Skink- och svamppaj med magrare pajskal
Här kommer ett recept som är inspirerat från Viktväktarna nya kokbok: Grytor och Gratänger. Jag har gjort en del ändringar då jag inte hade alla varor hemma och resultatet blev riktigt bra. Pajskalet som kommer nedan är magert och kostar endast 6 points per portion om man vill ha en annan fyllning än receptet som följer. Jag kan säga att den är helt okej och den mättar bra tack vare rågmjölet, men kan absolut inte jämföras med ett vanligt frasigt pajskal. I originalreceptet från Viktväktarna så är det grahamsmjöl istället för grovt rågmjöl, så ni kan ta vad ni har hemma. Hoppas ni gillar den!
Detta behövs för en paj (6 bitar):
Pajskal med kesella: 2 1/2 dl vetemjöl, 1 dl grovt rågmjöl, 125 g kesella 1 %, 50 g flytande margarin, 2 msk vatten, 1 – 11/2 krm salt
Fyllning: 1 gul lök, 300 g färska champinjoner, 1 bit purjolök, 1 bit röd spetspaprika, 1 tsk rapsolja, 150 g rökt skinka, salt, peppar, 2 ägg, 2 dl mellanmjölk, 1 dl Creme Bonjour Cuisine vitlök och örter, 30 riven ost 17 %
Gör så här:
Börja med pajskalet. Blanda alla ingredienserna till den snabbt. Klä en pajform (helst med löstagbara kanter) med degen, nagga botten och låt den sedan vila i kylskåp i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ugn 200 grader i 5 minuter.
Borsta svampen och klyfta den i lagom stora bitar. Skär löken och paprikan också i bitar. Stek svamp, lök och paprika mjukt i rapsoljan utan att det tar färg. Salta och peppra. Skär skinkan och purjolöken i bitar och blanda ner det i svampröran mot slutet. Smaka och krydda eventuellt lite mera. Vispa ihop ägg, mjölk och creme bonjour cuisine. Fyll pajskalet med skink- och svampröran och häll sedan över äggstanningen. Strö över riven ost och grädda i cirka 30-40 minuter i 200 grader. Låt pajen vila i några minuter innan den skärs upp. Servera gärna med en god blandad sallad.
ViktVäktarna
- WW Points: 9 points per bit
9 kommentarer
Pingback:
Pingback:
Evelina
Sitter just nu med pajen i ugnen… hade inte så mycket skinka hemma så det blev lite points fattigare, goooott! 🙂
Mums, får se hur dne smakar 😉
Hittade din blogg via google, ska kika in på dina recept 😀
Helena S / Bara en kaka till
Vilken fin paj! Så här fina blir aldrig mina pajer, ska börja göra pajdeg enligt ditt recept i stället! 🙂
Nadja
Hej Emma
Jag ska absolut provlaga den där andra pajdegen och då kommer den självklart även här på bloggen! Så håll utkick!
Emma
Paj är ALLTID gott! 🙂 Skulle du inte kunna prova/skriva ut receptet på den andra pajdegen som ”Ida” pratar om? 🙂
Andreas
Verkar jättegott! Ska jag nog pröva i helgen
Ida
Hej
Jag kan rekommendera den andra pajdegen från den kokboken. Den med Keso är mycket mycket godare tycker jag.. Den blir lite mer som ”vanlig” pajdeg..
Ska prova din fyllning nästa gång jag gör paj =)
Mvh
Ida
Linda - Cupcakefluffan
Så mumsigt, brukar också göra den här varianten av pajskal ibland, blir gott det med , fast jag föredrar vanlig pajdeg :-), gjord på smör såklart 🙂 , inte margarin