Leilas kanelkakor

 

Detta recept kommer från Leilas bakbok ” A piece of cake”. Där heter dom ”farmors kanelkakor”. Jag kan säga att de är mycket goda och att de nästan smälter i munnen. De är som alla andra småkakor även enkla att göra och man fyller kakburken på ett nafs. Ha gärna två till tre sockerbitar i kakburken tillsammans med småkakorna, de drar åt sig fuktigheten och småkakorna förblir spröda och fina. Annars går det bra att frysa in dem och plocka fram när du vill ha. De tinar ganska fort.

Leilas kanelkakor

Till 50 stycken kakor behöver du:

5 1/2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 1/2 dl florsocker

300 g kallt smör/margarin

1/2- 1 msk kallt vatten

Garnering:

4 msk strösocker

2 tsk malen kanel

ägg till pensling

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
  2. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
  3. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg.
  4. Knåda inte för mycket, degen ska endast precis gå ihop.
  5. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Blanda strösocker och kanel.
  8. Rulla degen till små bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Räffla varje kaka med en gaffel.
  10. Du kan doppa gaffeln i mjöl om den börjar fasta på kakorna.
  11. Pensla med uppvispat ägg och strö över kanelsockret.
  12. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de fått fin färg.
  13. Låt kakorna svalna ordentligt innan de sätt ner i en kakburk.

ViktVäktarna:

  • WW Points: hela satsen har 215 points med smör och 188 points med 80 % margarin. Dela det med antalet kakor du får fram, tex vid 50 småkakor =  4 points oavsett om det är med smör eller margarin.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.