Små ostbröd – Pogacice sa sirom

 

Dessa så kallade små ostbröd eller på serbiska ”Pogacice sa sirom” växte jag upp med. Min mamma brukade baka dem så fort jag önskade mig dem. Tyvärr så har min mamma gått vidare och är tillsammans med pappa uppe i himlen.

Det var typ 20-30 år sedan jag åt dem sist och nu när jag bakade dem så slank det in fler i munnen än vad det borde ha gjort, men det var sååå gott! Riktigt frasiga och goda. Jag använde mig av 3 % salladsost tillsammans med keso. Det går lika bra att endast använda salladsost eller också byta ut den mot feta- eller getost för mera ostsmak, välj efter eget tycke så att säga. Däremot att endast använda keso blir nog inte lika bra, den kommer bara att smälta bort helt. Som mått har jag använt mig av ett glas med diametern 5 cm och då fick ut 70 stycken småbröd. Man kan servera bröden till en god soppa, till korv- eller ostbrickan, till buffén, till salladen eller ät dem som mellanmål i skidbacken, badstranden eller när du är ute på picknick. Bröden går jättebra att frysa in om man så önskar. OBS! Ingen jäst eller bakpulver behövs.

Till en sats (ca 70 st) bröd behöver du:

250 gram margarin 80 %

200 gram salladsost 3%

100 gram supermini keso 0,2%

300 gram vetemjöl + ev lite till utbak

ev. lite salt

1 litet ägg för pensling

2 msk sesamfrö (kan uteslutas) till garnering

Gör så här:

  1. Ta ut margarinet och låt det mjukna lite för lättare hantering.
  2. Blanda margarinet med salladsost och keso, gärna med händerna.
  3. Lägg till sedan lite i taget av vetemjölet tills allt är ihopblandad.
  4. Smaka av och lägg eventuellt till lite salt. Allt beror på hur mycket sälta osten har, så prova först innan du saltar extra.
  5. Lägg sedan degen övertäckt i kyl i cirka 30 minuter.
  6. Pudra ett bakbord med lite vetemjöl och stjälp degen på bakbordet. Du kan knåda den med några få tag innan du kavlar ut degen till en cirka ½ cm tjock platta.
  7. Ta ett glas som är cirka 5 cm i diametern och doppa den i vetemjöl. Detta för att du lättare ska kunna ta ut mått utan att degen fastar. Du kommer att behöva upprepa detta några gånger under tiden du tar ut små bröd med glaset.
  8. Upprepa punkt 6 och 7 tills all deg är slut.
  9. Placera de runda småbröden på en bakpappersklädd plåt. Du kan placera dem ganska tätt ihop då de endast kommer jäsa på höjden medan de gräddas. Jag fick plats med 5×7 (35 st) på varje plåt.
  10. Vispa snabbt upp ett ägg och pensla varje bröd med det och strö över med lite sesamfrö. Jag gjorde en plåt med sesamfrö och en utan.
  11. Sätt ugnen på 200 grader och låt bröden vila medans ugnen blir varm.
  12. När ugnen har nått 200 grader så gräddar du bröden mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Bröden ska få en gyllene färg, både underifrån och ovanpå.
  13. Låt svalna under duk innan de äts eller fryses in.

ViktVäktarna

  • WW Points: hela receptet har 125 points, Om du får mellan 55-70 småbröd så blir det 2 points per bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.