Middagsmeny vecka 3/2024
Middagsmeny för årets tredje vecka bjuder bland annat på Jägarfruns Kycklinggryta. Prova den om du inte har gjort det hittills. Den är god och har bara 1 points per portion. Gott att servera till är både kokt potatis, pasta eller ris (lägg till points för ditt val). Det går bra att utesluta svampen om du inte tål den. //Nadja
Måndag: Fjärilspasta med köttfärssås
Tisdag: Couscousröra med kycklingkorv
Onsdag: Vegetarisk fylld paprika
Torsdag: Halstrad fisk med frisk basilikasås
Fredag: Quesadilla fylld med skinka, ost och salsasås
Lördag: Jägarfruns kycklinggryta
Söndag: Filébit med het potatis
Köttfärsjärpar med timjan och grönsaker i tomatsås
Det här är en ruskigt god rätt som ni bara måste göra. Den smakar mycket och du kommer säker blir riktigt nöjd med måltiden. Serveras med fördel tillsammans med kokt potatis.
Till 4 portioner behöver du:
500 g nötfärs (10 %)
2 ägg (kan uteslutas)
1 dl mellanmjölk laktosfri (eller vatten)
2 tsk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
1-2 gula lökar
2 paprikor
1 squash
1 msk matolja
1 burk krossade / passerade tomater (500 g)
Gör så här:
- Blanda köttfärs med ägg, mjölk/vatten, potatismjöl, salt och kryddor.
- Forma till avlånga järpar.
- Skala och skiva löken, kärna ur och strimla paprikan, skiva squashen.
- Bryn järpar i hälften av matfettet. Ta upp dem.
- Fräs grönsakerna i resten av matfettet.
- Blanda i krossade eller passerade tomater och smaka av med salt och kryddor.
- Lägg järpar i tomatsåsen och koka på svag värme under lock cirka 10 minuter.
- Späd eventuellt med lite vatten.
- Järparna kan serveras med kokt potatis, ris eller pasta.
ViktVäktarna
- WW Points: 9 points per portion (oavsett om du använder mjölk eller vatten).
2023 års TOP 10 lista
En tradition jag har här på Nadjaskitchen är att lista de mest 10 populäraste recepten under gångna året. Jag tycker det är kul att se vilka favoriter ni har samt se hur de nya recepten tas emot av er. I årets lista har faktiskt 2 nya recept kommit in och båda avser sötsaker. Precis som jag så gillar ni sött och och jag ska göra mitt bästa att trolla fram lite fler bra söta recept under 2024.
Toppen på denna lista ser nästan lika dan ut som förra året, men sedan sker det lite förändringar redan från fjärde plats. Siffran inom parantes anger förra årets ranking. Om du är intresserad av något recept i listan, så är det är bara att klicka på den röda ”länken” så kommer du direkt till varje recept.
Tusen tack för att ni kikar in här, jag är så tacksam för var och en av er./ Kram Nadja
TOP 10 – 2023
- Kesobröd (1)
- Potatislåda med kassler (2)
- Spagetti med supergod kasslersås (4)
- Dovrekaka (NY)
- Morots- och halloumibiffar (3)
- Kasslergratäng med broccoli och tomater (6)
- Ugnsgratinerad korv med bostongurka (5)
- Svärmors kålsoppa (9)
- Blåbärsbollar (NY)
- Knäckig äppelkaka i långpanna (8)
Middagsmeny vecka 2/2024
Då fortsätter vi med vecka 2. Samma tänk som i förra veckans meny (som du finner HÄR) förutom att nu visar jag bara middagarna igen. Fokusen i denna veckas meny är att fortsätta ha middagar med låga pointsvärden (@ViktVäktarna) under veckorna för att kunna vara lite mer flexibel under helgen. Du som inte följer ViktVäktarnas program kan också äta dessa rätter eftersom det är helt vanligt mat och inga konstigheter. Glöm inte att lägga till grönsaker på tallriken.
Måndag: Ugnsbakad lax med Philadelphia
Tisdag: Chili sin carne
Onsdag: Kycklingfilé med paprikapestosallad
Torsdag: Mexikansk soppa med chorizo
Fredag: Potatismoussaka
Lördag: Timjan- och citronpanerad fläskfilé
Söndag: Kycklinggulasch
Sockerfria kladdmuffins
Oj vilken succé dessa sockerfria kladdmuffins blev när jag la ut dem första gången på Instagram! Du kan få upp till 15 stycken kladdmuffins, beroende helt på hur stora muffinsformar du använder och hur mycket du fyller varje form. Dessa muffins blir inte så stora på grund av den tunga smeten (precis som en kladdkaka) och tänk även på att justera gräddnings tiden beroende på hur stora muffins du gör. Låt även muffinsen kallna helt innan de äts, då blir de som godast.
