Middagsmeny vecka 34/2024
Mitten av augusti och min semester slutar idag, imorgon är det dags att börja igen. Sommaren har varit helt fantastiskt bra på alla möjliga sätt, men samtidigt så är det skönt att få komma tillbaks till de vardagliga rutinerna igen. Eller vad säger ni?
Måndag: Mangocurry couscous med kyckling
Tisdag: Ugnsbakad lax med philadelphia
Onsdag: Ost – och tomatpaj
Torsdag: Vegetarisk färssås med smak av rött vin
Fredag: Lövbiffswok Teriyaki Ginger and Sesami
Lördag: Rosmarin- & vitlöksmarinerade kotletter
Söndag: Kyckling Cashew
REKLAMLÄNK
Ugnsbakad fisk med baconströssel
Härligt med fredag och helg igen! Här kommer ett recept som ni måste prova, en god fiskrätt som är enkel att göra och sköter sig själv i ugnen. Baconet kan man hoppa över om man vill, men den ger rätten det där lilla extra. Trevlig helg!
Till 4 portioner behöver du:
600 g torskfilé
1 morot
1 bit purjolök
1 bit röd spetspaprika
1 paket bacon/kycklingbacon
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt
citronpeppar
1/2 dl vatten
800 g potatis
Gör så här:
- Tina fisken om den är fryst.
- Skär bacon i strimlor och knaper stek i en torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
- Skala och skär moroten i tunna bitar, använd gärna en mandolin.
- Skär purjolöken och paprikan i ringar.
- Skär eventuellt fisken i portionsbitar om du använder block och lägg den i en smord ugnssäker form.
- Salta och peppra med citronpeppar.
- Häll grädden och vattnet bredvid fisken. Strö över grönsakerna och baconet. Sätt in i ugnen (225 grader) och ugnsgrädda i cirka 30 minuter.
- Skala och koka potatisen under tiden.
- Servera fisken med potatis och sallad. Smaklig måltid!
Viktväktarna
- WW Points:
- Med 4 % grädde: 6 points per portion med kycklingbacon och 11 points per portion med fläskbacon
- Med 10 % laktosfri grädde: 9 points per portion med kycklingbacon och 13 points med fläskbacon
Grillad kycklingfilé med tabbouleh och raita
Här kommer ett favoritrecept från 2019 i repris!
Årets första grillning blev gjord i helgen och detta blev resultatet: marinerad kycklingfilé med en god Tabbouleh och lite Raita. Inga märkvärdiga saker men så gott tillsammans. Jag har använt Larsars fettfria grekiska yoghurt till Raitan med det går även bra med turkisk. Fantastiskt ”billig” (i points) med tanke på hur god och fräsch denna middag är. Jag tycker att det kan vara svårt att få tag på färsk mynta. Så det kan vara bra att veta att man även kan använda torkad. Ta då en mindre mängd än vad som står i receptet (smaka dig fram) eller hoppa över den helt. Jag kan även tillägga att i en riktigt Tabbouleh så har man mycket mera persilja än vad jag har i min. Har ni börjat grilla ännu? Vad grillade ni då?
Följ Nadjaskitchen även på Instagram och se vad som händer bakom kulisserna: @Nadjaskitchen.se
Till 4 portioner behöver man:
4 kycklingfiléer (här har jag använt tunt skivad minutfilé), 1 påse färdig kycklingmarinad
Tabbouleh: 4 dl kokt bulgurvete, 3-4 tomater, ½-1 rödlök, 3 msk finhackad persilja, 1 msk finhackad mynta, 1 tsk rapsolja, 1 msk färskpressad citronsaft, salt, peppar
Raita: 1 tomat, 1 bit gurka, ½ röd lök, 2 krm spiskummin, 2 krm chilipulver, 2 dl fettfri yoghurt
Gör så här:
Börja med marinera kycklingen, minst i en timme om inte längre. Tänd grillen och gör sedan med Raitan. Dela tomaten och ta bort kärnhuset. Finhacka den. Gör likadant med gurkan samt finhacka löken. Blanda ihop allt och smaksätt med kryddorna. Låt det stå och dra i kylskåp.
Gör sedan Tabbouleh: Koka bulgur efter förpackningens anvisningar och låt det svalna. Finhacka tomaterna (ta gärna bort det vattniga kärnhuset) och lägg det i en större skål. Finhacka även rödlöken, persiljan och myntan. Blanda ihop allt. När bulgur har svalnat så blandar du ihop det med de finhackade örterna och tomaten. Häll i oljan och smaksätt med citron, salt och peppar. Blanda och smaka av. Låt det stå och dra tills det är dags att äta.
