Ugnsgratinerad kassler med pasta
Det här receptet blev till en dag när jag rensade kylen. Jag hade kokt pasta över, en bit ost och en öppen burk ajvar relish som behövde användas upp. Resultatet blev faktiskt lyckat och det gick snabbt. Jag kan verkligen rekommendera att smaksätta maten med lite Ajvar Relish (en god paprikaröra från Balkan), det blir hur gott som helst. Jag har bland annat haft det i dessa recept: Ungersk paprikakyckling, Fisk- och paprikagratäng med ajvar, Ajvarburgare och Kikärtspanna med ajvar. Vilket recept blir du sugen på att testa?
Till 4 portioner behöver man:
400 gram kassler
6 dl kokt pasta typ penne eller gnocchi
1 bit purjolök (skivad)
1-2 nävar bladspenat
2 dl laktosfri mellanmjölk
1 ½ dl vatten (ta gärna av pastavattnet om du kokar ny pasta)
1 msk majsstärkelse
salt
peppar
1 ½ dl ajvar relish
1 dl riven ost 17 %
torkad oregano
Gör så här:
- Om du inte redan har kokt pasta över, kan du börja med att koka den. Koka den al dente.
- Gör sedan såsen till gratängen genom att blanda kall mellanmjölk med majsstärkelsen och koka den sedan lätt upp under omrörning.
- Häll därefter i vatten (pastavatten eller vanligt vatten) tillsammans med ajvar relish.
- Blanda och låt det koka ihop i cirka 5 minuter. Rör om så att mjölken inte bränns vid.
- Smaka eventuellt av med lite salt och peppar.
- Skär kasslern i tunna skivor.
- Häll den kokta pastan i en ugnssäker form.
- Blanda i skivad purjolök och blandspenat. Här kan du lägga till andra även andra grönsaker som t.ex paprika.
- Lägg kasslern ovanpå och häll på ajvar såsen.
- Strö över riven osten på kassler och pudra över med lite torkad oregano (kan uteslutas om man så vill).
- Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter. Osten ska ha smält och fått fin färg.
ViktVäktarna
- WW Points: 8 points per portion.
Cayennepanerad kyckling
Vet ni hur god och saftig kycklingen blir när man panerar den? Här har jag bara rullat kycklingen i lite ströbröd som är smaksatt med cayennepeppar och salt. Inget ägg eller annat utan bara lite ströbröd för krispighetens skull. Supergott blev det. På bilden serveras den med pastawok men du kan gott och väl servera den skivad till en god krispig sallad. Jag har använd Kronfågels senaste nyhet Minutfilé (utbankad hel kycklingfilé) just för att den har kortare stektid. Denna rätt är mycket lättlagad men så god. Man väljer själv hur mycket cayennepeppar man vill ha.
Till 4 portioner behöver du:
4 stycken Kycklingfilé (helst tunn och utbankad), 1 dl ströbröd, 1-2 tsk cayennepeppar, salt, 2 msk olja
Gör så här:
Värm en stekpanna med oljan.
Blanda ihop ströbröd med cayennepeppar och salt. Skär eventuellt kycklingen i mindre bitar och vänd den sedan i ströbrödet.
Stek kycklingen cirka 3 minuter (eller mer beroende på tjockleken) på var sida. Kycklingen kan serveras som på bilden med pastawok eller till en god sallad för magrare variant.
Viktväktarna
- WW Points: 4 points per portion/kycklingfilé.
Middagsmeny vecka 34/2023
Så här ser våra middagar ut nästa vecka. Enkla men goda rätter som passar både till lunch, middag och matlåda dagen efter. Ha en superfin vecka. //Nadja
Måndag: Potatissoppa med salladslök
Tisdag: Gröna fisken
Onsdag: Kycklinggryta med kabanoss
Torsdag: Köttfärssås a la ViktVäktarna
Fredag: Biff Teriyaki
Lördag: Grönsakslasagne med keso
Söndag: Ungersk Paprikakyckling
Dovrekaka
På Läsarnas favoritrecept TOP 10 från 2023!
2023: Under juli månad så har extremt många sökt efter receptet på Dovrekaka och därför så kommer den här i repris. För 10 år sedan bakade jag denna kaka för första gången och jag gör det gärna igen, men bara till speciella tillfällen. Varsågoda, här kommer receptet:
2013: En kollega till mig på jobbet brukar lite då och då gå förbi ett bageri och köpa Dovrekaka. Det är alltid lika uppskattat då kakan är så god! Jag googlade lite på nätet och fann detta recept. Resultatet blev gott, men inte lika god som den från bageriet. Använd runda formar som är ca 16 cm i diametern. Jag köpte aluminiumformar som var lite större (21 cm i diametern) och då blev kakan inte lika hög. Enligt receptet ska man även låta kakan jäsa tills den har jäst ända upp till kanten. Jag blev dock lite otålig och efter två timmars jäsning stoppade jag in den i ugnen och det gick bra. Receptet ger två kakor, så ge bort den ena…det blir säkert uppskattat!.
