Stora vaniljkakor
Jag fick en kakstämpel i julklapp och den testade jag i helgen. Resultatet blev dessa kakor à la ”American Style”. Inga svenska småkakor här inte. De är stora, goda och lite sega i mitten. Dessa kakor är roliga att göra nu inför Alla Hjärtans Dag den 14 februari.
Att använda en kakstämpel var inte svårt, man trycker bara ut en boll. Det svåra var att få bort degen från stämpeln då den fastande trots att dynan är av silikon. Det blev lättare när jag sköljde dynan med vatten varje gång innan användning. Om ni har ett bättre eller annat tips så dela gärna med er, sånt är alltid bra att veta.
Till cirka 10 stycken kakor behöver du:
250 g smör, 140 g strösocker, 1/2 tsk salt, 1 tsk bakpulver, 300 g vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker, 1 äggula
Gör så här:
Blanda ihop alla torra ingredienser och lägg sedan till smöret. Låt en maskin jobba ihop till en deg (eller för hand) och lägg till äggulan mot slutet. Låt degen stå i kylen i en timme för bättre resultat.
Klä en plåt (eller två) med bakplåtspapper. Ta en bit av degen och rulla den stor som en golfboll. Tryck ut kakan med stämpeln och gör om proceduren tills du har slut på degen, cirka 10-12 gånger.
Grädda kakorna i 200 grader, 12-15 minuter mitt i ugnen tills de får fin gyllengul färg. Låt dem svalna på plåt/galler så att de stelnar lite innan de äts.
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 182 points, dela det med antalet kakor du gör. Vid 10 stycken stora så blir det 18 points per styck.
5 kommentarer
Nadja
Hej Varga, tack för tipset. Ska absolut testa med att stämpla efter gräddningen för att se vilket är bäst. Ha en bra dag! Nadja
Varga
Tips! Stämpla när kakorna precis kommit ur ugnen i stället. 🙂
Sjukt mysig blogg btw. ska testa massor av julgodis. 😀
Ann-Sofi Matsafari
Mums:)
Nadja
Tack Mattias
Mattias
Snygga!