Det som kvarstår nu är att grilla (går bra att steka i panna om vädret är dåligt) kycklingen och sedan njuta av middagen.
ViktVäktarna:
- WW Points: 3 personliga points per portion.
Middagsmeny vecka 33/2024
I andra veckan i augusti så bjuds det på lite gott och blandat. Det är fortfarande lite lättare måltider, men snart så kommer det att ändras i takt med att vi går in mot en ny höst. Men vi försöker väl mjölka lite till på sommaren eller vad säger ni?
Måndag: Omelett med mozzarella, rökt skinka och paprika
Tisdag: Ugnsbakad torsk med grön ärtkräm
Onsdag: Kycklingsallad med grön pesto pasta
Torsdag: Falafel i tunnbrödrulle
Fredag: Philly Cheese Steak Sandwich
Lördag: Baconbiffar med chili- och vitlökspotatis
Söndag: Allt-i-ett-i-ugn
REKLAMLÄNK
5 goda sallader att ha i matlåda
Är semestern snart slut och det är dags att börja jobba igen? Här kommer då tips på 5 goda sallader som du kan ha i matlådan. Du kommer direkt till receptet om du klickar på länken som är rödmarkerad.
- Italiensk risonisallad med avokado och valfri proteinkälla
- Grilloumisallad med matvete med Rhode Island dressing
- Tonfisksallad
- Couscoussallad med kikärter
- Rostad höstsallad med valfri proteinkälla
REKLAMLÄNK
Grönsakspaj
Denna paj passar mycket bra på ett buffébord, i matlåda, till lunch eller varför inte även till middag. Trots att den är helt vegetariskt så är den god för oss alla som gillar broccoli, purjolök och paprika. Jag har gjort pajskalet efter ett Viktväktarrecept och den innehåller lite keso. Pajskalet är mycket god och krispig. Grönsakerna kan varieras efter det man har i kylskåpet eller efter det man tycker om.
Detta behövs till en paj:
Pajdeg: 100 g margarin 80%, 100 g keso max 1,5 %, 3 1/4 dl vetemjöl
Fyllning: 100-150 g broccoli, 50 g purjolök, 50 g röd paprika, 3 ägg, 2 dl mellanmjölk, 1 tsk salt, några tag av kryddmix chili på kvarn eller ca 1 krm peppar, 1 dl riven ost (max 17 %)
Gör så här:
- Börja med pajskalet. Blanda smör, keso och mjöl. Tryck ihop degen till en boll och låt den vila kallt i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förbered fyllningen under tiden.
- Skär purjolöken och paprikan i bitar.
- Ta isär broccolin i mindre buketter. Koka allt i lättsaltat vatten i några minuter. Låt rinna av.
- Tryck ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Förgrädda skalet i cirka 10 minuter.
- Fördela grönsakerna i pajformen.
- Vispa ihop ägg och mjölk tillsammans med lite salt. Häll över äggblandningen i pajskalet. T
- a några tag med chilikryddmixen eller krydda med lite peppar.
- Strö över med riven ost och grädda i cirka 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg.
- Servera en bit paj tillsammans med en god blandad sallad.
ViktVäktarna
- WW Points: Hela pajen har 66 points, pajskalet har 60 points och fyllningen har 6 points. Dela det med antalet bitar du serverar pajen med, tex vid 6 bitar så blir det 11 points.
Middagsmeny vecka 32/2024
Då är veckans middagsmeny tillbaka efter sommaruppehållet. Själv har jag fortfarande lite semester kvar och jag kommer passa på att njuta av den extra mycket. Det blir nämligen att rivstarta på jobbet när jag kommer tillbaka, vi har ett delårsbokslut som är runt hörnet. Hur är det hos er? Har ni börjat jobba eller har ni också lite semester kvar? Hur det än är så hoppas jag att ni hittills har haft en jättefin sommar. // Kram Nadja
Måndag: Korvstroganoff med tex mex smak
Tisdag: Fisk med citron, bacon och vitvinssky
Onsdag: Jamie Olivers vitlökspanerade kyckling
Torsdag: Vegansk currygryta med kikärter, liner och spenat
Fredag: Grillad kassler med potatispytt & aromsmör
Lördag: Fläskfiléwok med stekta nudlar
Söndag: Aubergine & Zucchinilasagne
INNEHÅLLER REKLAMLÄNK
Daimtårta
Min dotter älskar Daim och denna Daimtårta gjorde jag en gång när hon fyllde år. Eftersom den fryses så passar den perfekt en varm sommardag.
