Solrosbröd
Imorse vaknade jag tidigt och började med bakning direkt. Jag ville hinna med att baka både detta Solrosbröd samt Kanelknutar (recept kommer senare) innan det blev för varmt. Detta recept blev jag tipsad av min vän Anna och jag kan bara säga att detta bröd kommer jag absolut baka igen, den var mycket god. Solrosfröna piffade upp smaken rejält och gav den även lite tuggmotstånd. Brödet innehåller både grahamsmjöl och havregryn så den mättar rätt så bra. Rekommenderas verkligen då den var enkel att baka och inget krångel alls.
Detta behöver du till 2 bröd:
50 g jäst, 5 dl vatten 37 grader varmt, 1 tsk salt, 2 dl solrosfrön, 2 dl havregryn, 2 dl grahamsmjöl, 1 msk honung, 2 msk rapsolja, 8-9 dl vetemjöl, ev 1 uppvispad äggvita och solrosfrön för garnering
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål, tillsätt vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, solrosfrön, havregryn, grahamsmjöl, honung, olja och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Rulla varje bit till ett runt bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla eventuellt bröden med äggvita och strö över lite solrosfrön. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
När brödet har svalnat är det bara att skiva upp och göra underbara smörgåsar med det. Mmmm så gott!
2 kommentarer
madde
mysig blogg=)
Tänkte passa på att tipsa om en cupcake tävling på min blogg i sammarbete med CELEBRATIONS.
2st vinnare av priser för 1200kr
Passar perfekt till sommarens studenter, sommarfeter och barnkalas och övriga festligheter!
Alla som är med och tävlar och röstar på en liten gåva!
Var med du oxå:D
http://maddesmumms.blogg.se/2010/may/utkast-maj-4-2010.html
Jessica
Detta bröd låter som något liknande min svärmor brukar baka, fast hon brukar baka det som brytbröd. Riktigt gott!
Ha en bra dag!