Middagsmeny vecka 1/ 2024 – Kickstarta året
Det är nog inte bara jag som kommer att kickstarta 2024 med lite hälsosammare vanor. Jag börjar direkt efter nyår med att följa ViktVäktarnas program och räknar då points. I årets första middagsmeny visar jag även det vi ska ha till frukost och lunch. Det är bara jag och mannen i vårt dagliga hushåll och jag planerar att underlätta för oss genom att laga måltider för 4 personer och äta det i 2 dagar i rad. Om ni är fyra i ert hushåll så kan ni dubbla receptet för att följa menyn. Denna meny är anpassad till er som har minst 23 dagliga points. Om portionerna är för små (för maken till exempel) eller om ni har fler dagliga points, så lägg till en extra potatis, lite mer ris eller en extra kycklingfilé. Glöm inte grönsaker/sallad till varje måltid, ät minst 500 gram per dag. Första veckan brukar alltid vara svår och man kan känna sig lite hungrig trots sin måltider. Glöm då inte att använd din veckobonus, den är till för just sådana tillfällen. Jag hoppas att ni hänger med oavsett om ni är ViktVäktare eller inte. Maten är god och recepten är lättlagade. Återkoppla vad ni tyckte om denna sortens meny, hiss eller diss?
Jag vill också passa på och tacka er för det här året samt önska er ett gott slut och ett Gott Nytt År! Kram Nadja
MÅNDAG 1 januari = 23 points
Frukost: Havregrynsgröt med Vanilj & Hallon (5 points)
Lunch: Capricciosa på Libabröd (10 points)
Middag: Cayennepanerad kyckling med ris och grönsakswok (4 points + 4 points för ris)
Mellanmål: frukt
TISDAG 2 januari = 23 points
Frukost: Havregrynsgröt med Vanilj & Hallon (5 points)
Lunch: Cayennepanerad kyckling med ris och grönsakswok (4 points + 5 points för ris)
Middag: Kokt fisk med äggsås (3 points + 4 points för potatis)
Mellanmål: 1 Wasa knäcke med ostskiva (17%) (2 points)
ONSDAG 3 januari = 22 points
Frukost: Havregrynsgröt med Vanilj & Hallon (5 points)
Lunch: Kokt fisk med äggsås (3 points + 4 points för potatis)
Middag: Fläskfiléwok med stekta nudlar (8 points)
Mellanmål: 1 Wasa knäcke med ostskiva (17%) (2 points)
TORSDAG 4 januari = 20 points
Frukost: Rågsmörgås med kokt ägg (4 points)
Lunch: Fläskfiléwok med stekta nudlar (8 points)
Middag: Bön- & och linschili med ägg + 1 dl nachochips (0 Points + 2 points för nachochips)
Mellanmål: Pizzasmörgås (6 points)
FREDAG 5 januari = 20 points
Frukost: Rågsmörgås med kokt ägg (4 points)
Lunch: Bön- & och linschili med ägg + 1 dl nachochips (0 Points + 2 points för nachochips)
Middag: Oregano- och paprikabiffar med ugnsstekt potatis och vitlöksyoghurt (11 points)
Mellanmål: 1 Wasa knäcke med ostskiva (17%) (2 points)
Kvällssnacks: Luftpoppade popcorn med 1 tsk olja (1 points)
LÖRDAG 6 januari = 23 points
Frukost: Havregrynsgröt Chokladboll (5 points)
Lunch: Snabba pastan (5 points)
Middag: Oregano- och paprikabiffar med ugnsstekt potatis och vitlöksyoghurt (11 points)
Mellanmål: 1 Wasa knäcke med ostskiva (17%) (2 points)
SÖNDAG 7 januari = 23 points
Frukost: Havregrynsgröt Chokladboll (5 points)
Lunch: Currypilaff med kyckling och grönsaker (9 points)
Middag: Kalops med potatis (9 points)
Mellanmål = 1 kokt ägg (0 points)
Chokladpannacotta med daimcrunch
Ack vad detta var gott! En krämig och underbar mjölkchoklad pannacotta tillsammans med lite grädde och hackad daim, en oslagbar kombination. Tack Roy Fares för denna underbara men mycket enkla recept. Jag gjorde iordning efterrätten dagen innan och sparade garneringen sparade jag till samma dag som den skulle serveras. Smidigt och bra. Receptet går att dubblera utan minsta problem.
Till 6 portioner behöver du:
Pannacotta: 1 1/2 gelatinblad, 250 gram mjölkchoklad, 500 g (5 dl) vispgrädde, 50 g (ca 1/2 dl) strösocker
Garnering: 1 dubbel daim, 200 g (2 dl) vispgrädde + ev 1 tsk vaniljsocker att smaksätta grädden
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
- Koka upp grädden och socker och häll det över chokladen.
- Tillsätt gelatinbladen och mixa med stavmixer till en slät pannacotta.
- Häll upp blandningen i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 3 timmar.
- När pannacottan har stelnat kan du krossa daimen grovt och mjukvispa grädden.
