Skink- och ostfyllda gifflar

 

Dessa gifflar som är fyllda med skinka och ost är perfekta att ta med sig på picknicken eller till badstranden. Den är nästan lika goda kalla som när de är varma. Fyllningarna kan man variera hur man själv vill: skinka-ost eller salami-ost, grillkorvar eller bara med paprika-lök-ost om du så önskar. Om du lägger till lite oregano i så smakar det som pizza och sånt gillar barnen. Provbaka och fyll frysen med dessa, bra även som mellanmål eller lätt lunch till dig som jobbar.

Till 16 stycken gifflar behöver du:

Deg:

5 dl fingervarmt vatten

50 g jäst

ca 14 dl vetemjöl

2 tsk socker

2 tsk salt

4 msk olja

Pensling:

1 ägg

1 dl sesamfrö

ev oregano

Fyllning:

32 skivor skinka

32 skivor ost max 17 %

3/4 dl ketchup

ev oregano

Gör så här:

  1. Smula jästen i en skål.
  2. Häll fingervarmt vatten över jästen och rör om tills den löser sig.
  3. Tillsätt socker, salt, olja och nästan all vetemjöl.
  4. Arbeta samman till en jämn och smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det så behövs.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord (ta mer mjöl om det behövs, så att degen inte fastnar).
  7. Dela degen i två bitar. Ta den ena biten och kavla ut den till en stor rund bit. Dela upp den i 8 stycken lika stora tårtbitar.
  8. Smörj varje bit med lite ketchup och lägg sedan på 2 skivor av både skinkan och osten. Strö eventuellt över lite oregano.
  9. Rulla sedan varje bit från den bredaste delen och in mot den smalaste.
  10. Lägg gifflarna på en smord plåt (eller bakpappersklädd) och låt dem jäsa i ytterligare en kvart. Gör nu likadant med den andra degbiten.
  11. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö (eller riven ost, oregano, flingsalt eller vad du själv behagar).
  12. Ställ gifflarna mitt i ugnen och grädda dem i 200 grader tills de har fått fin färg, cirka 20 minuter.  Gifflarna går bra att frysa in, men låt dem då svalna ordentligt först.

ViktVäktarna

  • WW Points: hela receptet har 156 points, det blir 10 points per styck.

8 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.