Saffransbullar med kokos

 

Jag har varit sugen på Saffransbullar ett bra tag nu, inte på de där vanliga som lätt blir torra utan på riktigt mjuka och goa. Dessa är precis så. De har dessutom en god fyllning av kokos och ljus muscovado socker. Saffran och kokos gå riktigt bra ihop. Bullarna går även att göra veganska; byt bara ut smör och mjölk till ett växtbaserade alternativ och pensla bullarna med vatten eller växtbaserad dryck. De går bra att frysa in om så önskas.

Detta behöver du till cirka 30-35 bullar

Deg:

50 g jäst

100 g smör (alt. västbaserat margarin)

5 dl mellanmjölk (alt. växtbaserad dryck)

1 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap (alt. agave sirap)

1 påse saffran (0,5 g)

2 krm salt

12-13 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör (alt. växtbaserat margarin)

1 1/2 dl kokosflingor

1 dl ljus muscovado socker

Pensling:

1 ägg (alt. vatten eller växtbaserad dryck)

Garnering:

ev lite florsocker

Gör så här:

  1. Smula jästen i en skål.
  2. Smält matfettet i en kastrull på spisen.
  3. Tillsätt mjölken och värm till cirka 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den har löst sig.
  4. Tillsätt socker, sirap, saffran och salt.
  5. Arbeta in mjölet tills degen släpper skålens kanter.
  6. Låt degen jäsa under duk i cirka 30 minuter.
  7. Blanda samman ingredienserna till fyllningen.
  8. Ställ ut formar på plåtar.
  9. Enligt receptet ska man skeda upp degen i formarna men det gillade jag inte. Jag tog istället med mjölade händer små bitar av degen och trillade bollar som jag la i formarna. Bollarna var ungefär lika stora som en 5 krona.
  10. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
  11. Gör ett hål i varje bulle och klicka i fyllningen.
  12. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter på dragfri plats.
  13. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i cirka 7-8 minuter.
  14. Låt bullarna svalna på galler. Pudra över lite med florsocker innan servering.

ViktVäktarna

  • WW Points:
  • med smör: hela receptet har 268 points . Vid 35 bullar så får varje bulle 8 points.
  • med margarin 80 %: hela receptet har 248 points. Vid 35 bullar så får varje bulle 7 points.

10 kommentarer

  • Katrin

    Tack för receptet!
    Har just gräddat klart tre plåtar i mitt första bullbak i vår vedspis!
    Ändrade dock lite och använde honung istället för socker och blandade i fullkornsdinkel & skrädmjöl oxå.
    Suuupergoda!!

     
  • Daniella - BakeCake

    Hej!

    Vilken jätte fin blogg du har! Underbara tips och recept med jätte fina bilder! Kommer definitivt att besöka din blogg många gånger till!

    Kika gärna in på min blogg också och lämna en kommentar!
    Kram Daniella!

     
  • Nadja

    Till Browneyegirl:
    Oj! Tusen tack och jag hoppas att du inte kommer bli besviken.

    Ha en fin fredag du med!
    Nadja

     
  • Browneyedgirl

    Hejsan =)
    Då jag älskar att baka och lagat mat så fastnade jag direkt för din fina blogg =)
    Så här har du en trogen läsare…ha en underbar fredag!

     
  • Emmas Kök

    Det var inte bra att jag gick in här när jag är hungrig. Nu är det enda jag vill ha saffransbullar!! De ser fantastiskt smarriga ut!

     
  • Therese

    Alltså nu måste jag försöka baka nån variant av lussebullar i helgen, jag längtar ihjäl mig..
    Vill ha nuuuu..
    Dom såg jätte, jätte goda ut

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.