Till två runda kakor behöver du:
Deg: 25 g jäst, 2 msk vatten, 80 g ägg, 50 g strösocker, 160 g smör, 4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
Fyllning: 100 g smör, 100 g florsocker, 2 tsk vaniljsocker
Garnering: uppvispat ägg, 4 msk pärlsocker, 25 g mandelsplit
Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet. Blanda ner ägg, socker, smör och vetemjöl i jästblandningen. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Dela degen i tre bitar och tryck ut två av dem i runda formar med raka kanter, ca 16 cm i diameter.
Rör ihop fyllningen till en smet som antingen spritsas eller klickas ut på kakorna. Kavla ut resterande deg och sporra ut strimlor. Fördela dem över fyllningen. Låt degen jäsa upp till kanten. Sätt ugnen på 175 grader.
Pensla kakan med ägg och strö över pärlsocker och mandelsplit. Grädda kakorna mitt i ugnen i 25 minuter.
Låt kakorna svalna ordentligt innan du skär i den. Kakorna går bra att frysa in.
ViktVäktarna
- WW Points: Hela receptet har 205 points, det gör att varje kaka har 103 points per kaka. Dela det med antal bitar du skär upp kakan i.
Kesogratäng med rökt skinka
Många, även jag själv, vill gärna komma tillbaka till de gamla rutinerna efter semestern. Och det kan innebära att man tänker lite extra på vad man stoppar i sig. Här kommer ett recept som nog passar de flesta, med lågt kalori- och/eller pointsvärde (se längst ner i inlägget): Kesogratäng med rökt skinka. Servera gärna en god tomatsallad till.
Detta behövs till 4 portioner:
500 gram cottage cheese / Keso
4 medelstora ägg
1/2-3/4 tsk salt
svartpeppar
1 salladslök
200 gram rökt skinka i tunna skivor
50 gram riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa ihop keso, ägg, salt och svartpeppar med en elvisp, vispa i minst 2 minuter så att keson fördelar sig fint i smeten.
- Hacka skinkan i små bitar och gör lika så med salladslöken.
- Rör ner skinka och lök i smeten och blanda väl. Smaka av och krydda om det så behövs.
- Häll smeten i en smord ugnsform och strö sedan på den rivna osten.
- Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills smeten har stelnat och fått fin färg.
- Servera kesogratängen med en fräsch blandad sallad.
ViktVäktarna
- WW Points: Totalt har receptet 8 points om du använder 0,2 % cottage cheese/keso samt 17 % riven ost. Det blir 2 points per portion
- KCAL: 246 kcal per portion
Middagsmeny vecka 33/2023
Månadens andra middagsmeny kommer här och jag ser verkligen fram emot Sesamfisken i mild citronsås. Det var verkligen länge sedan vi åt denna rätt. På fredag så blir det köttfärsenchiladas och det kommer att blir sååå gott! Jag brukar göra dubbel sats och sedan frysa in dem en och en. Därefter är det bara att plocka fram dem när det är bråttom eller till lunch dagen efter. Alla rätter passar att ha som matlåda dagen efter.
Måndag: Het kycklingsoppa med nudlar
Tisdag: Sesamfisk i mild citronsås
Onsdag: Korv med stuvad vitkål
Torsdag: Hackad biff med paprika
Fredag: Köttfärsenchiladas
Lördag: Svampfylld cannelloni
Söndag: Grönsaksplåt med marinerad kyckling
Valnötsfocaccia
Detta bröd kan vem som helst lyckas med, även den som aldrig har bakad bröd förr. Testa och imponera stort på dina vänner. Valnötter i bröd är ju så fantastiskt gott. Det är mycket godare än i bakverk enligt mig. Gör degen på kvällen (eller på morgonen om du vill ha det nybakat till middagen) och låt den kall jäsa i mellan 8-12 timmar. Observera att degen ska vara lös, så att du inte tror att du har gjort något fel. Det som är det bästa med Focaccia är att det bakas i långpanna, bara att hälla ut degen på plåten och in i ugnen! Brödet är jättegott att ha till din sallad men kan även skäras upp det i bitar och ha det på buffébordet när ni är många. Brödet går jättebra att frysas in.
