Lasagne al forno
När jag väl bestämmer mig för att göra Lasagne så gör jag gärna det i en lite större ugnsform. Det som blir över, om det blir över, kan frysas in eller användas till matlåda dagen efter. Lite bök är det med Lasagne, men är det inte värt det? Absolut! Det är ju så gott med en bit Lasagne och lite ketchup på. Jag vet! Skjut mig inte för det, men jag gillar lite ketchup på min bit. Det är liksom pricket över i:et. Något annat som är gott är att lägga ost på toppen mot slutet av gräddningen. I receptet nedan finns inte ost med (men på bilden), men tro mig det är jättegott hur du än väljer att göra. Smaklig måltid!
Köttfärs: 800 g nötfärs (10%), 1 gul lök, 1 msk olja, 1 tetra passerade tomater, 3 msk torkad oregano, 2 vitlöksklyftor, 1 1/2 tsk salt, 1 tsk grovmalen svartpeppar, 18 lasagneplattor
Bechamelsås: 25 g smör, 4 msk mjöl, 1 liter lättmjölk, salt, peppar, ev lite riven muskotnöt
Gör så här:
Börja med köttfärssåsen. Hacka löken och stek den i matoljan så att den mjuknar men inte får färg. Lägg i färsen och bryn den tills all vätska är borta. Häll i passerade tomater och smaksätt med pressad vitlök, oregano, salt, peppar. Låt puttra ihop en stund och lägg åt sidan.
Gör nu bechamelsåsen. Smält smöret i en kastrull, gärna tjockbottnad. Rör i mjölet och fräs i cirka 1 minut under omrörning. Vispa i mjölken lite i taget och låt sedan såsen sjuda på svag värme i cirka 5 minuter tills den tjocknar lite. Passa den noga och vispa runt så gott som hela tiden så att den inte bränns vid. Smaka av med salt, peppar och ev muskot. Ta fram en ugnsform, cirka 33 x 27 cm. Häll i lite bechamelsås så att det täcker ungefär hela botten. Lägg ut 6 lasagneplattor och häll över lite till bechamelsås. Lägg nu över köttfärssåsen så att den täcker plattorna. Lägg på ytterligare 6 lasagneplattor och sedan mera bechamelsås och köttfärssås. Täck med lasagneplattor och häll över med resten av bechamelsåsen, se gärna att den täcker överallt. Grädda Lasagnen i 225 grader i cirka 25 minuter. När 20 minuter har gått kan du lägga på lite ostskivor om du vill. Grädda tills Lasagnen och osten får fin färg. Låt Lasagnen svalna i minst 5-8 minuter innan den skärs upp. Servera med en god sallad. Hoppas det smakar.
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 99 points. Vid 6 portioner blir det 17 points per bit och vid 8 portioner blir det 12 points per bit
10 kommentarer
MADELENW
Visst äe ketchup ett måste till lassange. Mmmmm
Nadja
Tack för tipset Carina
Carina
hej!
För att minska kalorierna lite så brukar jag utesluta margarin/smör i såsen. Jag vispar ned mjölet i den kalla mjölken o kokar upp, blir lika bra.
Nadja
Hej Sara,
Jag brukar använda Barillas torra lasagneplattor och de behöver du inte blötlägga eller koka innan. De blir mjuka under tiden Lasagnen gräddas i ugnen. Men du kan även använda färska lasagnepalttor som finns i kylen, då går det ännu snabbare. / Nadja
Sara
Lasangplattorna ska jag blöta ner dem i varm vatten först? Tack i för
Emma
Lasagne är alltid gott! Och tycker precis som mårtenssons att det är godare dagen efter 🙂 Då har den ”satt” sig lite.
Mårtenssons kök
Tycker faktiskt att det nästan smakar mer när man äter lasagne dagen efter den är tillagad, uppvärmd då alltså:) Så att göra extra till matlådan är inte fel. Och ketchup till, ja tack!
Anna
Själv äter jag också med ketchup på! Men ingen ost, det är inte nåt för mig (jag är, skäms på mig, inte jätte-förtjust i ost, men jag börjar lära mig) Lasagne är det som står på vår matsedel för ikväll!!!
Linda - Cupcakefluffan
Lasagne är himla gott, men jag har aldrig ätit det med ketchup till :-), fast varför inte, det har jag ju till spaghetti och köttfärssås 🙂
Carita
Ska testa att lägga ost next time 🙂 Låter smarrigt. Tack för tipset!