Detta behöver du:
Botten: 150 g mandelspån, 1 1/2 dl florsocker, 1 tsk bakpulver, 4 st äggvitor, smör till formen
Fyllning: 3/4 dl strösocker, 4 äggulor, 3 dl vispgrädde (20%), 1 dubbeldaim, 1 tsk vaniljsocker
Garnering: 1 hackad daim
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- Mixa mandeln fint i en matberedare eller mal den på mandelkvarn.
- Blanda mandel, florsocker och bakpulver i en bunke.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandeln. Häll smeten i formen.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan vara kvar i formen medan den kallnar.
- Vispa socker och gulor till en pösig smet.
- Vispa sedan även grädden.
- Blanda hackad daim och vaniljsocker i äggsmeten och vänd till sist ner grädden.
- Häll smeten över mandelbottnen.
- Täck formen och frys tårtan minst 4 timmar.
- Låt tårtan stå i rumstemperatur cirka 30 minuter innan servering.
- Strö över med hackad daim precis innan servering.
ViktVäktarna
- WW Points: hela tårtan har 125 points med 20 % grädde. Dela det med antalet bitar du skär upp, tex: 12 bitar = 10 points per bit.
Timjan- och citronpanerad fläskfilé
När jag vill ha inspiration så tittar jag ofta i ViktVäktarnas receptbas för att finna något nytt att testa. De har så fantastiskt goda rätter och det här var inget undantag. En fräsch smak av timjan och citron får denna fläskfilé som dessutom är pankopanerad. Det är inte ofta man äter panerat nuförtiden på grund av det är så kaloririkt. Men här visar ViktVäktarna återigen att man faktiskt kan äta allt bara man tillreder det på ett bättre sätt. Prova och se, vi tyckte väldigt mycket om detta och det blev en riktigt festmåltid tillsammans med lite färsk potatis.
Till 4 portioner så behöver man:
500 gram fläskfilé
1 zucchini
2 röda paprikor
1 msk rapsolja
1 knippe sparris
1 dl panko (ströbröd)
1 citron
1 msk färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
1 tsk paprikapulver
salt
peppar
1 ägg
2 msk färsk persilja
Gör så här:
- Skiva fläskfilé, täck med bakplåtspapper och banka ut skivorna försiktigt.
- Skiva zucchini och strimla paprika. Skär bort foten av sparrisen.
- Hetta upp en panna med hälften av oljan och stek zucchini, paprika och sparris. Fördela det direkt på 4 tallrikar.
- Blanda ihop panko med rivet skal från citronen (tvätta den först och välja gärna ekologisk), hackad timjan, paprikapulver, salt och peppar.
- Vispa upp ägg med några droppar vatten i en separat skål.
- Doppa fläskfilén i ägg och sedan i panko.
- Stek fläskfilén i resterande olja.
- Pressa över lite citronsaft på grönsaksfräset och strö eventuellt över lite färsk hackad persilja.
- Servera fläskfilén med grönsaksfräset och gärna en skiva citron.
ViktVäktarna
- WW Points: 5 points per portion, lägg till points för potatis eller liknande
Ostfrallor
Till helgens frukostar brukar jag försöka få till det med lite nybakat bröd och nyligen blev det dessa goda Ostfrallor. Variera styrkan på ostsmaken genom att välja mild ost eller lagrad. Behöver jag säga att dessa frallor är supergoda till frukost, sallader eller alla goda soppor?
Det du behöver till cirka 20 stycken frallor är:
50 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
10 dl vetemjöl
1/2 dl rapsolja
1 msk sirap
2 tsk salt
2 dl riven ost
1 ägg till pensling
Gör så här:
- Lös upp jästen i det fingervarma vattnet och blanda sedan i allt utom osten.
- Arbeta degen gärna med en maskin eller elvisp i minst 10 minuter. Låt degen sedan jäsa till dubbel storlek.
- Rulla ut degen till en avlång bit på ett mjölad bakbord och dela den i 20 lika stora bitar.
- Lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i 30 minuter till.
- Sätt ugnen på 225 grader så att den kan bli varm under tiden frallorna jäser.
- När de har jäst klart penslar du dem med ett uppvispat ägg och strör på den rivna osten/lägger en ostskiva.
- Grädda dem sedan mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter eller tills de får fin vacker gyllenbrun färg.
ViktVäktarna
- WW Points: 4 points per fralla vid 20 stycken med 12 % ost