Marockanskt bröd
2024/05/21
Dessa platta marockanska bröd är perfekta som tillbehör på buffébordet, till salladen, som frukostmacka, mellanmål eller att doppa i en god mustig gryta. Det är bara att välja själv. Receptet är beräknad till 8 mindre platta bröd men om du vill ha fler så är det bara att göra dubbel sats.
Till 8 stycken bröd behöver du:
Deg: 25 g jäst, 2 1/2 dl fingervarmt vatten, 1 tsk honung, 1 msk rapsolja, 1 tsk salt, ca 5 ½ dl vetemjöl, 1 dl majsmjöl
Garnering: 1 uppvispat ägg, sesamfrön (svarta eller ljusa)
Gör så här:
- Rör ut jästen i det ljumma vattnet i en bunke.
- Tillsätt honung, rapsolja, salt och nästan all mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen skall släppa från bunkens kant. Du kan även blanda ihop allt i en degblandare och låta den knåda väl.
- Jäs degen övertäckt till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
- Dela degen i 8 bitar och platta ut dem till 1 cm tunna runda kakor. Ta eventuellt hjälp av lite extra mjöl för att det ska gå lättare.
- Lägg bröden på två plåtar klädda med bakplåtspapper och jäs ytterligare cirka 15 minuter.
- Värm under tiden ugnen till 200 grader.
- Pensla bröden med uppvispat ägg (eller vatten) och strö över med sesamfrön, här med svarta.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
- Njut medan de är nybakade och ljumma, då är de som godast.
ViktVäktarna
- WW Points: hela receptet har 47 points, det blir 6 points styck vid 8 stycken.
Föregående
Middagsmeny vecka 21/2024
Nyare
6 kommentarer
Kardemummagumman Nette
Åh det där såg gott ut! 🙂
Nadja
Tack Kerstin! Önskar dig ett superfint och gott 2013!
Kerstin Jonsson
svarta sesamfrö .. helt fantastiskt gott. dssa påminner om något vi åt i Turkiet som vi fick till tomatsoppa där. Jag bakade och har ätit och det var riktigt goda. Tack för tips, fina bilder och ser fram emot ett gott 2013 också 🙂
Nadja
Hej igen Ann-Britt: vad roligt att även äppelkakan med ananaskross blev uppskattad! Tack för att du återkommer och berättar, jag tycker det är jätteroligt. Ha en bra söndag! //Nadja
Ann-Britt
Dessa såg goda ut och jag ska absolut prova att baka dom.
Ska bara inhandla lite Majsmjöl först!
Jag bakade din Äppelkaka med Ananas kross igår!
Gissa om den blev uppskattad och uppäten också!
Vi hade barnen på besök och alla tyckte den var jättegod!
Önskar dig en skön Trettondags afton!
Kram:))
Katarina
Hembakat och nygräddat bröd är något så otroligt gott!