Kryddig Jambalaya

 

Jambalaya är en klassisk ris rätt från både Cajun- och det kreolska köket i Louisiana. Riset blandas ihop med grönsaker och kött. En riktig Jambalaya smaksätts även med de tre typiska saker som står för Cajun-köket: lök, mild grön paprika och selleri. Här kommer min variant av rätten och den är inspirerad av ett Viktväktarrecept från ”Vardagskokboken”. Minska på cayennepepparn eller lägg i den stegvis för att få den styrka som passar just dig. En tesked cayennepeppar passade oss fint, precis så där lagom eftersmak av hetta blev det. Här kan man välja sorts korv man vill ha; kyckling-, vegetarisk eller vanlig chorizo korv. Servera rätten gärna med lite citron som dämpar de starka en smula.

Till 4 portioner behövs det:

400 g kycklingfilé

2 tsk olja

1 röd lök

1 röd paprika

2 morötter

2 vitlöksklyftor

1 bit purjolök (den grönare delen)

2 msk majskorn

150 g chorizokorv/kycklingchorizo

2 dl okokt ris

4-6 dl vatten

1 kycklingbuljongtärning

1 tsk cayennepeppar (eller cajunkrydda)

1 citron till servering

grönsallad till servering

Gör så här:

  1. Strimla kycklingfiléerna och skär korven i slantar.
  2. Hetta upp oljan i en djup traktörpanna (eller kastrull) och bryn kycklingen och korven.
  3. Hacka grönsakerna i små tärningar och låt det bryna tillsammans med köttet.
  4. Lägg i kryddorna och riset. Blanda ordentligt.
  5. Smula sönder buljongtärningen och häll i vattnet (4 dl).
  6. Blanda igen så att vattnet kommer överallt. Låt det nu koka försiktigt under lock i cirka 20 minuter eller tills riset känns färdigt. Lägg till eventuellt mer vatten om pannan blir torr och riset ännu inte är färdigt.
  7. Servera jambalayan tillsammans med citronklyftor och grönsallad. En sval yoghurtsås är nog inte heller så dumt till detta. Smaklig spis.

ViktVäktarna

  • WW Points: 7 points per portion vid kycklingchorizokorv.

Följ mig gärna på Instagram = @Nadjaskitchen.se

9 kommentarer

  • Marie Eriksson

    Har lagat detta ikväll och blev kanongott. Ett litet tips jag stekte kycklingen först, sen korven och sedan grönsakerna. Till grönsakerna tillsatte jag riset och en burk krossade tomater och lite vatten. När riset var klart hällde jag i kycklingen, korven och majsen. Serverade med lime och yoghurt med lite pressad vitlök i och sambal olek till oss vuxna. Blev mycket mat. Räckte till två middagar för vår familj på fyra.
    Tack fär en otroligt inspirerande blogg!

     
  • Nadja

    Tack Jenny, kul att ni tyckte om det. Det är som du säger, ta bara i så mycket cayennepeppar som det passar en. / Nadja

     
  • Jenny

    Den här var ju fantastisk god och lätt att göra också, bara att slänga i! Bra att det stod hur mycket cayennepeppar man kan ta, nu har jag något att utgå från till nästa gång. En tsk var ganska starkt för en som inte är så van, men himla gott blev det! Högsta betyg! Mums!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.