Syltrutor
Här kommer ett mycket gott recept på en kaka som alltid är omtyckt när den serveras. Tänk dig en mördegskaka tillsammans med lite sylt och ett täcke med havrefras, en lyckad kombination med andra ord. I originalreceptet så använder man lingonsylt men jag har alltid haft hallonsylt i min. Kakan är lättbakad och räcker till många då den bakas i liten långpanna. Långpannan jag använder har dessa mått, 25 x 30 cm. Använd gärna en långpanna som har någorlunda likadant mått för bästa resultat.
Till en liten långpanna behöver du :
Kaka: 4 1/2 dl vetemjöl, 1 1/2 dl strösocker, 1 msk bakpulver, 1 ägg, ca 2 dl hallonsylt (lågkalori), 150 gram smör
Havrefras: 1 1/2 dl havregryn, 1 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 50 gram smör
Gör så här:
Blanda mjölet, sockret och bakpulvret i en bunke. Finfördela smöret i detta. Tillsätt ägget och blanda alltsammans. Tryck ut degen i en smord liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Fördela sedan sylten över degen. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker till havrefraset. Smält smöret och häll över det. Rör om väl. Strössla över havregrynsmassan över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna innan du skär den i fyrkanter. Hoppas det smakar!
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 190 points. Dela det med antalet bitar du skär upp. Tex: 30 bitar = 6 points per bit.
7 kommentarer
Jeanette
Jag brukar göra dem med lingonsylt. Det blir kanongott, inte så sött. Tack för att du räknat ut Pp på dem 🙂
Kram
Barbro
Det där är ett recept jag ofta tänkt prova men det blir aldrig av…
Emilia
Låter gott, får jag testa. Passar perfekt till i sommar 🙂
Sanna
Vilka fina vårkakor!
Katarina
Så gott det ser ut!
Nadja
Ja receptet kommer ursprungligen från ”Sju sorters kakor”, en liten bibel som alla borde ha!
Melita Sara
Sådana har jag sett i min bok ” sju sorters kakor” där de använder lingonsylt, men jag föredrar också med hallonsylt, eller blåbär! 🙂