• 6-10 Points,  Bullar/Vetebröd,  WW Points

    Klassiska Kanelbullar med points

    Kanelbullens Dag (4.e oktober). Då utsätts vi av kanelbullsdoften vart vi än vänder oss och det blir svårt att låta bli att ta en. Kan vi som är ViktVäktare äta kanelbullar? Ja det kan vi. VI kan äta allt men inte alltid. Det gäller bara att planera och spara lite points från veckobonuset vi har. Hur många points har en vanlig bulle då? Det kan faktiskt skilja sig rätt rejält mellan bullarna. Om man bakar bullarna själv och följer ett klassiskt bullrecept så är det runt 7-8 points (om man använder margarin).  Denna uträkning gäller om man får 40 bullar av degen. Gör man dem mindre så blir det lägre points förstås. Fördelen med att baka själv är just att man vet vad som finns i bullarna och man kan göra dem hur små eller stora som helst. De frysta bullarna som finns i frysdisken brukar ligga runt 5 points då de är lite mindre. Kanelbullarna som man köper på bageri/coffeshops brukar vara riktigt stora och dyra i points. En kanelbulle på Espresso House är t.ex. 17 points!

    Vilken kanelbulle ska man då välja? Ja, det är helt upp till var och en. Nedan följer ett klassiskt recept på Kanelbullar som du lätt bakar hemma. På köpet får du den härliga och underbara doften av kanelbullar som sprider sig i ditt kök. Det är helt gratis. Jag kan också lova att du blir väldigt populär och uppskattad av de övriga i familjen.

    Detta behöver du till en sats (mellan 34-40 bullar):

    Bulldeg: 150 g rumsvarmt smör/margarin, 5 dl mellanmjölk laktosfri, 50 g jäst, 1 1/2 dl strösocker, 1/2 tsk salt, 2 tsk malen kardemumma, 17 dl vetemjöl,

    Fyllning: 200 g rumsvarmt smör/margarin, 1 dl socker, 6 tsk mald kanel

    Garnering: 1 ägg till pensling, 1/2 dl hackad sötmandel till garnering, 1/2 dl pärlsocker till garnering

    Gör så här:

    Värm mjölken till fingervarmt. Smula sönder jästen i en skål och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och den malda kardemumman. Rör ner det mesta av mjölet varvat med smöret. Arbeta kraftigt i 5-10 minuter. Degen ska bli blank och smidig. Låt degen vila i 40 minuter eller tills den jäst till dubbel storlek.

    Gör fyllningen under tiden. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta. Fördela fyllningen på varje platta. Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bullarna på en plåt eller i bullformar och låt jäsa i 40 minuter på en varm plats med bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och eventuellt hackad sötmandel. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen, i 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler med en bakduk över.

    ViktVäktarna:

    • WW Points: Totalt har ovanstående recept 317 points med margarin 80%. Det blir 8 points per bulle vid 40 stycken.
     
  • 0-5 Points,  Frukost/Brunch,  Smörgåsar,  WW Points

    Rågsmörgås till frukost

    Skälen till varför många skippar frukosten kan vara många men man får inte glömma bort varför frukosten är så viktig. I och med att du äter frukost så ”tankar” du kroppen och fyller den med energi så att den kan klara av förmiddagen på bästa sätt. Om du har svårt att äta den på en gång när du vaknar, så avvakta gärna lite och ät kanske frukosten när du kommer till jobbet men hoppa absolut inte över den. På helgerna så äter jag gärna en Rågsmörgås med lite philadelphiaost (istället för margarin/smör) tillsammans med skinka och paprika och gurkskivor. Den mättar mycket bra. Jag har gärna ett kokt ägg till. Till vardags ska det gå lite snabbare och då förbereder jag gärna overnight oats i förväg. Overnight oatsen gör jag till exempel efter Havregrynsgröt Chokladboll receptet. Men jag kokar då inte gröten utan blandar bara ihop det med vatten och chiafrön, för att låta det sedan stå i kylen tills jag vill äta den.

