Våfflor med stekta kaneläpplen
På måndag är det Våffeldagen och här kommer ett recept med stekta kaneläpplen, mandelsplitter och glass. Det är lite så där lagom sött och det påminner lite om äppelkaka, mums! Om du tar mineralvatten istället för vanligt kranvatten så hjälper du våfflorna att bli lite frasigare. Detta är kanske inte det magraste receptet men sedan beror det helt på vad man jämför med. Om ni är som vi och äter våfflor bara 1 gång om året så är det ju helt okej. Jag sparar lite av min veckobonus och njuter av våfflan med eller utan stekta kaneläpplen, så enkelt är det med ViktVäktarna!
Grundrecept till 8 stycken våfflor:
Våffelsmet: 3 1/2 dl vetemjöl, 3 tsk bakpulver, 2 dl mellanmjölk (laktosfri), 2 1/2 dl vatten, 100 g smör/margarin/Bregott mellan
Stekta kaneläpplen: 3 äpplen, 2 msk smör/margarin, 1/2 dl ljust muscovadosocker, 50 g mandelspån/splitter, 1/2-1 tsk kanel, 1 tsk vaniljsocker, ev 1/2 dl vatten
Ev. tillbehör: ca 2 1/2 dl vispgrädde eller vaniljglass, riven vit choklad
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman vetemjöl och bakpulver och vispa samman med hälften av mjölken så att smeten blir fin och slät. Rör ut med resten av mjölken, vattnet samt det smälta smöret. Låt smeten vila i 20 minuter.
Skala äpplerna, skiva dem tunt. Stek dem mjuka tillsammans med smör, socker, mandelsplitter och kanel. Häll i lite vatten för att mjuka upp dem fortare och stek tills allt är borta. Smaksätt eventuellt med mera socker och kanel. Grädda sedan våfflorna i ett varmt våffeljärn tills de blir gyllenbruna. Servera våfflorna med uppvispat grädde och stekta kaneläpplen. Riv eventuellt vit choklad över.
ViktVäktarna:
- WW Points: om man använder sig av Bregott mellan som matfett så blir 1 våffla 6 points och hela satsen av våfflor 49 points. Stekta kaneläpplen är 28 points med Bregott. Fördela fyllningen på 8 våfflor och blir det ytterligare 4 points per våffla. Lägg till points för eventuellt glass eller grädde.
7 måltider för endast 4 smartpoints
Mina tidigare inlägg om måltider med få smartpoints har varit otroligt populära. Därför så tipsar jag er här ytterligare om 7 goda rätter för endast 4 smartpoints. Det är en blandad kompott från vegetariskt, fisk, soppa till kött. Bra måltider att ha till lunch eller när man vill ha en billigare (billigare i smartpoints) middag. Till fisken får man lägga till eventuellt points för potatisen om man vill ha det. Men om man serverar rätterna med mycket grönsaker till, så blir det som sagt bara 4 smartpoints per måltid. Klicka på rättens namn eller på bilden så kommer du direkt till receptet. Ät gott och må gott! Nadja
Länkar till tidigare inlägg: Måltider för 1 smartpoints, Måltider för 2 smartpoints, Måltider för 3 smartpoints
1) Äggkaka med squash
2) Kycklingsoppa med nudlar
3) Ugnsbakad lax med spenat och vinsås
4) Indisk curry med quornfärs
5) Rosmarin- och vitlöksmarinerade kotletter
6) Mangocurry couscous med kyckling och grönsaker
7) Omelett med mozzarella, rökt skinka och paprika
Middagsmeny 12/2019
Detta är vår 431:e middagsmeny, inte illa eller hur? Om aktuell middagsmeny inte skulle falla er i smaken så har ni ytterligare 430 att bläddra och vraka emellan HÄR. Eller så kan ni plocka någon rätt här och någon rätt där och på så sätt skapa en meny som ni gillar och vill ha. Mina middagsmenyer är bara förslag och jag ändrar själv på dem ifall vi blir sugna på något annat eller om jag vill testa något nytt. Inget är hugget i sten. Vad blir det för gott denna vecka? Jo, Potatislådan med kassler för ni inte missa, den är mumsig och helt klart värd sina points. Annars rekommenderar jag stark även rätten Allt-i-ett-i-ugn, mycket gott och blir det något över så passar det bra till matlåda dagen efter. /Nadja
Måndag: Kyckling Paneng Red Curry
Tisdag: Snabblagad Quornburgare (vegetariskt)
Onsdag: Potatislåda med kassler
Torsdag: Skinkschnitzel med risoni
Fredag: Mexikanska kycklingköttbullar med guacamole
Lördag: Fisk med mandel- och osttäcke
Söndag: Allt-i-ett-i-ugn
Middagsmeny 11/2019
