Maryland cookies
Hemmagjorda Maryland cookies är försvinnande goda, så akta er för att ha dem framme. Frys gärna in dem istället och plocka fram dem när du får gäster. Tänk på att kakorna är mjuka när de kommer ut ur ugnen och får sin rätta konsistens när de har kallnat. All mörk choklad är inte god, så välj en som du gillar.
Till cirka 40 stycken småkakor behöver man:
3/4 dl hasselnötter, 100 gram mörk choklad, 125 gram smör, 2 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 1 ägg, 1 nypa salt, 4 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175-180 grader. Hacka hasselnötterna och chokladen halvgrovt. Blanda ihop alla ingredienser utom nötter och choklad till en deg. Knåda inte degen för då blir glutentrådarna för starka och kakorna sega.
Blanda ner nötter och choklad i degen. Dela degen i två bitar. Rulla dem till två rullar, ca 4 cm i diameter. Skär dem i skivor ½ – 1 cm tjocka.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 9-15 minuter. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar så provgrädda gärna någon kaka innan du gräddar allihop. Låt kakorna svalna på plåten. Kakorna går bra att frysa in i 2-3 månader.
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 172 points. En kaka är 4 points vid 40 stycken. Om du byter ut smöret mot 80% margarin så är det 160 points totalt, 4 points styck vid 40 stycken kakor.