Till 12-15 stycken kladdmuffins behöver du:
100 gram margarin 80% (ev laktosfritt)
2 ägg
2 ½ dl sötströ
½ tsk vaniljpulver
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg 12-15 muffinsformar på en plåt eller helst i en stadig muffinsbleck.
- Smält matfettet och låt den svalna något.
- Vispa ägg och sötströ pösigt.
- Blanda de torra ingredienserna för sig i en bunke. Sila gärna kakaon så att du slipper klumparna. Tillsätt sedan detta i äggsmeten och till sist även matfettet.
- Fördela smeten i formarna. Fyll formarna till hälften ungefär.
- Grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 – 12 minuter så blir de kladdiga och goa.
- Låt svalna.
ViktVäktarna
- WW Points: totalt har smeten 50 points. Det blir 3 points styck vid 15 stycken muffin.
- KCAL = 112 kcal per muffin vid 12 st och 90 kcal per muffin vid 15 st. (Totalt har receptet 1344 kcal)
Vill du också följa mig på Instagram? Sök efter @nadjaskitchen.se så hittar du mig. Glöm inte att gilla bilderna, lämna kommentarer eller spara för att jag ska finnas kvar i ditt flöde.
Tacopizza på tortillabröd
Släng aldrig resterna från tacomiddagen utan ta vara på dem och gör pizza dagen efter. Middagen är klar på typ en kvart. Använd överblivna tortillabröd och toppa pizzan med tacofärs, salsasås, olika grönsaker och riven ost. Grädda pizzorna i några minuter och sedan är det klart. Servera pizzorna med sallad, gärna pizza sallad för att göra det ännu godare.
Tips: om du vill göra en Tacopizza från grunden så hittar du receptet HÄR.
Till varje tortillapizza behövs det minst:
1 tortillabröd (medium storlek)
1-2 msk tacosås (valfri hetta)
3 msk tacofärs (stekt färs smaksatt med tacokrydda)
valfri mängd majs
valfri mängd hackad gul lök
valfri mängd hackad röd paprika
ca 40 gram riven ost
Gör så här:
- Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg tortillabrödet på plåten och lägg tacosåsen som grund istället för tomatsås.
- Fördela färsen, grönsaker och riven ost på brödet.
- Grädda 5-7 minuter eller tills osten har smält. Akta så att kanterna inte blir brända.
- Servera pizzan med en god sallad.
- Smaklig måltid.
ViktVäktarna
- WW Points: 11 points per tortillapizza. I denna beräkning har jag räknat att 3 msk tacofärs är 50 gram 10 % nötfärs och osten är 17 % (blir 10 points med 12%)
Middagsmeny vecka 1/ 2024 – Kickstarta året
Det är nog inte bara jag som kommer att kickstarta 2024 med lite hälsosammare vanor. Jag börjar direkt efter nyår med att följa ViktVäktarnas program och räknar då points. I årets första middagsmeny visar jag även det vi ska ha till frukost och lunch. Det är bara jag och mannen i vårt dagliga hushåll och jag planerar att underlätta för oss genom att laga måltider för 4 personer och äta det i 2 dagar i rad. Om ni är fyra i ert hushåll så kan ni dubbla receptet för att följa menyn. Denna meny är anpassad till er som har minst 23 dagliga points. Om portionerna är för små (för maken till exempel) eller om ni har fler dagliga points, så lägg till en extra potatis, lite mer ris eller en extra kycklingfilé. Glöm inte grönsaker/sallad till varje måltid, ät minst 500 gram per dag. Första veckan brukar alltid vara svår och man kan känna sig lite hungrig trots sin måltider. Glöm då inte att använd din veckobonus, den är till för just sådana tillfällen. Jag hoppas att ni hänger med oavsett om ni är ViktVäktare eller inte. Maten är god och recepten är lättlagade. Återkoppla vad ni tyckte om denna sortens meny, hiss eller diss?
