Skink- och ostfyllda gifflar
2019/07/16
Dessa gifflar som är fyllda med skinka och ost är perfekta att ta med sig på picknicken eller till badstranden. Den är nästan lika goda kalla som när de är varma. Fyllningarna kan man variera hur man själv vill: skinka-ost eller salami-ost, grillkorvar eller bara med paprika-lök-ost om du så önskar. Om du lägger till lite oregano i så smakar det som pizza och sånt gillar barnen. Provbaka och fyll frysen med dessa, bra även som mellanmål eller lätt lunch till dig som jobbar.
Till 16 stycken gifflar behöver du:
Deg:
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
ca 14 dl vetemjöl
2 tsk socker
2 tsk salt
4 msk olja
Pensling:
1 ägg
1 dl sesamfrö
ev oregano
Fyllning:
32 skivor skinka
32 skivor ost max 17 %
3/4 dl ketchup
ev oregano
Gör så här:
- Smula jästen i en skål.
- Häll fingervarmt vatten över jästen och rör om tills den löser sig.
- Tillsätt socker, salt, olja och nästan all vetemjöl.
- Arbeta samman till en jämn och smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det så behövs.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord (ta mer mjöl om det behövs, så att degen inte fastnar).
- Dela degen i två bitar. Ta den ena biten och kavla ut den till en stor rund bit. Dela upp den i 8 stycken lika stora tårtbitar.
- Smörj varje bit med lite ketchup och lägg sedan på 2 skivor av både skinkan och osten. Strö eventuellt över lite oregano.
- Rulla sedan varje bit från den bredaste delen och in mot den smalaste.
- Lägg gifflarna på en smord plåt (eller bakpappersklädd) och låt dem jäsa i ytterligare en kvart. Gör nu likadant med den andra degbiten.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö (eller riven ost, oregano, flingsalt eller vad du själv behagar).
- Ställ gifflarna mitt i ugnen och grädda dem i 200 grader tills de har fått fin färg, cirka 20 minuter. Gifflarna går bra att frysa in, men låt dem då svalna ordentligt först.
ViktVäktarna
- WW Points: hela receptet har 156 points, det blir 10 points per styck.
Föregående
Midagsmeny 29/2019
Nyare
8 kommentarer
Nadja
Gunilla: Javisst går det bra att frysa in dem 🙂
Gunilla Asada
Så goda de ser ut, perfekt till 50 årsfesten. För visst kan man frysa in dem när de är färdiga? Kram Gunilla
Monica Levander
Tack för uppslaget på gifflarna. Ska göra dem i kväll och servera med en kött/grönsaks soppa som står på spisen just nu
Anna
Å så fina och goda de ser ut!!!!
Emma
Perfekt utflyktsmat! 🙂
Fridas kök
Så goda dem såg ut! Jag har länge tänkt fylla frysen med pizzabullar, men efter att ha sett dina bilder så tror jag det blir gifflar istället. 😉
tina
Finfint i matsäckskorgen till badet kan jag tänka. Själv har jag just packat smörgåsar, men det här är ju strået vassare!
🙂
Linda - Cupcakefluffan
Så gott, ja verkligen perfekt utflyktsmat eller när man bir lite småhungrig hemma