    Rågsmörgås med skinka och ägg - propoints - viktväktarna - frukost- vvtillsammans - smörgås -nadjaskitchen.se - mättande dag

    Till 2 smörgåsar behöver du:

    2 skivor grovt rågbröd med hela korn (45 g per skiva),  1 msk Philadelphiaost naturell 25%, 4 tunna skivor rökt skinka, 1 kokt ägg, 2 msk keso 1,5 %, salladsblad, gurkskivor och lite hackad röd paprika

    Gör så här:

    Koka ett ägg i några minuter. Tag två skivor grovt rågbröd och bred på Philadelphiaosten. Lägg på lite salladsblad och sedan även skinkskivorna. Skär lite gurka i skivor och lägg på dem över skinkan. Skär det kokta ägget i skivor och fördela den och keson på smörgåsarna. Strö över lite av röd hackad paprika för ögats skull. Njut av frukosten =)

     ViktVäktarna:

    • WW Points: 4 points per smörgås enligt receptet ovan.
     
  • 0-5 Points,  Matbröd,  WW Points

    Kesoflätor

    Detta är ett gott och lättbakat bröd till hösten goda soppor och mustiga grytor. I degen så finns det keso, som gör brödet extra saftig och god. Keson smälter och försvinner helt under gräddningen. Garneringen kan varieras i det oändliga. På bilderna så ser ni bland annat melonkärnor, blåa vallmofrön och sesamfrön. Ta det du har hemma eller gillar mest, det blir alltid godast så. Lycka till med brödbaket! // Nadja ❤

    Till två stycken flätor behöver du:

    25 g jäst,

    3 dl fingervarmt vatten

    250 g keso/cottage cheese 1,5%

    1 tsk salt

    1 msk honung

    2 msk olja

    10 dl vetemjöl

    1 ägg till pensling + valfria frön till garnering

    Gör så här:

    1. Smula jästen i en skål och tillsätt vattnet. Rör tills jästen lösts upp.
    2. Tillsätt keso, salt, honung och olja. Blanda.
    3. Arbeta sedan in vetemjölet tills degen är smidig. Spara eventuellt lite till ut baket.
    4. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter eller upp till 1 timme.
    5. Ta upp degen och dela den i 2 bitar.
    6. Dela sedan varje bit i ytterligare 3 delar och rulla dem till längder.
    7. Ta tre längder och fläta ihop till en fläta och lägg den på en plåt, klädd i bakplåtspapper. Gör likadant med den andra tre längderna.
    8. Låt bröden jäsa övertäckta med bakduk i ytterligare i 45 minuter.
    9. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
    10. Vispa upp ägget.
    11. Pensla brödet med ägget och strö på med valfria frön efter tycke och smak.
    12. Grädda i 225 grader i cirka 20-25 minuter beroende på ugn.
    13. Låt brödet svalna lite innan du skär upp det i skivor och njuter!

    ViktVäktarna:

    • WW Points: totalt har receptet 81 points (för båda limporna och frön är inte inräknade). En limpa har 41 points och dela den med antalet skivor du skär upp, ca 3 points/skiva.
     
  • 0-5 Points,  Crock-Pot,  Såser/Dressingar,  WW Points

    Tomatsås i Crock-Pot

    Jag har plockat fram min lilla Crock-Pot igen och denna gång så gjorde jag en riktigt mustig och fin tomatsås. Att allt får puttra extra länge i Crock-Pot maskinen bidrar till att smakerna kommer fram riktigt mycket. Använd detta recept som en bas, man kan i princip använda vilka grönsaker man själv vill ha. Man kan även strunta i att mixa grönsakerna till en slät sås utan servera det som det är, det blir då typ en salsasås istället.

    Här finns inga tillsatser så som konserveringsmedel och andra konstigheter. Den är dessutom helt sockerfri. Förvara tomatsåsen i tät glasburk i kyl, troligtvis upp till en vecka skulle jag kunna tro. Denna tomatsås använde jag till Köttfärsenchiladas men det går bra att använda det som smaksättare i typ allt och även nästa gång du gör en pizza.

