• Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 3/2022

    Denna vecka så ser jag fram emot tisdagens middag. Det har blåst så mycket dom senaste dagarna så en värmande soppa blir perfekt och riktigt gott. Hettan i soppan kan ni bestämma själva, inget, lite eller mycket, allt beroende på vad man gillar. Annars är fiskgratängen också riktigt god och fläskfiléwoken, och köttfärsrullen…ja ni förstår vad jag vill säga. Allt är gott på sitt sätt. Ta hand om er där ute och håll er friska så gott ni kan. Kram Nadja

    Måndag: Kikärtsgryta med röd curry

    Tisdag: Het kycklingsoppa med nudlar

    Onsdag: Fisk- och paprikagratäng med ajvar

    Torsdag: Korv med krämig vitlökssås och pasta

    Fredag: Fläskfiléwok med stekta nudlar

    Lördag: Kotlett i god paprika- och chilisås

    Söndag: Köttfärsrulle med skinka och ost

     
  • 0-5 Points,  Matbröd,  WW Points

    Supergott Vardagsbröd

    TOP 10 Läsarnas favoritrecept 2021! Plats nummer 7.

    Det finns en sak jag verkligen måste jobba på när jag bakar matbröd, och det är att låta bli att ta flera gånger av det. Men det är svårt för det är ju så gott och slår köpebröd med hästlängder. Det finns olika typer av bröd och här kommer ett enkelt vardagsbröd som alla borde klara av att göra. Och skulle man mot förmodan inte lyckas första gången så ge inte upp. Utan baka om brödet igen och igen tills du blir nöjd, för du lär det varje gång att bli bättre. Är ni ett mindre hushåll så frys in ena brödet och ta fram det när det behövs, men det går även bra att dela på recept och bara göra ett bröd också. Detta bröd är lika gott till soppan som till goa mackor.

    Vardagsbröd

    Till två mindre bröd behöver du:

    50 g jäst, 4 dl vatten,  4 msk rapsolja, knappt 2 tsk salt, cirka 11 dl vetemjöl

    Gör så här:

     Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, oljan, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig (gärna med maskin) i några minuter och låt den jäsa till dubbel storlek – det tar cirka en halvtimme upp till en timme.

    Vardagsbröd

     Ta upp degen på ett lite mjölat bakbord. Knåda den lite och dela den i två lika stora delar. Forma varje del till ett runt bröd och låt dem jäsa på plåt i ungefär en halvtimme. Sätt ugnen på 275 grader.

    Vardagsbröd

    Lägg plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Om du vill så kan du slänga in ett litet glas vatten på ugnens botten så att ånga bildas. Grädda brödet i ungefär 25-30 minuter. Lyft det gärna och känn efter om den känns lätt, om inte grädda i några minuter till. Låt det svalna utan bakduk innan du skär i den. Brödet går jättebra att frysa in.

    ViktVäktarna

    • WW Points: varje bröd har 43 points, dela det med antalet skivor du skär upp brödet i. Till exempel: 10 skivor ger varje skiva 4 points.

     

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 2/2022

    Då var årets första vecka avklarad. Då tar vi och planerar nästa vecka. Fiskrätten som ni ser på bilden är så enkel att laga och väldigt god, prova den! Annars rekommenderar jag även Het Thaibiff (som jag inte tycker är så stark) och Jägarfruns Kycklinggryta.  Ha en superfin vecka! Nadja

    Måndag: Korvpytt med smak av timjan

    Tisdag: Kycklingwok med ris

    Onsdag: Majs- och zucchiniplättar

    Torsdag: Snabblagad citron- och basilikafisk

    Fredag: Het Thaibiff

    Lördag: Jägarfruns kycklinggryta

    Söndag: Kalops

     
  • 6-10 Points,  Matiga pajer,  WW Points

    Skinkpaj med keso

    TOP 10 Läsarnas favoritrecept 2021

    Ni vet hur mycket jag älskar paj och tack vare Viktväktarna så kan jag äta det när jag vill. Här har jag tagit fram en Skinkpaj med keso istället för ost och det blev lyckat! Jag silade av överflödig vätska från keso för säkerhetens skull, risken är annars att pajen blir lite vattnig och fyllningen stelnar inte som den ska. Det jag gillar är att det är ett så kallad riktigt pajskal fast en mycket magrare variant än den med smör. Jag tycker att den är riktigt bra för att vara så mager. Du kan använda receptet som en bas och lägg sedan till grönsaker, kryddor eller andra tillbehör och gör om pajen efter eget tycke. Tänk bara på att ändra på points värdet om du lägger till saker som räknas. Vad säger du? Dags att göra en god paj?

