Sparrispaj med keso

 

Denna Sparrispaj med keso är en mild paj som passar även lakto-ovo vegetarianer. Här är den smaksatt med lite senap, men var försiktig så att den inte tar över helt. Smaka dig gärna fram. Om du gillar Västerbottenostpaj så kommer du gilla denna också, välj bara en ost med mycket smak så blir det inga problem. Jag har valt att använda färdig riven 12 % ost för att få ner pointsen och den är rätt så mild. Man kan även lägga till lite paprika, soltorkade tomater, svamp eller andra godsaker, använd bara din fantasi.

Till en paj behöver man detta: 

Pajdeg: 100 gram margarin/smör (jag tog Bregott mellan), 100 gram keso 1,5%, 3 dl vetemjöl, 1/4 dl grahamsmjöl

Fyllning 1: 250 gram sparris, 1 knippa salladslök eller 1 liten gul lök, ½ msk rapsolja, salt, peppar

Ostfyllning: 100 gram keso 1,5 %, 100 gram riven ost 12%, 1 tsk senap, 3 ägg, 3 msk mellanmjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Knåda ihop pajdegen snabbt och lägg den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga botten och lägg skalet i kylen. Gör i ordning fyllning 1: Bryt av den nedersta delen av sparrisen, skölj av. Skölj och hacka löken smått, stek den lätt i olja tills den har mjuknat lite och blivit glansig. Salta och peppra efter smak.

Blanda ihop allt till ostfyllningen tillsammans med den stekta löken. Smaka av och krydda eventuellt lite mer med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och lägg på sparrisen och tryck ner dem lite i smeten. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Fyllningen ska ha fått en fin gyllene färg och stelnat helt. Pajen kan serveras ljummen eller kall tillsammans med en god grön sallad och lite mera keso. Smaklig måltid!

ViktVäktarna

  • WW Points: hela pajen har 57 points. Vid 6 bitar så blir det 10 points per bit. Pajskalet har 45 points med Bregott mellan om du önskar en annan fyllning.

6 kommentarer

  • Nadja

    Hej Karin,
    Vad roligt att höra! Jag gillar den också och den är perfekt nu när sparrisen börjar komma :).
    Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar.
    Hälsningar Nadja

     
  • Nadja

    Hej Maj-Len

    När det gäller att ha ost i maten (alltså att den smälter m.m.) så använder jag Arla Kökets 12 % rivna ost som finns i påse. När det gäller att ha ost på mackan så blir det 17% Hushållsost här hemma hos oss. Vi är inte så mycket för starka ostar.
    Hälsningar Nadja

     
  • Maj-Len

    Osten….vilken ost använder du,vad rekommenderar du? Jag har haft väldigt svårt att hitta nån god ,smal ost i ostdjungeln,tycker dom är så torra o gummiaktiga..

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.