Smulpaj med syrliga äpplen

 

Detta kanske är mer av en paj man gör till hösten, men vi här hemma uppskattar den året. En riktigt god äppelpaj med ett frasigt smuligt täcke med mycket vaniljsås, det är inte mycket som slår det eller vad säger ni? Pajen går även mycket fort att göra och de flesta ingredienserna har man alltid hemma. Det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång.

Propoints: Totalt 32 propoints för hela pajen enligt receptet nedan. Vid 8 bitar så är en bit 4 pp

Äppelpaj

Till en pajform behöver du:

4-5 syrliga äpplen

Smuldeg: 75 g smör, 1/2 dl strösocker, 1 tsk kanel, 3 dl havregryn

Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader. Skala, kärna ur och klyfta/skiva äpplena rätt så tunt. Lägg dem i en smord pajform/ugnsform. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Fördela matfettet i blandningen med fingertopparna till en grynig massa.

Äppelpaj

Strö smulblandningen över äpplena. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Passa mot slutet så att den inte får för mycket färg.

Äppelpaj med vaniljsås

Servera äppelpajen varm med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde. Mumsfilibabba.

TIPS! Receptet är utklippt från någon havregrynspåse och jag brukar alltid dubbla satsen till smuldegen för den är så god. Till en mindre långpanna så kör jag trippelsats och det blir inte ofta något över när denna paj bjuds.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.