Saffranshjärtan med vanilj

 

Saffran är något jag älskar, men bara i bakverk och till jul. Detta recept är en uppdaterad version av den jag la ut år 2008. Saffran har en tendens att torka ut vetedeg, så jag valde att göra en med rumsvarmt smör i. Jag tycker att smör bidrar mer till att behålla saftigheten än vad kesella sägs göra. Dessa har även en underbar fyllning av vanilj. Jag har format degen till hjärtan men det går lika bra att göra dem som vanligt bullar.

Till 22 bullar behöver man:

25 g jäst

2 1/4 dl rumsvarm mellanmjölk (laktosfri)

1-2 kuvert saffran (beroende på hur mycket smak av saffran du vill ha)

1 dl strösocker

1 krm salt

1 litet ägg

7 dl vetemjöl

100 g rumsvarmt smör

Fyllning:

75 g smör

3/4 dl florsocker

1½-2 tsk vaniljsocker

Pensling/Garnering:

1 ägg

pärlsocker (räknat med 1 dl)

lite krossade mandelspån (valfritt)

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken.
  2. Stöt saffranet i en mortel med lite av strösockret.
  3. Blanda saffran, socker. salt, ägg och hälften av mjölet med jästblandningen. Använd gärna en maskin så blir det lättare för dig och degen blir mycket smidigare.
  4. Klicka i smöret och arbeta in det i degen.
  5. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
  6. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa 1-1 ½ timme.
  7. Rör ihop fyllningen under tiden så att smakerna hinner komma fram.
  8. Kavla ut till en rektangel.
  9. Bred ut fyllningen över hela degen.
  10. Rulla ihop från båda långsidorna så att rullarna möts i mitten.
  11. Skär rullen i 22 bitar och dem på två bakpappersklädda plåtar.
  12. Nyp till lite så att varje bit får en hjärtformad form.
  13. Låt jäsa ytterligare 30-40 minuter medan du låter ugnen på 225 grader varm.
  14. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och eventuellt krossad mandelspån.
  15. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 7-8 minuter.
  16. Låt hjärtan svalna på galler under bakduk.
  17. Det går jättebra att frysa in dessa hjärtan.

ViktVäktarna

  • WW Points: receptet har 188 points med smör och 175 points med 80 % margarin. Det blir 9 points per bulle med smör och 8 points med margarin. Så värt det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.