Jag vill också passa på och tacka er för det här året samt önska er ett gott slut och ett Gott Nytt År! Kram Nadja
MÅNDAG 1 januari = 23 points
Frukost: Havregrynsgröt med Vanilj & Hallon (5 points)
Lunch: Capricciosa på Libabröd (10 points)
Middag: Cayennepanerad kyckling med ris och grönsakswok (4 points + 4 points för ris)
Mellanmål: frukt
TISDAG 2 januari = 23 points
Frukost: Havregrynsgröt med Vanilj & Hallon (5 points)
Lunch: Cayennepanerad kyckling med ris och grönsakswok (4 points + 5 points för ris)
Middag: Kokt fisk med äggsås (3 points + 4 points för potatis)
Mellanmål: 1 Wasa knäcke med ostskiva (17%) (2 points)
ONSDAG 3 januari = 22 points
Frukost: Havregrynsgröt med Vanilj & Hallon (5 points)
Lunch: Kokt fisk med äggsås (3 points + 4 points för potatis)
Middag: Fläskfiléwok med stekta nudlar (8 points)
Mellanmål: 1 Wasa knäcke med ostskiva (17%) (2 points)
TORSDAG 4 januari = 20 points
Frukost: Rågsmörgås med kokt ägg (4 points)
Lunch: Fläskfiléwok med stekta nudlar (8 points)
Middag: Bön- & och linschili med ägg + 1 dl nachochips (0 Points + 2 points för nachochips)
Mellanmål: Pizzasmörgås (6 points)
FREDAG 5 januari = 20 points
Frukost: Rågsmörgås med kokt ägg (4 points)
Lunch: Bön- & och linschili med ägg + 1 dl nachochips (0 Points + 2 points för nachochips)
Middag: Oregano- och paprikabiffar med ugnsstekt potatis och vitlöksyoghurt (11 points)
Mellanmål: 1 Wasa knäcke med ostskiva (17%) (2 points)
Kvällssnacks: Luftpoppade popcorn med 1 tsk olja (1 points)
LÖRDAG 6 januari = 23 points
Frukost: Havregrynsgröt Chokladboll (5 points)
Lunch: Snabba pastan (5 points)
Middag: Oregano- och paprikabiffar med ugnsstekt potatis och vitlöksyoghurt (11 points)
Mellanmål: 1 Wasa knäcke med ostskiva (17%) (2 points)
SÖNDAG 7 januari = 23 points
Frukost: Havregrynsgröt Chokladboll (5 points)
Lunch: Currypilaff med kyckling och grönsaker (9 points)
Middag: Kalops med potatis (9 points)
Mellanmål = 1 kokt ägg (0 points)
Chokladpannacotta med daimcrunch
Ack vad detta var gott! En krämig och underbar mjölkchoklad pannacotta tillsammans med lite grädde och hackad daim, en oslagbar kombination. Tack Roy Fares för denna underbara men mycket enkla recept. Jag gjorde iordning efterrätten dagen innan och sparade garneringen sparade jag till samma dag som den skulle serveras. Smidigt och bra. Receptet går att dubblera utan minsta problem.
Till 6 portioner behöver du:
Pannacotta: 1 1/2 gelatinblad, 250 gram mjölkchoklad, 500 g (5 dl) vispgrädde, 50 g (ca 1/2 dl) strösocker
Garnering: 1 dubbel daim, 200 g (2 dl) vispgrädde + ev 1 tsk vaniljsocker att smaksätta grädden
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
- Koka upp grädden och socker och häll det över chokladen.
- Tillsätt gelatinbladen och mixa med stavmixer till en slät pannacotta.
- Häll upp blandningen i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 3 timmar.
- När pannacottan har stelnat kan du krossa daimen grovt och mjukvispa grädden.
- Toppa pannacottan med detta och avsluta eventuellt med att pudra lite kakao över (denna bit glömde jag visst).
ViktVäktarna
- WW Points: receptet har 44 points per portion om man använder äkta vispgrädde och 34 points med Milda Vips 20%
5 tips på vad du kan göra med resterna av din julskinka
Har du kvar en bit av julskinkan? Här kommer lite tips på vad du kan använda till. Alla lika goda ska ni veta. Klicka antingen på bilden eller på länken för att komma direkt till recepten.
1 . Gör en denna goda Potatislåda med strimlad julskinka i.
2. Eller vad sägs om en Ugnsomelett med skinka och grönsaker?
3. Man kan även göra Pizzasmörgåsar
4. Och om du är sugen på pasta så är denna Carbonara inte så tokig
5. Eller varför inte en Makaronipudding?
Önskar er en fortsatt fin julhelg / Nadja
Middagsmeny vecka 52/2023
Denna meny kommer ut på självaste julafton så att ni ska kunna få inspiration för kommande vecka. Mitt tips är att om ni har kvar mat från julafton så ät upp det först. Vi kommer att fira både på julafton och sedan igen på annandag jul. Oavsett hur /om ni firar jul, så vill jag passa att önska er en riktigt GOD JUL! Ta hand om er och njut av ledigheten om inget annat.
Måndag: Juldagen – vi äter rester från julafton
Tisdag: Annandag jul – nytt julbord
Onsdag: Omelett med mozzarella, skinka och paprika
Torsdag: Makaronipudding
Fredag: Fisk med gremolata och mild citronsås
Lördag: Färsbiffar med raita
Söndag: Nyårsafton – Fläskfilé Provencale