Nötkaka med en touch av kanel
Jag är tyvärr en stor älskare av alla sorters mördegskakor, allt från vanliga bondkakor till finska pinnar. För att det är så himla gott och risken är stor att jag tömmer kakburken alldeles själv, så bakar jag inte småkakor alltför ofta. Dessa små kakor är ljuvligt goda. En mördegskaka som har ett marängtak av kanel och mandel. Gissa om det är gott!
Detta behöver du till cirka 25-30 stycken:
Botten: 125 g smör, 3/4 dl strösocker, 3 dl vetemjöl, 1 ägg, 2 krm bakpulver
Kanelmaräng: 1 äggvita, 1/2 dl strösocker, 1 tsk kanel, 2/3 dl hackad mandel
Gör så här:
Arbeta snabbt samman degen i en matberedare ( viktigt att den bara precis blandas) eller för hand, forma en rulle. Låt degen vila inlindad kallt minst 30 minuter. Dela degen i 2 delar och forma till cirka 2 cm tjocka rullar och platta ut dem till 3-4 mm tjocka längder.
Vispa äggvitan till hårt skum, tillsätt sockret under fortsatt vispning. Sikta ner kanel och tillsätt 2/3 av mandeln (spar 1/3 till garnering). Blanda försiktigt med stora tag.
Bred ut fyllningen på mitten av längderna. Strö över resterande mandel och grädda i 175 grader, 15-20 minuter. Skär längderna i bitar när de ännu är lite varma och låt dem svalna på plåten.
Njut tillsammans med en god kopp kaffe eller thé
10 kommentarer
KarinW
De där kakorna har jag aldrig sett tidigare, gillar kanel och mandel gör jag också så vad väntar man på!
Nej nu är klockan för mycket men en annan dag1
Ha det bra/Karin
kardemummagumma
mums! Smarriga kakor! 🙂 Vill önska dig en trevlig helg!
Daniel
Hej Nadja
FIna kakor men jag måste säga att SNickersen imponerar jäckligt snygga ser proffsigt ut ha en toppen helg mvh Daniel
Fridas kök
De där kakorna såg väldigt goda ut! Kanel är en riktigt favorit hos mig.
Jag har också höga förväntningar på tidningen, men något säger mig att vi inte behöver vara oroliga. 🙂
Trevlig helg till dig med!
mimmismat
Vilka smarriga kakor!
Hoppas du kommer igång med surdegsbrödet också. Det är både spännande bakning och ger otroligt fina bröd.
Må så gott i helgen/ Mimmi
Love for Food
Hej! Tack så mycket, va roligt att höra! Om du vill får du gärna länka till mig i något inlägg och ge fler chansen att hitta till alla recepten 🙂
Jessica
Håller med dig, mördegskakor är goda och oftast får dom inte finnas speciellt länge innan dom hamnar i magen. Spännande variant med kanel och maräng, blir att testa.
Love for Food
Oj va gott de såg ut!
Titta gärna in på min matblogg http://loveforfood.blogg.se 🙂
Carro
Ah, smarriga de såg ut & vad gott med en kopp kaffe till ! Farmor brukar göra mördegskakor med sylt & florsocker till jul, ruskigt goda !
Karin/Rosa maränger
Spännande, får prova nån gång, ser jättegoda ut.