Rågkransar

 

Hembakat bröd är gott och här kommer ett gott rågbröd. Den är superenkel att baka och behöver bara en jäsning. Det lönar sig att baka själv och det är dessutom godare jämfört med köpebrödet. Inget slår doften av ett nybakat bröd…okej kanske doften av kanelbullar då .

Det här behövs för 12 kransar:

50 g jäst

50 g smör/margarin

2 dl vatten

3 dl mellanmjölk laktosfri

1 1/2 tsk salt

9 dl rågmjöl (ca 450 g )

6 1/2 dl vetemjöl (ca 400 g)

Gör så här:

  1. Smula sönder jästen i en skål.
  2. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vatten, mjölk och salt. Låt detta bli fingervarmt, det vill säga 37 grader.
  3. Häll spadet över jästen och rör om så att den löser sig.
  4. Tillsätt mjölet och arbeta ihop allt till en smidig deg.
  5. Tag upp degen på bakbordet. Dela den i 12 delar.
  6. Rulla dem avlånga och forma dem till kransar och lägg dem på smorda plåtar.
  7. Nagga kransarna med en gaffel. Låt dem jäsa cirka 30 minuter.
  8. Grädda i ugn vid 225 grader, cirka 12-15 minuter.
  9. Låt brödet kallna.
  10. Brödet är supergod tillsammans med lite Bregott och en ostskiva på.
  11. Ett tips är att baka 2 satser på en gång och frysa in.

ViktVäktarna

  • WW Points: hela satsen har 102 points med smör och 97 points med margarin 80%. Vid 12 stycken kransar så blir det 8 points med margarin och 9 med smör

11 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.