- Toppa pannacottan med detta och avsluta eventuellt med att pudra lite kakao över (denna bit glömde jag visst).
ViktVäktarna
- WW Points: receptet har 44 points per portion om man använder äkta vispgrädde och 34 points med Milda Vips 20%
5 tips på vad du kan göra med resterna av din julskinka
Har du kvar en bit av julskinkan? Här kommer lite tips på vad du kan använda till. Alla lika goda ska ni veta. Klicka antingen på bilden eller på länken för att komma direkt till recepten.
1 . Gör en denna goda Potatislåda med strimlad julskinka i.
2. Eller vad sägs om en Ugnsomelett med skinka och grönsaker?
3. Man kan även göra Pizzasmörgåsar
4. Och om du är sugen på pasta så är denna Carbonara inte så tokig
5. Eller varför inte en Makaronipudding?
Önskar er en fortsatt fin julhelg / Nadja
Middagsmeny vecka 52/2023
Denna meny kommer ut på självaste julafton så att ni ska kunna få inspiration för kommande vecka. Mitt tips är att om ni har kvar mat från julafton så ät upp det först. Vi kommer att fira både på julafton och sedan igen på annandag jul. Oavsett hur /om ni firar jul, så vill jag passa att önska er en riktigt GOD JUL! Ta hand om er och njut av ledigheten om inget annat.
Måndag: Juldagen – vi äter rester från julafton
Tisdag: Annandag jul – nytt julbord
Onsdag: Omelett med mozzarella, skinka och paprika
Torsdag: Makaronipudding
Fredag: Fisk med gremolata och mild citronsås
Lördag: Färsbiffar med raita
Söndag: Nyårsafton – Fläskfilé Provencale
Julgransbröd
Bjud på detta fina brytbröd som ser ut som en julgran i jul. Dekorera gärna med något juligt band runt ”stammen” och låt alla som vill ta en varsin ”kula” eller boll. Välj själv hur stora de ska vara, allt beroende på hur många ni är som firar tillsammans (på bilden är granen gjord med 21 stycken kulor). Det går även bra att frysa in brödet om det blir över.
Julgransbröd
Deg: 50 g jäst, 100 g margarin , 5 dl vatten (eller mellanmjölk), 1 tsk salt, 2 tsk strösocker, ca 13 dl vetemjöl
Pensling: 1 uppvispat ägg
Garnering: 2 msk vallmofrön (svarta och vita)
Ugn: 225 grader
Gör så här:
- Smula jästen i en degbunke.
- Smält matfettet och blanda i mjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 grader.
- Häll lite degspadet över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
- Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och det mesta av mjölet (spara lite till utbaket).
- Arbeta degen blank och smidig för hand, med elvispens degkrokar eller med maskin.
- Strö över lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk på dragfri plats ca 45 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet.
- Forma ca 21-32 små bullar, allt beroende på hur stora bollar du vill ha eller hur många ni är.
- Lägg dem intill varandra i form av en gran på en plåt med bakplåtspapper. Den nedersta raden bör vara 5-7 bullar. Avsluta med 1-2 bullar som bildar en liten stam.
- Låt jäsa under bakduk i ytterligare 20-30 minuter.
- Värm upp ugnen under tiden till 225 grader.
- Pensla brödet med ägg och strö över vallmofrön.
- Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet har fått fin färg och känns lätt, cirka 25 minuter.
- Går bra att frysa in.
ViktVäktarna
- WW Points: hela brödet är 121 points med vatten och 130 points med mellanmjölk. Vid 21 bullar så blir det 6 points per bulle oavsett vätska.
Middagsmeny vecka 51/2023
Snart är det jul! Nästa söndag är det både julafton och fjärde advent. På uppsittarkvällen så brukar inte vi göra något speciellt, kanske slå in de sista klapparna och provsmaka på skinkan förstås. Vad brukar ni göra? Vilket som så längtar jag till Ostlängden som då serveras, så gott!//Nadja
Måndag: Nudelsoppa med kyckling
Tisdag: Yakiniku
Onsdag: Krämig citron och vitlökspasta
Torsdag: Fransk tomatfisk
Fredag: Köttfärsenchiladas
Lördag: Uppsittarkväll – Ostlängd med skinka och lök
Söndag: JULAFTON – GOD JUL till er alla
Kyckling Cashew
Det här en enkel och lättlagad vardags rätt från det Thailändska köket. Kyckling och cashewnötter passar så bra ihop med de frästa grönsakerna. Jag har valt att använda mig av frysta wokgrönsaker men det går lika bra med grönsakerna du har i kylen.
Till 4 portioner behöver man:
600 gram kycklingfilé
1 tsk färsk riven färsk ingefära (eller mer)
1 vitlöksklyfta
2 tsk rapsolja
½ – 1 lime
2 msk kinesisk/japansk soja
2 tsk sambal oelek
1 tsk sesamolja (kan uteslutas)
2 msk thai sweet chili
½ dl vatten
20 stycken cashewnötter
ev salt och peppar
frysta wokgrönsaker efter eget tycke
Gör så här:
- Blanda ihop soja, pressad lime, riven ingefära, finriven vitlök, sambal oelek, sweet chilisås, sesamolja och vatten.
- Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna (eller köp torr rostade på en gång).
- Skär kycklingen i mindre bitar och bryn det i omgångar tillsammans med hälften av rapsoljan.
- Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
- Fräs de frysta wokgrönsakerna under omrörning i 3 minuter tillsammans med resterande rapsolja.
- När grönsakerna har blivit varma med tuggmotstånd tillsätter du kycklingen och woksåsen, låt det bli varmt.
- Blanda ner cashewnötterna och smaka av med eventuellt salt och peppar.
- Servera woken tillsammans med ris eller nudlar.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 3 points per portion, lägg till points om du serverar nudlar eller ris till
- WW Points: 3 points per portion. Lägg till points för ris eller nudlar.
Gyllengula saffranskransar
Detta recept ger dig två härligt gyllengula saffranskransar som räcker till många. Perfekt när det bjuds på adventsfika eller till julens söta bord. De har en mild fyllning av smör och vanilj som passar bra ihop med saffranet. Att göra en krans är inte alls så svårt, följ bara receptets anvisningar så kommer du att lyckas. Men använd gärna en maskin när du gör degen, då får du allra bästa resultat och kransarna blir riktigt goda. Lycka till.
Detta behöver du till 2 stora kransar:
Deg: 50 g jäst, 5 dl mellanmjölk laktosfri, 150 g mjukt smör, 1 g saffran (två påsar), 1 dl vit baksirap, 1/2 tsk salt, 2 tsk malen kardemumma, ca 14 dl vetemjöl
Fyllning: 150 g rumsvarmt smör, 3 msk vaniljsocker, 2 msk florsocker
Garnering: 1 uppvispat ägg, pärlsocker (1 dl), mandelflarn/spån (50 g)
Gör så här:
- Värm mjölken och saffranet till 37 grader (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degbunke och häll lite av mjölken över jästen och rör om tills den har löst sig. Häll sedan över resten av mjölken.
- Tillsätt det rumsvarma smöret, sirap, salt och kardemumma.
- Tillsätt det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen.
- Arbeta med degen i minst 5 minuter i maskin och 10 för hand.
- Låt den sedan jäsa i bunken under bakduk i minst 30 minuter.
- Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den på två.
- Kavla ut varje del till rektangulära, cirka 70 x 15 cm, stora plattor.
- Bred ut fyllningen på plattorna och rulla ihop från långsidan till två rullar.
- Forma rullarna till kransar och ta lite deg från den ena ändan över den andra så att det går ihop.
- Lägg kransarna på varsin bakpappersklädd plåt.
- Klipp jack i kransarna (ej ända ner) och vik flikarna växelvis åt höger respektive vänster.
- Låt kransarna jäsa till dubbel storlek, ca ytterligare 30-40 minuter.
- Låt ugnen bli varm under tiden, 200 grader.
- Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelflarn efter eget tycke. Värdena inom parentes är till oss viktväktare, ni andra lägger hur mycket ni själva vill.
- Grädda längst ner i ugnen i cirka 25 minuter eller tills kransarna får en vacker gyllengul färg.
- Känn nu hur den ljuvliga doften av saffran sprider sig i köket. Låt kransarna svalna lite innan de skärs upp i bitar.
Viktväktarna
- WW Points: för båda kransarna är det 302 points enligt receptet ovan. Det ger 151 points per krans. Dela det med antalet bitar du skär upp.
Middagsmeny vecka 50/2023
Nästa vecka är det redan Lucia och jag vill redan nu tipsa er om att på tisdag så kommer det ett supergott recept. Det är inget recept på klassiska Lussebullar då alla sociala plattformar väller av dem redan nu, utan ett annat super gott recept med saffran. Så kika in här på bloggen på tisdag! //Nadja
Måndag: Risröra med kassler
Tisdag: Snabblagad quornburgare
Onsdag: Timjankyckling med het tomatpasta
Torsdag: Omelett med mozzarella, skinka och paprika
Fredag: Varm smörgåstårta
Lördag: Fläskfilépytt
Söndag: Grönsakslasagne med keso
Pepparkaksmuffins
Här kommer ett recept på snabba pepparkaksmuffins som du kan göra till advent. Må så gott! Nadja
Till 16 stycken muffins behöver du:
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mellanmjölk (laktosfri)
100 g smält smör/margarin 80%
2 3/4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk ingefära
2-3 krm kryddnejlika
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa ihop ägg och socker poröst.
- Smält smöret, tag bort från värmen och blanda i mjölken.
- Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och blanda sedan ner det i äggsmeten växelvis med smöret/mjölken.
- Häll smeten i muffinsformar, fyll formarna till två tredjedelar med smet.
- Grädda dem mitt i ugnen i cirka 13-15 minuter.
- TIPS! Du kan även pudra över lite florsocker på muffinsen så ser det ut som ”snöiga” muffins. Men gör det när de har svalnat ordentligt och precis innan de ska serveras.
Viktväktarna:
- WW Points: 7 points styck oavsett val av matfett