    Till en paj (4-6 bitar) behöver du:

    Pajdeg: 

    30 gram Bregott Mellan

    75 gram keso 0,2%

    2 ½ dl vetemjöl

    Fyllning: 

    100 gram rökt skinka

    2 ägg

    2 dl mellanmjölk, laktosfri

    175 gram keso 0,2 %

    en bit purjolök

    salt

    peppar

    paprikapulver

    1 tsk sesamfrö

    Gör så här:

    1. Blanda margarin, keso och vetemjöl. Arbeta ihop till degen till en boll och låt den sedan vila kallt i en halvtimme.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Kavla ut degen på bakplåtspapper och lägg sedan över den i en pajform (24 cm i diameter). Forma och tryck ut degen runt om kanterna.
    4. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda den sedan i cirka 10 minuter.
    5. Strimla skinka och purjolök.
    6. Häll keso i en sil så att överflödigt vatten rinner bort.
    7. Vispa samman ägg, keso och mjölk med lite salt, paprikapulver och peppar.
    8. Lägg skinka och purjolök i pajskalet och häll över äggblandningen.
    9. Strö över sesamfrön.
    10. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 40-45 minuter eller tills fyllningen har stelnat och få fin färg.

    ViktVäktarna

    • WW Points: totalt har pajen 31 points och vid 4 bitar så blir det 8 points per bit. Bara skalet har 24 points om du vill ha en annan fyllning.
     
  • 6-10 Points,  Kyckling/Fågel,  WW Points

    Bacontoppad kycklinggratäng

    TOP 10 Läsarnas favoritrecept mellan 2019 – 2021!

    Lite dijonsenap i såsen och frasiga baconbitar på toppen ger denna kycklinggratäng det där lilla extra. Annars är den mycket lätt att göra och kycklingen blir saftig och fin. Rätten kan serveras både med ris, potatis eller pasta, allt efter tycke och smak.

    Till en gratängform (5-6 portioner) behöver du:

    1 kg kycklingfilé, salt, peppar

    Sås: 5 dl matlagningsgrädde, 1/2 kycklingbuljongtärning, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk fransk senap, 2 msk kinesisk soja

    Garnering: 140 g bacon, 100 g ost (17 %), lite finhackad persilja

    Gör så här:

    Tina kycklingen om den är fryst. Skär den i lagom stora bitar och lägg i en gratängform. Salta och peppra. Koka ihop ingredienserna till såsen och häll den över kycklingen. Gratinera kycklingen i 175 graders värme i 30 minuter.

    Under tiden hettar du upp en stekpanna. Skär baconskivorna i bitar och stek dem knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper medan du river osten.

    När kycklingen har varit i ugnen i cirka 30 minuter tar du ut den och rör om lite i gratängen. Strö över baconbitarna och den rivna osten. Lägg tillbaka gratängen i ugnen och grädda i cirka 10-15 minuter till. Osten ska ha smält och fått fin gyllene färg.

    Servera gratängen med lite kokt ris och en god fräsch vitkålssallad.

    ViktVäktarna

    • WW Points: vid 6 portioner så är det 10 points med 10% grädde och 7 points med 4 % grädde. Lägg till points för ris om det serveras till.
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 1 / 2022

    God fortsättning på det nya året! Här kommer årets första middagsmeny och jag hoppas ni kommer att gilla det jag har komponerat ihop. Lite vegetariskt, kyckling, fisk och så lite kött i en varierad kombination så att man inte tröttnar. Alla recepten är uträknade enligt ViktVäktarnas senaste program: PersonligaPoints. I mitt program så räknar jag det mesta förutom: ägg, kyckling, potatis och icke stärkelserika grönsaker. Jag tycker att det är bäst så och har då större kontroll på vad jag äter. Det är bara att justera uträkningen efter era program och lägg till eller dra av points på de livsmedel som ni har nollpointsvärde på eller måste räkna. I skrivande stund så det strax över 200 recept som är omräknade till PersonligaPoints och mer blir det så fort jag hinner.

    PS! Under hela januari så kommer ni även få se vilka 10 recept var era favoriter (mest besökta och gillade) under 2021. Tror ni att vi har en ny vinnare på plats nr 1? Sköt om er! Kram Nadja

    Måndag: Kesoplättar

    Tisdag: Kycklingröra med soltorkade tomater

    Onsdag: Potatis- och salladslökssoppa

    Torsdag: Örtiga färsbiffar med gräddsås

    Fredag: Biff Teriyaki

    Lördag: Ugnsbakad torskrygg med senapstäcke

    Söndag: Bacontoppad kycklinggratäng

     
  • Nadja tipsar,  Nyår

    Nyårsmeny 2 – med fisk

    I denna meny så har jag valt fisk som huvudrätt eftersom många inte vill ha kött. Jag har valt en fin fisk så som Gös för att lyxa till det, men du kan välja den fisk som du gillar bäst. Tipsar även om att det finns nyårsmenyer för dig som vill ha med kött eller helt vegetariskt. Du hittar dem lättast genom att söka på nyårsmeny.

    Detta blir årets sista inlägg och därför vill jag passa på att tacka just dig och alla andra fina människor som har valt att titta in här på min lilla blogg. En stor kram från mig och TACK. Jag hoppas att vi kommer fortsätta att ses även under år 2020. Önskar dig ett GOTT NYTT ÅR!

