Soppa med vaxbönor

 

Brukar ni äta vaxbönor? Utomlands så äter man nog det oftare än här hemma i Sverige. Här kommer i alla fall en lättlagad god soppa med vaxbönor. Jag tog de grönsaker jag hade hemma, men lägg till andra grönsaker du önskar. Vaxbönorna hittar du lättast i frysdisken. Bryt vaxbönorna i mindre storlek om det så behövs och skär resterande grönsaker i tärningar innan du börjar tillagningen. Rätten är helt vegansk och du kan lägga till kött om du vill.

Till 4-5 tallrikar soppa behövs:

1/2 gul lök

1 mindre morot

1 bit purjolök (ca 10 cm)

250 gram vaxbönor (fryst)

1 ½ msk rapsolja

2 msk vetemjöl

1 tsk paprika pulver (söt)

10 dl vatten

salt, peppar efter eget tycke

ev chili (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda grönsakerna. Skala och skär löken och moroten i mindre bitar. Bryt vaxbönorna till mindre bitar om så behövs.
  2. Värm upp en kastrull på medelvärme och häll i oljan.
  3. Fräs den gula löken lite innan du lägger till resterande grönsaker. Den gula löken ska inte ta färg utan bara bli lite glansig.
  4. När grönsakerna har fräst i några minuter så lägger till vetemjöl och låter det fräsa ihop tills rapsoljan är borta. Blanda så att det inte bränns vid.
  5. Pudra över paprikapulver, blanda och häll i vattnet. Blanda tills mjölet har lösts upp.
  6. Låt detta få koka upp, blanda lite då och då så att mjölet inte fastnar på kastrullens botten. Vetemjölet är redningen som gör att soppan tjocknar lite.
  7. Låt soppan koka i cirka 15 minuter på medelvärme och smaksätt med salt och peppar. Grönsakerna ska vara mjuka med ha lite tuggmotstånd kvar. Jag har strösslat över lite chiliflake på min tallrik för att få lite hetta men det kan uteslutas om så önskas.
  8. Servera gärna soppan med en bit bröd.

ViktVäktarna

  • WW Points: 2 points per tallrik vid 4 tallrikar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.