Här kommer vår middagsmeny inför kommande vecka. Vi förgyller tråkiga måndag med en god middag och serverar mästerkocken Amirs Philly Cheese Steak Sandwich! Enkel att tillaga och mycket god dessutom. Veckan fortsätter med fler goda middagar så som Kassler med sweet chili grönsaker, Tortillarulle med bönsalsa och chorizo, Skinkpaj och en jättegod vegetarisk Lasagne. Önskar er en fin vecka / Nadja
Måndag: Philly Cheese Steak Sandwich
Tisdag: Kassler med sweet chili grönsaker
Onsdag: Kyckling i kryddig tomatsås
Torsdag: Fisk med örter, chili och gräslök
Fredag: Tortillarulle med chorizo och bönsalsa
Lördag: Skinkpaj med skal av ris
Söndag: Aubergine och zucchinilasagne (vegetariskt)
Värmande Linssoppa
Förra veckan så var det sol och vårkänslorna kom fram, men idag så det ett grått täcke på himmelen och det blåser ruskigt kallt. Våren känns långt borta och jag vill ha en värmande soppa. Då tänker jag på denna soppa som är riktigt snabblagad, värmande och god. Linsoppan har underbara smaker av curry och kokosmjölk, den kan även serveras som en gryta. Det beror helt på hur tjock du låter den bli. Gott att servera till är lite kokt ris. Soppan passar även veganer och vegetarianer och är mycket proteinrik. Smaklig måltid!
Till 4 portioner behöver man:
200 gram morötter, 1 röd paprika, 1 liten gul lök, 10 cm purjolök, ½ squash, 1 tsk rapsolja, 1 msk curry, 1 msk tomatpuré, 1 krm kajennpeppar, 1 dl okokta röda linser, 1 burk kokosmjölk (light), 1 tsk citronsaft (kan uteslutas), 1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk flytande grönsaksbuljong, ½-1 dl vatten (för att spä ut soppan)
Gör så här:
Skala morötterna och skär dem i små bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Hacka lök och purjolök, skär squashen i små bitar.
Fräs alla grönsaker i olja tillsammans med curry, tomatpuré och kajennpeppar.
Häll i linser, kokosmjölk och eventuellt lite citronsaft. Lägg i buljong och låt koka i cirka 15 minuter, tills linserna blir mjuka. Tillsätt vatten till önskad konsistens. Toppa eventuellt med lite färsk koriander.
ViktVäktarna
- WW PersonligaPoints: 7 personliga points per portion
Middagsmeny 10/2019
Vårkänslor! Det är precis det man får när solen skiner så härligt på oss. Dagarna har blivit både ljusare och längre och solen tittar fram allt oftare, underbart. Nu är det bara värmen som saknas. Här kommer nästa veckas meny. Prova gärna den Cayennepanerade kycklingen denna vecka, den är jättegod. Om du inte gillar cayenne så ta en annan krydda istället som te.x paprikapulver eller vitlökspulver, det blir lika gott för det. Servera en grönsallad till det eller med pasta, ris eller potatis – helt upp till dig. Ha nu en solig och härlig vecka! Nadja
Måndag: Cayennepanerad kyckling
Tisdag: Dragongryta med quornfilé (vegetariskt)
Onsdag: Glasnudelsallad med räkor
Torsdag: Pastapytt med korv
Fredag: Fisk med nachochips
Lördag: Skinkinlindad kyckling med färskost
Söndag: Chilibiffar i pepprig gräddsås
Tips på 5 olika bröd, 1-4 smartpoints per bit
Jag ser ofta på Facebook där folk frågar om bröd. Man frågar om både recept på bröd som har lågt smartpointsvärde men även om köpebröd. Ett tag så bakade jag bröd varje helg och jag lovar att det inte finns något godare än hembakat bröd. Det är så värt det, plus att man vet exakt vad som finns i brödet. Gör en sats bröd, frys in det och plocka ut en bit vart efter man behöver det. Nu för tiden så är det en lyx om jag hinner baka. Det finns dock en sak jag gör ofta och det är Kesobrödet, den bara blandar man ihop och gräddar, fort och enkelt. Jag gör oftast dubbel sats och har sedan det i någon vecka till frukost utan problem. Storleken har betydelse. I alla fall i här när vi räknar points. Ju större bröd desto högre smartpointsvärde får brödet. Tänk alltså på att följa antalet bröd/skivor i receptet för att få det låga pointsvärdet eller räkna om. Här kommer en lista på 5 olika bröd, allt från sconesliknande Kesobröd, mörkt surdegsbröd till fröknäcke. Baka, njut och ät med gott samvete!
