Mandeltårta (glutenfri)
Här får ni ett mycket gott recept. Mandeltårta, mums! Den passar mycket bra till påsken då den är gul och fin. Dekorera gärna med marsipankycklingar om ni har, annars duger rostad flagad mandel väl. Tårtan kan serveras som den är men extra gott blir det med lite mjukrörd vaniljglass eller lite grädde. Tänk på när ni skållar mandeln att den inte får koka, för då blir den seg. Bästa sättet att skålla mandeln är att koka upp vatten, ta av från spisen, lägga i mandeln och låta den ligga några minuter. Sedan är det enkelt att skala av. Tårtan går bra att göra dagen innan så att ni kan ta det lugnt på påsken. En annan sak är att man kan dela tårtan i små munsbitar istället för tårtbitar, perfekt om man har dukat upp ett buffébord.
Detta behöver du till 1 tårta, 8-10 bitar:
Botten: 125 g skållad sötmandel, 1 1/2 dl florsocker, 4 äggvitor
Kräm: 4 äggulor, 1 dl Milda Visp, 1 1/2 dl socker, 125 g smör, 50 g rostade mandelspån
Till servering: vispad grädde eller mjukrörd vaniljglass (ej med i uträkningen för Viktväktarna)
Gör så här:
Mal den skållade mandeln på mandelkvarn och blanda med florsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner mandel- och sockerblandningen. Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter, med bakpapper i botten. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt kallna.
Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Värm under omrörning till en tjock kräm, den får inte koka. Ta kastrullen av värmen och vispa ner smöret i klickar. Låt krämen bli nästan stel i kylskåpet. Bred den över kakan och garnera med mandelspån. Servera gärna en klick vispad grädde till (eller mjukrörd vaniljglass).
ViktVäktarna
- WW Points: hela tårtan har 163 points (151 points med margarin 80%). Dela det med antalet bitar du skär upp.
10 kommentarer
Anette Palmqvist
Den ska jag göra!! är säkert jättegò o lätt att göra!!
Simona
Thank Google translate and thank you for the wonderful recipe!
I’ve been looking everywhere for this recipe. Can’t wait to make it! Thanks again!
Daniel
Tårtan ser riktigt härligh ut 🙂 må så gott mvh Daniel
Unga Morsan
Perfekt till påsken verkligen! Jag vet ju inte riktigt hur det ser ut till påsken i år, vem som står för maten. För vi ska åka bort till sambons släkt och det är inte helt bestämt än vem som lagar mat då. Men om det blir jag så ska ha denna mandeltårta i åtanke! Tack för receptet 🙂
Hanna
Ååh så gott!
Jessica
Ser jättefin och väldigt god ut!
Pia med sin Lotta
Något för Påskbordet:-) Ser härlig ut .. Ha de gott/Pialotta
Kalasgott
Ser riktigt smarrigt ut!!
kardemummagumma
mums! Såg riktigt gott ut! Passar bra nu till påsk..
Carro
Ack så god den såg ut ! 🙂
Jag tror jag ska slänga ihop någon Cheescake till påsk, eller en Key Lime pie, min farmor vart som galen i den jag gjorde sist 🙂