Majsbröd med keso

 

Detta majsbröd görs ofta i Balkanländerna. Man kan äta det precis som det är, toppen som mellanmål, eller tillsammans med någon rätt, då utesluter man oftast osten. Den mättar väldigt bra och tillsammans med en mustig soppa eller gryta är den suveränt god att doppa med.  Jag föredrar att göra den ganska tunn, men har även gjort den tjockare (öka då gräddningstiden förstås).

Majbröd med keso

Detta behöver du till en långpanna:

5 dl vitt majsmjöl, 4 dl vetemjöl, 4 ägg, 1 dl matolja, 500 g naturell keso, 1 tsk salt, 2 tsk bakpulver, 5-6 dl vatten + 1 tsk rapsolja för smörjning

Gör så här:

Sätt ugnen på 275 grader. Vispa äggen och blanda i keso, salt, bakpulver och matolja. Lägg sedan i båda mjölsorterna och blanda väl. Detta ska bli en rätt så tjock smet och inte en deg. Häll smeten i väl smord mindre långpanna. Lägg långpannan i ugnen och sänk genast värmen till 225 grader. Håll utkick så att brödet inte får för mycket färg, täck i så fall med folieark. Grädda brödet i cirka 30-40 minuter beroende hur tjock den har blivit. Om du känner med en sticka så vet du när den är klar. Avvakta i 5-10 minuter innan du skär brödet i fyrkanter. Jag kan tipsa er om att kanterna är extra goda då det blir lite knapriga.

Majsbröd med keso

ViktVäktarna

  • WW Points: totalt har receptet 82 points. Dela det i antalet bitar du skär upp. Till exempel: 35 bitar = 2 points per bit

10 kommentarer

  • Nadja

    Tack för din återkoppling, jättetråkigt att det inte blev bra. jag vet inte vad det kan bero på för så ska det inte vara.
    Hälsningar Nadja

     
  • Carola

    Misslyckades med mitt majsbröd. Blev en besk eftersmak som satt i ett bra tag tyvärr. Ett lättgjort recept annars.

     
  • Nadja

    Hej Anna, vad roligt att du provade detta recept och gillade det! Tack för responsen och din feedback. Sånt uppskattar jag.

     
  • Anna

    Ville bara tacka för att min lunch blev så himla lyckad. Trodde att det skulle bli knäckebröd till min goda linssoppa, men istället serverade jag ljuvligt doftande majsbröd! Hällde i en del pumpakärnor och solrosfrön o en skvätt sirap..mycket lyckat! Tack! 🙂

     
  • VJ

    Det här brödet är riktigt gott!! Bakade det för flera år sedan och använde då majsmjöl som jag hämtat med mig från Bosnien 🙂

     
  • Helena Ljunggren

    åhå, nu har du sådär gott bröd igen 🙂
    Sist jag gjorde majsbröd här hemma blev det pannkaka av alltsammans och det blev inge gott. Det ser ut som om jag får ge det ett nytt försök fast med ditt recept denna gång 🙂

     
  • Åsa/En Sida Med Mat

    Hej Ang. bacontztzikin…kan jag säga att du måste testa!!
    Något av det godaste jag gjort!

    Brödet lät verkligen spännande.
    Har faktiskt aldrig bakat med majsmjöl förut!

    Ha det gott!/Åsa.

     
  • Nadja

    Ordet ”Brasno” betyder på jugoslaviska just mjöl så jag förstår att du väljer det. Jag har kontakt från forna jugoslavien så jag får mitt majsmjöl direkt därifrån och det är dessutom kvarnmalet, superfint med andra ord. Polentamjöl går att använda men jag rekommenderar det inte till detta bröd utan försök hitta finare majsmjöl.

     
  • Kryddburken

    Majsbröd är gott! Till soppa bland annat! Är det nåt speciellt majsmjöl du använder? Jag brukar leta efter märket Brasno när jag köper majsmjöl, men inte alla ställen som har det! Ha en toppenfin dag Nadja…

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.