Små knäckäppelkakor

 

Här kommer ännu ett recept med äpplen i. Den kommer från tidningen Hembakat (nr 5 2011) men jag har redigerat det lite dock. Det är ett recept som ger endast 8-10 stycken kakor och passar då jättebra till det lilla hushållet. Kakorna ser ut som små muffinsar med knäck på men de är inte alls lika mjuka som muffinsar utan lite mer mot mördegshållet. Goda var de i alla fall och försvann här hemma i ett nafs.

Propoints: total 53 propoints enligt receptet nedan. Vid 8 kakor så är en kaka 7 pp och vid 10 5 pp.

Till 8-10 små kakor:

Kaka: 1 äpple, 1 ägg, 3/4 dl strösocker, 50 g smör, 1 3/4 dl mjöl, 3/4 tsk bakpulver, 3/4 tsk vaniljsocker, 3 msk mjölk

Knäck: 3 msk sirap, 40 g smör, 50 g mandelspån

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Tärna äpplet fint. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda ner smör, mjölk, de torra ingredienserna och äpple i smeten.

Klicka ned smeten i medelstora, dubbla muffinsformar. Grädda dem i 15 minuter. Efter att du tagit ut kakorna ut ur ugnen höjer du ugnsvärmen till 250 grader. Blanda sirap, smör och mandelspån i en liten kastrull. Låt blandningen småkoka i 3-5 minuter. Knäcken ska få lite färg och bli simmig. Fördela knäcken över de gräddade kakorna och grädda dem i ytterligare 3-5 minuter till knäcken lagt sig över. Låt svalna lite och njut sedan av dem.

7 kommentarer

  • Nadja

    Hej Clara: Jag tror det fungerar utmärkt att baka dessa godingar två dagar i förväg. Förvara dom kallt (frys eller kyl) så ska det nog gå bra.

    Hälsningar Nadja

     
  • Kerstin

    Hembakat är en underbar tidning – ser verkligen gott ut. Det är så roligt att göra något nytt, man hittar alltid en ny favorit 🙂 dessa ska jag testa.

     
  • Teresia

    Ser mkt goda ut =)!
    Funderar bara på en sak. I beskrivningen av receptet står det att man ska blanda i grädde. Men jag kan ej se det i måttangivelserna. Är det jag som missar ngt ngnstans?

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.