    FÖRRÄTT

    Förrättstallrik med mozzarella 

    VARMRÄTT

    Halstrad GÖS med frisk basilikasås 

    EFTERRÄTT

    Lätt chokladmousse med hallon och mandel

    ViktVäktarna:

    • WW PersonligaPoints: Förrätten är 7 pp per person. Varmrätten är 8 pp per person (fisk ej nollpointsmat i min plan, 2 pp om du har det) och efterrätten är mellan 4-5 pp (utan eller med mandelspån)
    • Smartpoints BLÅ/GRÖN: Förrätten är 7 smartpoints (BLÅ/GRÖN), Varmrätten har 9 smartpoints för BLÅ och 10 smartpoints för GRÖN (potatis inkluderad i beräkningen med 4 smartpoints) och till slut så har efterrätten 4 smartpoints.
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 52/2021

    Här kommer årets sista middagsmeny. Julen är över och nu är det dags att sikta in sig på nyår. Jag hoppas innerligt att 2022 blir ett mycket bättre år för oss alla, för det här året har inte varit skoj alls. Jag ska försöka lägga ut åtminstone ett förslag på tre rätters meny till nyår, men jag lovar ingenting för allt beror på hur mycket tid jag får över till bloggen.  För säkerhetens skull så vill jag passa på och tacka er alla följare för att ni finns och för att ni berättar för mig om vilka recept ni provar och gillar. Jag är så otroligt tacksam för er ska ni veta. Jag önskar att jag kunde ge er alla en stor bamsekram. GOTT NYTT ÅR! Nadja

    Måndag: Bönbiffar med couscous och vitlöksyoghurt

    Tisdag: Kassler med sweet chili grönsaker

    Onsdag: Ungersk Paprikakyckling 

    Torsdag: Smoky BBQ tortilla

    Fredag: Tre rätter nyårsmeny

    Lördag: Vegetarisk Tortillapizza

    Söndag: Kyckling i balsamico- och oreganosås

     
  • 0-5 Points,  Godis,  Jul,  WW Points

    Ljus Rocky Road

    Har du inte hunnit göra något julgodis ännu? Ingen fara, dessa Rocky Road bitar gör du i ett nafs. Det som tar tid är att smälta chokladen, blanda ihop alla ingredienser och sedan vänta på att den skall stelna lite i kylen. Och sedan är den klar för att avnjutas. Bättre och enklare hemlagad godis finns inte. Den klassiska Rocky Road är gjord på mörk choklad men jag ville testa och se hur den blev med ljus och resultatet är försvinnande gott. Banne mig om den inte till och med är godare! Så strunta i att köpa den vanliga chokladasken och gör dessa istället, du kommer inte att ångra dig.

    Ljus Rocky road-hemlagad godis-propoints-viktväktarna-dumle-jordnötter-choklad-marshmallows-nadjaskitchen.se

    En sats Rocky Road:

    300 gram ljus mjölkchoklad, 1 påse Dumle (220 gram), 50 g mini marshmallows, 2 1/2 dl salta jordnötter

    Gör så här:

    Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikro. Låt det svalna en liten stund.

    Ljus Rocky Road-rocky road, hemlagad godis, propoints, choklad, nadjaskitchen.se

    Blanda ihop den smälta chokladen tillsammans med de övriga ingredienserna. Häll över chokladröran på bakpapper, folie eller använd en fyrkantig silikonform som jag. Fördela den jämnt och ställ sedan i kylskåp för att stelna.

    Ljus rocky road-nadjaskitchen.se-propoints-viktväktarna-vvtillsammans-marshmallows-salta jordnötter-hemlagad godis

    När chokladkakan har stelnat så är det bara att skära upp den i mindre bitar. Förvara den svalt tills den skall serveras.

    Viktväktarna

    • WW Points: hela satsen är 193 points. Dela det med antal bitar du skär upp, tex 50 st = 4 points/bit
     
  • 6-10 Points,  Jul,  WW Points

    Julgröt!

    Vi har som tradition att alltid äta lite julgröt på julaftonsmorgon och i år blir det inget undantag. För er som köper färdiga tuber kan jag säga att det är hur lätt som helst att göra egen… och självklart både nyttigare och godare. Ha nu en fortsatt härlig jul!

    Till 6 personer så behöver du detta:

    2 1/2 dl grötris, 5 dl vatten, 2 msk Bregott mellan/Smör, 1 tsk salt, 9 dl laktos mellanmjölk, 2-3 mindre kanelstångar, 1 msk vaniljsocker, 1 msk strösocker, kanel och ev mer strösocker till servering

    Gör så här:

    Blanda ris, vatten, smör och salt i en större tjockbottnad kastrull. Låt koka på svag värme i cirka 10 minuter. Tillsätt sedan mjölk, kanelstång och socker. Blanda ihop och låt gröten nu koka på mycket svag värme i cirka 40 minuter. Rör om lite då och då. Om du tycker att gröten är för tjock så är det bara att späda med lite mera mjölk. Strö på lite kanel och strösocker vid serveringen.

    Viktväktarna: 

    • WW Points: totalt är det 49 points med Bregott mellan och 55 points med smör. Dela det med antalet portioner som serveras, tex 6 portioner = 8 p med Bregott Mellan och 9 p med smör