För att komma till recepten = klicka på bilden eller namnet
1. Kesobröd – små bröd som mättar mycket och är väldigt snabba att göra – 3 smartpoints per bröd
2. Morotsbröd – saftiga och goda småbröd som passar både till frukosten, salladen eller soppan – 3 smartpoints per bröd
3. Skivat Rostbröd – jättegott nattjäst bröd att rosta, full med goa frön – 4 smartpoints per skiva
4. Solrosbröd med surdeg – ett rågbröd med surdeg och solrosfrön, supergott med ägg på – 2-3 smartpoints per skiva
5. Glutenfritt fröknäcke – knapriga och goda knäckebitar som passar bra till frukost och mellanmål – 1 smartpoints per bit
Vegansk jordnötsfudge med kokos
I julas så testade jag att göra denna veganska jordnötsfudge men glömt dela med mig av receptet. Men det spelar egentligen ingen roll för jag skulle kunna göra denna fudge (och vilken fudge som helst) året om. Mycket smak av jordnötter och en liten touch av kokos, hur låter det? Gott kan jag lova om ni gillar jordnötter. Ha fudgen i en burk i kylen och plocka fram en bit i taget när suget faller på. Välj själva hur stora bitar ni vill ha, men ju mindre bitar desto lägre smartpoints.
Till 1 sats (mellan 20-25 bitar) behöver man:
2 dl kokos, 1 dl jordnötssmör (utan socker), ½ dl kokosolja, ½ dl lönnsirap, 1 tsk vaniljsocker, 1 krm salt
Gör så här:
Börja med att rosta kokosflingorna i en torr stekpanna på medelvärme. Blanda sedan alla ingredienserna i en bunke, spara eventuellt lite kokos till garnering. Klä en form, 10×15 cm, med bakplåtspapper och häll sedan över smeten. Strö eventuellt över lite kokos. Ställ i kylen i minst 30-60 minuter för att stelna. Ta ut fudgen och skär den i små bitar, ca 20-25 stycken. Njut!
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 90 points. Vid 25 bitar så blir det 4 points per bit.
Middagsmeny 9/2019
En ny vecka igen och jag har suttit och planerat lite vad vi ska ha till middag. Jag har bläddrat här på bloggen och kikat efter vad jag har varit sugen på och här har ni resultatet: Yakiniku, Sparrispaj med keso, Phad Thai med kyckling, Varm smörgåstårta ( värd sina points – ät en nollpointslunch så fixar det sig ), jättegod fiskgratäng med ajvar, Kyckling med mozzarella och pinjenötter och sist men inte minst Schnitzel med svamptäcke. Mums vilken god vecka! /Nadja
Måndag: Yakiniku
Tisdag: Sparrispaj med keso (vegetariskt)
Onsdag: Phad Thai med kyckling
Torsdag: Fisk- och paprikagratäng med ajvar
Fredag: Varm smörgåstårta
Lördag: Kyckling med mozzarella, pinjenötter och grillad paprika
Söndag: Skinkschnitzel med svamptäcke
Havrepannkakor
Jag fortsätter denna vecka på tema Frukost och här kommer ett recept på goda Havrepannkakor. Till vardags så äter jag oftast samma frukost, Kesobröd tillsammans med 2 kokta ägg. Det håller mig lagom mätt och belåten till lunch. Men när helgen kommer så vill jag gärna äta något annat bara för att få lite variation. Då kan jag t.ex göra dessa goda Havrepannkakor. Här har jag serverat pannkakorna med en liten klick sylt, lite keso och blåbär och det blev riktigt gott! Men välj de tillbehör du själv vill ha så som t.ex. färsk frukt, en klick kvarg eller yoghurt. Detta recept är ytterligare ett bra exempel från Viktväktarnas hemsida och det stora urvalet de har i sin receptsamling. Använd ren havre om du vill ha det glutenfritt och välj laktosfri margarin för laktosfritt. Pannkakorna passar även bra till lunch.
Till 1 portion (6 små pannkakor) behöver man:
1 ägg, 3 msk havregryn, 1 msk mineralvatten, 1 ½ krm salt, 1 äggvita, 1 tsk flytande margarin (80 %)
Gör så här:
Separera äggulan och vitan. Vispa ihop äggula, havregryn, mineralvatten och salt separat i en skål. Vispa äggvitorna hårda i en annan. Vänd sedan ner äggviteskummet i den andra smeten. Stek små pannkakor i margarin. Servera med sylt, keso och färska bär eller frukt.
ViktVäktarna
- WW Points: 2 points för en portion enligt receptet ovan. Lägg till points för eventuella tillbehör.