Medelhavsbröd

 

Senaste tiden har jag haft en stor lust att baka något men har inte vetat vad. Sedan såg jag detta recept i senaste numret av Matmagasinet och ville prova det. Brödet är precis så som det utlovas: ett vitt, luftigt och lite segt bröd med goda hål och fin skorpa. Brödet passar bra till små och stora bufféer då det är en stor sats, men även till plockmat (servera då gärna med lite olivolja att doppa i) eller till en god frukostmacka. Av denna sats får man 3 stora bröd. Det går jättebra att frysa in, men dela brödet och ta ut en halva i taget. Detta bröd är dessutom väldigt, väldigt lättbakat med minimalt arbete men med en längre jästid.

Medelhavsbröd-vvtillsammans-matmagasinet-matbröd-smartpoints-vvsmartmat-lättbakat-gottbröd-viktväktarna

Till 3 stora bröd behöver man:

1 liter kallt vatten, 50 gram jäst, 1 msk salt, 1200 gram (2 liter) vetemjöl special

Gör så här:

Mät upp vattnet i en riktigt stor bunke och smula ner jästen i det. Rör tills den lösts upp. Tillsätt saltet och mjölet och rör ihop till en deg. Degen är lite kladdig och så ska den vara. Täck bunken med plast och låt jäsa i 2 timmar. Efter cirka 1 timmes jästid sätter man på ugnen, 275 grader, så att den hinner bli ordentligt varm.

Medelhavsbröd-vvtillsammans-matmagasinet-matbröd-smartpoints-vvsmartmat-lättbakat-gottbröd-viktväktarna

Stjälp upp degen, som nu är stor och bubblig, på ett väl mjölat bakbord. Vänd runt degen i mjölet med degskrapa, utan att knåda/förstöra de fina bubblorna. Dela degen i tre delar med degskrapan. Forma med lätt hand till avlånga släta limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Medelhavsbröd-vvtillsammans-matmagasinet-matbröd-smartpoints-vvsmartmat-lättbakat-gottbröd-viktväktarna

Sätt in bröden direkt i ugnen (mitten) och spraya vatten upp och nere med en blomspruta. Grädda tills bröden fått ordentligt med färg, 10-15 minuter. Öppna ugnsluckan och lufta. Sänk nu ugnsvärmen till 150 grader och grädda brödet ytterligare 70 minuter. Låt brödet svalna helt på galler innan du skär i det. Lycka till.

ViktVäktarna

  • WW Points: för alla 3 bröden så blir det 127 points, ett bröd blir 42 points och dela det sedan med antal bitar du skär upp. Till exempel 12 bitar = 4 points per skiva

3 kommentarer

  • Nadja

    Hej Anette
    Ett stort tack för din fina kommentar. Jag blir så glad! Tack tack tack!

    Hälsningar Nadja

     
  • anette blåtand

    Hejsan där 🙂 jag var bara tvungen att skriva. VILKEN SIDA!!! tack fina fina du för att du delar med dig av underbara recept samt att de är uträknade. Du är otroligt fantastisk. Tack åter igen för att du delar med dig //Mvh Anette

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.