolja
1 påse tacokryddmix
lite finhackad fryst röd chili efter egen smak och tycke
1 dl majskorn
1/2 dl tomatpuré
1 1/2 dl vatten
ev lite salt
ägg till pensling
Gör så här:
- Smula ner jästen i en skål. Häll i ljummet vatten (37 grader) över jästen och rör om.
- Tillsätt olja, salt och det mesta av mjölet.
- Arbeta till en smidig deg i minst 10 minuter, använd gärna maskin eller degkrokarna på din visp. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
- Skala och finhacka löken.
- Fräs löken tillsammans med köttfärsen i matolja tills färsen blir grynig och fin.
- Blanda i tomatpuré, tacokrydda, chili, majs och vatten. Blanda det väl.
- Låt det koka ihop i cirka 5 minuter och smaka sedan av med eventuellt lite salt. Låt svalna.
- Dela degen i 8 bitar. Rulla till bullar och kavla ut sedan varje bit till rundlar på ett mjölat bakbord.
- Lägg köttfärsröra i mitten och nyp ihop ändarna så att det ser ut som ubåtar..
- Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt och låt det jäsa i ytterligare 20 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i i cirka 15 minuter.
ViktVäktarna
- WW Points: Totalt har receptet 84 points, det blir 11 points per pirog.
~***~
Jag finns även på Instagram @nadjaskitchen.se
5 kommentarer
Hans
Jette fina piroger! 🙂
Dem vil jeg lave i aften til familien
Hilsen
Hans fra Danmark
Jessica
Vilka fina piroger som jag tycker verkar jättegoda. Sparar receptet för jag har en känsla av att dessa går hem hos alla i familjen.
Ha en bra måndag!
MATBLOGGEN
Så gott med piroger – det var länge sedan jag bakade.
Önskar dig en trevlig Söndag
/ Jenny
Helena S - Bara en kaka till
Piroger, det var länge sedan! Det har jag bara lagat en gång. För hm… 15 år sedan. Kanske är dags igen? 😉
Therese
Piroger är ju så himla gott och bra att kunna ta fram från frysen om det ska gå snabbt..
Trevlig helg