    Till 2 burkar behöver man:

    10 stycken plommontomater

    2 klyftor vitlök

    1 gul lök

    100 gram majs

    2 stycken jalapenos

    1/2 tsk salt

    1 tsk spiskummin

    Gör så här:

    1. Skär och hacka alla grönsaker i bitar. Ta bort kärnorna i jalapenos innan du skär den i mindre bitar. Använd även handskar för säkerhetens skull.
    2. Lägg allt i en Crock-Pot. Jag brukar smörja min med lite matolja så att inget fastnar. Ingen extra vätska behövs då tomaterna släpper en hel del vätska.
    3. Starta din Crock-pot och ställ in timern på 2 till 2 ½ timme på HÖG. Jag tror jag även körde min upp till 3 timmar då jag ville ha grönsakerna helt mjuka.
    4. När allt är klart så låter du det svalna lite och kör allt i en mixer till slät tomatsås.

    ViktVäktarna

    • WW Points: 0 points
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 39/2024

    Som du ser av middagarna nedan, så är det dags för lite varmare maträtter. Till exempel en god Chili con carne som du kryddar efter eget tycke och smak. Själv gillar jag när det är lite hetta i den, men det behövs inte om man inte vill. Chili con carne är även en rätt som passar perfekt till matlåda dagen efter och som går bra att frysa in. Gott att servera till är ris eller med nachochips. Önskar dig en fin kommande vecka. //Nadja ❤

    Måndag: Chili con carne 

    Tisdag: Snabblagad korvgryta

    Onsdag: Kyckling i dragonsås med purjolök

    Torsdag: Fiskgratäng med spenat och pinjenötter

    Fredag: Potatislåda med fetaost och svamp

    Lördag: Skink- och lökpizza

    Söndag: Muckalica – Serbisk köttgryta

     

     
  • 11 och mer points,  Pasta,  Vegetariskt

    Krämig tortellini med zucchini och lime

    Det är inte ofta man äter Tortellini, men det är så gott när man väl gör det. Jag passade på och köpa ett paket färsk tortellini när min affär hade ett erbjudande. Receptet är snabblagat eftersom färska tortellinis kokas bara på några få minuter, så förbered gärna allt (skär och fräs grönsakerna, riv osten) innan du börjar koka pastan. Välj smak på fyllningen efter eget tycke. Smaklig måltid.

    Till 4 portioner behöver man:

    ca 500 gram färsk fylld tortellini

    200 gram Philadelphia ost naturell (light)

    ca 1 dl kokt pastavatten

    2 tsk olja (raps eller oliv)

    1-2 zucchini / squash

    2 salladslökar

    salt o peppar

    1 lime för zest

    1 dl riven ost (parmesan eller den du har hemma)

    Gör så här:

    1. Koka tortellinin enligt förpackningens anvisningar.
    2. Häll av pastavattnet men låt cirka 1 dl vara kvar. Rör ner Philadelphia osten och blanda så att osten smälter. Pastavattnet gör så att osten fördelas fint och det blir lite krämigare.
    3. Krydda med salt och peppar.
    4. Skär zucchinin i kvartar eller halvmånar och fräs i en stekpanna tillsammans med skivad salladslök. Fräs tills zucchinin har fått lite stekyta och färg.
    5. Krydda med salt och peppar.
    6. Smaka upp pastan med skal från en lime (citron går också bra).
    7. Toppa pastan med zucchiniröran, riven ost och garnera eventuellt med lite mera limezest.
    8. Smaklig måltid.

    ViktVäktarna

    • WW Points: 15 points per portion. Denna beräkning  är baserad på Icas färska Tortellini med skink/ost fyllning, Philadelphia light och 17 % riven ost)

     

     
  • 0-5 Points,  Fisk och skaldjur,  WW Points

    Fisk med potatismos och bönsallad

    Denna rätt fixade jag snabbt ihop en kväll då jag var sugen på fisk och potatismos. Samtidigt så hade jag lite kidneybönor att ta hand om och gjorde då denna bönsallad till. Mättande och bra, då jag ibland blir fort hungrig av vit fisk. Bönsalladen kan man variera hur man själv vill, använd de grönsaker du har i kylen och krydda efter eget tycke. Jag testade att använda Santa Marias grillkrydda Citrus till denna fisk och det blev gott. Min variant av grillkrydda Citrus har lite curry i sig och den finns tydligen inte kvar i sortimentet (varför kan jag undra?). Om du inte har denna krydda så tycker jag att du kan använda vilken krydda du själv gillar, men prova med att pudra över med lite curry – det var gott faktiskt.

