Päronpaj
Jag hade några mogna päron som låg i fruktfatet och ingen ville riktigt äta dem. Då passade jag på och göra denna päronpaj, man ska ju försöka ta vara på allt man kan och inte slänga så mycket. Mandelmassan gör så att pajen får en lite extra touch av det där goda. Detta pajdegsrecept innehåller väldigt lite socker och penslingen av sirapen kan man faktiskt också hoppa över om man vill spara in ännu mer på sockret.
Detta behöver du till en paj:
Pajdeg: 150 g smör, 4 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 1 msk strösocker, 1 litet ägg
Fyllning: 4 mogna päron, lite pressad citron, 250 g smulad mandelmassa, 2 små ägg
Pensling: 3 msk sirap
Gör så här:
Nyp ihop smör, mjöl, vaniljsocker och socker tills allt smör är inarbetat. Tillsätt ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg och lägg plastfolie över och ställ den i kylen i cirka 1 timme. Kavla eller pressa ut degen i en låg rund pajform, cirka 25 cm i diameter. Låt degen gå upp en bit på kanten och nagga bottnen. Skala päronen till fyllningen och dela dem i halvor och ta bort kärnhuset. Skiva dem tunt och lägg ut dem över degen. Pensla päronen lätt med citron så att den inte mörknar. Vispa ihop mandelmassan med äggen, gärna med elvisp. Klicka ut massan över päronen. Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter. Pensla päronen/pajen med sirap så fort den kommer ut ur ugnen. Servera gärna med lite god vaniljvisp.
6 kommentarer
Pingback:
Karin
Den här pajen låter så otroligt god! Måste testas 🙂 Ha en skön lördagskväll! Kram Karin
Daniella - BakeCake
Åh så gott det ser ut! Det där receptet måste jag komma ihåg! Ha en jätte skön helg! Kram Daniella – BakeCake
Fridas kök
Mums, både låter och ser jättegott ut! 🙂
Trevlig helg!
Bland mina kokböcker
Päron och mandelmassa….en oslagbar kombination 🙂
Ska titta runt i din fina blogg nu.
Åsa/ En Sida Med Mat
Mmmm….verkar jättegod och fräsch!! Jag borde också bli bättre på att ta tillvara på saker som börjar bli tråkiga.