Saffranssnitt

 

Vi börjar årets julbak med dessa Saffranssnitt, kakor som är som påminner om Kolasnittar men som smakar saffran. Jag minskade lite på sockermängden från ordinarie recept och bytte ut smöret mot Bregott Mellan och det var ingen här hemma som klagade på resultatet. Tvärtom så sa sonen: Dessa är ju beroendeframkallande och tog några snittar till. Förvara kakorna i en burk så att de inte mjuknar eller frys in och plocka fram när det är dags att bjuda på dem. De tinar nog rätt så snabbt.

Till en sats kakor (35-40 stycken snittar) behöver man:

100 gram Bregott Mellan

3/4 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 msk ljus sirap

0,5 gram saffran (1 påse)

1 tsk vatten

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk pärlsocker till garnering

Gör så här:

  1. Blanda Bregott, socker och vaniljsocker i en matberedare.
  2. Kör hastigt ihop till en fluffig massa.
  3. Blanda sirap, saffran och vatten i en skål.
  4. Tillsätt sirapsblandningen och mjölet med bakpulvret i matberedaren. Kör på högsta hastighet en kort stund tills degen är blandad.
  5. Ställ degen i kylskåp i cirka 30 minuter för att lättare kunna arbeta med den.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 3 delar och rulla ut till längder, lika långa som plåten.
  8. Lägg längderna på plåt med bakpapper, platta lätt längderna.
  9. Fördela ut pärlsockret och tryck lätt så att de fastnar.
  10. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
  11. Skär med en vass kniv längderna i sneda bitar så fort du har tagit ut plåten från ugnen.
  12. Låt kakorna svalna på plåten.
  13. Förvara kakorna i en tät slutande burk så att de inte mjuknar utan förblir spröda.

ViktVäktarna

  • WW Points: hela receptet har 71 points. Om du får mellan 30-45 snittar så är en kaka endast 2 points.

2 kommentarer

  • Nadja

    Hej Carina,
    Jag har inte testat själv att byta ut sockret men tror att det skulle gå utan några problem.
    Hälsningar Nadja

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.