Örtiga färsbiffar med gräddsås
Jag piffade upp färsbiffarna med lite örtkryddor och vips så blev det en pimpad version på vanliga färsbiffar och riktigt goda dessutom. Du kan även krydda gräddsåsen med samma kryddor och få italienska smaker rakt igenom. Jag serverade färsbiffarna tillsammans med kokt potatis för jag bara älskar att mosa potatisen i såsen, barnsligt men gott!
Till 4 portioner behöver du:
Färsbiffar: 1 gul lök, 500 gram nötfärs (10%), 1 vitlöksklyfta, 1/2 dl matlagningsgrädde, 1 ägg, 1 msk kalvfond, 1 tsk oregano, 1 tsk basilika, 1/2 tsk timjan, 1 krm salt, 1 krm svartpeppar
Gräddsås: 1 msk smör, 1/2 msk vetemjöl, 2 dl matlagningsgrädde, 1/2 tsk kinesisk soja, 1 msk kalvfond, 2 msk vatten, salt, svartpeppar
Gör så här:
Om du vill servera kokt potatis till så börjar du med den eller lägg ris på kokning. Därefter kan du fortsätta med färsbiffarna: Hacka gul lök smått och fint. Lägg löken i en bunke tillsammans med nötfärsen. Pressa i vitlöken och krydda med örterna, saltet och pepparn. Tillsätt ägget, häll i grädden och fonden. Blanda väl och forma till 8 biffar. Stek biffarna.
Gör nu såsen: smält smöret i en liten kastrull och pudra sedan över mjölet. Blanda väl och låt det puttra i några sekunder. Häll lite grädde i taget samtidigt som du vispar så att mjölet löses upp och inte bildar klumpar. Gör så tills all grädde är i kastrullen. Smaka av med med kalvfond, soja, salt och peppar (och eventuellt örtkryddor). Låt det koka upp under omrörning tills det tjocknar.
Servera färsbiffarna tillsammans med såsen och t.ex. kokt potatis eller ris. Glöm inte grönsakerna vid sidan om. Smaklig måltid.
ViktVäktarna
- WW Points: 10 points per portion med 4 % grädde och 13 points med 10 % laktosfrigrädde
3 kommentarer
Nadja
Tusen tack för all feedback på recepten du provlagar. Me like it =)
/Nadja
Ingela
Gillades skarpt hemma. Goda och lättlagade. Jag är van att laga mat utan recept, till följd att det blir en massa provsmakningar. Ganska skönt att ha ett bra recept, bara att röra ihop och sen äta.
Kommer att göra fler gånger.
Ann Sofi Matsafari
Sådana här rätter längtar jag efter nu när vardagen återfunnits efter alla helger. Enkelt, variabelt och gott.
Ha det fint nu!