Till ett stort bröd behöver du:
25 g jäst
6 dl kallt vatten (ljummet om du inte vill kall jäsa)
1 tsk salt
2 msk rapsolja (eller t.ex. olivolja) + 1 msk olja till garnering
ca 13 dl vetemjöl
50 g grovt hackade valnötter
ev. flingsalt till garnering
Gör så här:
- Lös upp jästen i det kalla vattnet.
- Tillsätt salt, olja och mjöl. Jag brukar ta 3-4 dl vetemjöl och arbeta in det och sedan arbeta in 1 deciliter i taget tills det tar slut. Arbeta ihop degen kraftigt, gärna med en maskin, tills det blir en fin lös deg. Inga klumpar ska finnas.
- Smörj en stor bunke invändigt med lite olja och lägg degen i den.
- Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten eller mellan 8-12 timmar.
- Ta ut degen från kylskåpet.
- Häll ut den på en bakplåtsklädd långpanna och tryck ut med en mjölad eller blöt hand.
- Gör hål i degen och droppa över lite olja. Strö på valnötter och tryck ner dem lite granna. Strö över lite flingsalt.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Låt brödet jäsa utan duk under tiden ugnen blir varm, cirka 20-30 minuter.
- Grädda sedan mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat.
ViktVäktarna
- WW Points: hela brödet har totalt 104 points. dela det med antalet bitar du skär upp brödet i, tex 30 bitar = 3 points per bit.
Möra Schackrutor
När jag bakar mördegskakor, det spelar ingen roll vilken kaka, ja då har jag väldigt svårt att låta bli dem. Jag faller pladask för den spröda och möra, kakorna bara slinker ner en efter en. Men nu har jag kommit på ett sätt att lura mig själv. Det är att förvara kakorna i frysen och inte i kakburken. Då ser man dem inte och blir inte lika frestad. Och skulle du få oväntade gäster så tinar kakorna upp fortare än du kokar kaffet.
Schackrutor, 40-50 stycken
Deg: 4 1/2 dl vetemjöl, 1 dl socker, 200 g smör eller margarin
Smaksättning: 2 tsk vaniljsocker , 2 msk kakao
Gör så här:
Hacka samman mjöl, socker och matfett. Dela degen mitt itu. Blanda den ena delen med vaniljsocker, den andra med kakao. Rulla ut degen i 4 jämna länger. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i 2 lager. Tryck till helt lätt. Lägg skivorna kallt en stund. Skär 3-4 mm tjocka skivor. Sätt samtidigt ugnen på 200 grader.
Lägg kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka 10-12 minuter. Förvara i tättslutande burk (om de inte hinner ätas upp förstås!)
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 145 points. Vid 50 st småkakor så får 1 kaka 3 points.
Middagsmeny vecka 32/2023
Här kommer första middagsmenyn efter juli månads uppehåll. Vädret anpassar vilka rätter som kommer att serveras. Just nu är det regn och blåst ute och då blir jag väldigt sugen på soppor. Jag börjar med Svärmors Kålsoppa så att jag kan passa på och använda färsk kål från sommarens skörd. Har du börjar jobba igen? Då passar så gott som alla rätter till lunchmatlåda. Soppan kan du också ta med, men räkna med att den luktar lite extra på grund av vitkålen.
Måndag: Svärmors kålsoppa
Tisdag: Ugnsbakad fisk med baconströssel
Onsdag: Falafel i tunnbrödrulle
Torsdag: Kycklingcurrygryta
Fredag: Korvstroganoff med tex mex smak
Lördag: Filé i dragon och senapssås
Söndag: Kasslergratäng med broccoli och tomat
Blåbärssmoothie med ingefära och kokoschips
Detta är nog inte är den mest pointsvänligaste smoothie för oss ViktVäktare, men för mig är det lika viktigt med variation för annars så tröttnar jag snabbt. Därför så händer det att jag ibland gör den när jag har lite points över. Smoothien är gjord på lite juice, len kokosmjölk och får lite viktiga antioxidanter från blåbär och en liten kick av ingefära. Snabbt och gott helt enkelt. Kokos chipsen kan uteslutas om man så vill, men de är ju så goda och ger det där lilla extra.
Till 2 glas behöver man:
1 1/2 dl God Morgon Berry Ginger Juice
1 dl kokosmjölk (light för oss viktväktare)
1 1/2 dl lättyoghurt vanilj (MINI)
1 dl frysta blåbär
Garnering:
2 msk kokoschips
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser till smoothien.
- Häll upp i 2 glas och strö över lite kokoschips. Klart!
ViktVäktarna
- WW Points: 5 points per glas utan kokoschips och 6 points med.