Pajdegsrisoller
Dessa pajdegsrisoller passar jättebra att ha på buffébordet, till mellanmål, när man är på utflykt, vid stranden eller bara som lite plock en mysig varm sommarkväll. Du gör dem ganska snabbt och kan fyllas med olika fyllningar, till exempel svampstuvning, räkstuvning eller som här ost- och skinkstuvning. De passar även utmärkt som drinktilltugg då de är salta. Jag använt ett glas som mått för att ta ut rundlar. Diametern på glaset är 8 cm och då fick jag ut cirka 28 stycken små pajer. De går bra att frysa in ogräddade.
Till cirka 28 stycken behöver man:
Pajdeg:
200 g vetemjöl (knappt 3 1/2 dl)
200 g smör
1 tsk salt
1/2-3/4 dl vatten
Fyllning:
50 g rökt skinka
150 g riven ost (17%)
1 msk smör
1/2 msk vetemjöl
1 dl mellanmjölk (laktosfri)
1-1½ krm salt
1 krm svartpeppar
Pensling:
uppvispat ägg
Gör så här:
- Arbeta raskt ihop ingredienserna till pajdegen. Låt den vila svalt i minst 30 minuter.
- Gör under tiden stuvningen: Hacka skinkan och riv osten.
- Fräs matfett och mjöl i en kastrull.
- Späd med mjölk och låt stuvningen sjuda på svag värme 3-5 minuter.
- Tillsätt skinka och osten och blanda tills osten har smält.
- Krydda med salt och peppar. Låt stuvningen kallna.
- Kavla ut degen tunt.
- Tag ut rundlar med ett glas.
- Lägg en klick stuvning på varje rundel.
- Vik ihop dem och tryck till kanterna med en gaffel.
- Pensla mumsbitarna med uppvispat ägg.
- Grädda dem i ugn vid 250 grader i cirka 8-9 minuter eller tills de fått fin vacker guldbrun färg.
ViktVäktarna
- WW Points: Totalt har är det 130 points. Det blir 5 points per styck vid 28 stycken.
8 kommentarer
Nadja
Tack Rebecka, det finns så mycket som e gott och mer ska komma!
Rebecka
Dem är dunder goda och måste prova på detta igen och bjuda mina föräldrar på.Älskar allt du gör och provat en del men finns mycket mer att testa på.
Nadja
Tack Siyara! Kul att du skrev och berättade. Dessa är lite pyssliga att göra men försvinnande goda.
Siyara
hej gjorde dessa goda mumsbitar igår och det ända jag hörde var typ…. ummmm…. och va goda =) tur att jag gjorde väldig många!
kram!
Nette (Kardemumma Gumman)
oj mums mums! jättegott ser det ut…
Anna
Vad gott det ser
Kram
Anna
Karin
Mums, jag älskar plockmat! Det där ska provas 🙂 Ha en riktigt skön valborg! Kram Karin
Malin
Vilka fina (och goda!) små läckerbitar! Perfekt som tilltugg på buffé eller till en fördrink 🙂