    Till 4 portioner behöver man:

    4 bitar torskrygg

    1 tsk rapsolja

    Santa Maria grillkrydda Citrus

    Potatismos:

    700 gram potatis

    2-3 msk av kokvattnet

    salt och ev någon annan krydda

    Bönsallad:

    1 dl kidney bönor

    valfri mängd hackad röd lök

    valfri mängd hackade tomater (ta bort kärnhuset)

    1 dl majskorn

    valfri mängd hackad röd paprika

    valfri mängd färsk (eller fryst) persilja

    saft av lime efter smak

    salt

    Gör så här:

    1. Börja med att skala och skära potatisen i mindre bitar. Koka den i lättsaltat vatten tills den har mjuknat.
    2. Gör under tiden bönsalladen: blanda i alla ingredienser och låt det stå och dra.
    3. Häll av det mesta av vattnet med spara 2-3 matskedar så att moset blir fluffigare. Vispa upp potatisen till mos. Salta och krydda efter smak.
    4. Stek fisken i rapsoljan och krydda med din favoritkrydda, här har jag använt mig av Santa Marias grillkrydda Citrus (den varianten med lite curry i).
    5. Servera fisken med potatismos och bönsallad. Hoppas det smakar.

    ViktVäktarna

    • WW Points: 4 points per portion.
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 38/2024

    Dags för en ny middagsmeny. I skrivande stund så skiner solen och det är ett fantastiskt väder. Jag hoppas att det håller i sig månaden ut. I denna meny så finner du tre rätter som är vegetariska och fler där du kan byta ut proteinet till något vegetariskt substitut. Nästa veckas inlägg kommer också vara helt vegetariska, så kika in här igen för att få recept på fler vegetariska rätter. Hoppas du får en fin vecka / Kram Nadja❤

    Måndag: Linsbolognese med tagliatelle

    Tisdag: Fransk lökpaj

    Onsdag: Chilibiffar i pepprig gräddsås

    Torsdag: Rostad höstsallad 

    Fredag: Tortillalasagne med kyckling

    Lördag: Filébit med het potatis

    Söndag: Mandelgratinerad laxfilé

     
  • 0-5 Points,  Frukost/Brunch,  Vegetariskt,  WW Points

    Squashpannkakor med ost

    Jag gillar squash eller zucchini om du föredrar att kalla denna frukt så. Ja det står rätt. Zucchini/squash är egentligen en omogen frukt från pumpa familjen och serveras oftast som en grönsak. Här får ni ett recept på pannkakor som är fyllda med riven squash/zucchini tillsammans med lite ost. Pannkakorna är goda utan att vara söta. Servera gärna tomat, lök, keso eller fetaost till så blir det perfekt!

    Till 12 pannkakor behöver man:

    1 mellanstor zucchini

    3 ägg

    1 tsk salt

    2 tsk raps-/olivolja

    2 dl vetemjöl (eller dinkelmjöl)

    30 gram riven ost

    2 ½ dl mjölk

    Gör så här:

    1. Tvätta och riv zucchinin. Krama ur överflödig vätska.
    2. Blanda ihop all ingredienserna förutom mjölken.
    3. Häll i mjölken lite i taget medans du rör allt till en slät smet.
    4. Värm en stekpanna och grädda en pannkanna i taget. Om din stekpanna kräver det, lägg till matfett vid gräddningen så att pannkakorna inte fastnar.
    5. Servera gärna med keso /feta ost, grönsallad, tomat, lök eller andra grönsaker.

    Squiash

    • WW Points: Totalt har receptet 22 points. Vid 12 stycken pannkakor så blir det 2 points styck.