Köttfärspiroger

 

Gamla godingar glöms lätt bort när man håller på och testar, provlagar nya rätter. Dottern bad om dessa ljuvliga köttfärspiroger i helgen och gott var det minsann. Gör gärna dubbelsats och frys in. Då har man några på lut och kan plocka fram som mellanmål, ta med ut i skidbacken eller ha till lunch nästa dag.

Toppingen kan varieras i det oändliga. Denna gång så blev det med riven ost på, annars är det supergott med sesamfrö men det går lika bra med ingenting. Kryddningen går också att variera. Själv föredrar jag oregano enligt receptet nedan, men då jag upptäckte att den var slut så fick basilika hoppa in istället och det gick bra med det också.

Köttfärspiroger, cirka 15-16 stycken

Deg: 50 g jäst, 6 dl ljummet vatten, 4 msk olja, 2 tsk salt, ca 16 dl mjöl

Fyllning: 500 g köttfärs 10 %, 1 gul lök, 500 g passerade tomater, 1-2 pressade vitlöksklyftor, salt, peppar, oregano, 1 tsk olja till stekning

Pensling: 1 uppvispat ägg

Gör så här:

Börja med köttfärssåsen så att den hinner svalna lite innan du gör pirogerna. Hacka löken och bryn den lite i olja. Den ska inte få färg bara mjukna. Lägg till färsen och bryn den tills all vätska är borta. Lägg sedan till de passerade tomaterna, pressade vitlöken och krydda med salt, peppar och oregano. Låt allt puttra i några minuter innan du tar bort den från plattan.

Degen: Smula sönder jästen i en degbunke och tillsätt lite av vattnet (den ska vara ljummen). Lös upp jästen och lägg till resten av vattnet, oljan och saltet. Blanda och lägg till mjölet. Arbeta ihop till en fin smidig deg, degen ska släppa kanterna utan problem. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter på dragfri plats under bakduk.

Ta upp degen på ett mjölad bakbord. Knåda bort luftbubblorna och dela på degen i 2 delar. Ta den ena delen och kavla ut den så mycket du kan. Jag använder sedan en tallrik (som är cirka 17,5 cm i diameter) som mall  och tar ut mått. Fyll sedan måtten med cirka 1,5-2 msk köttfärs på enbart halva degen och inte ut till kanterna. Vik ihop pirogerna så att de blir till halvmånar. Ta en gaffel och tryck ihop kanterna med den. Lägg pirogerna på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter.

Värm ugnen till 225 grader. Pensla pirogerna med ett lätt uppvispat ägg och strö sedan eventuellt över lite riven ost, sesamfrön. Grädda pirogerna mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Avnjut de varma pirogerna med en god sallad till.

ViktVäktarna

  • WW Points: med nötfärs 10%: hela satsen har 148 points, 7 points per pirog vid 22 stycken.

15 kommentarer

  • Ann-Marie Löfberg

    Hej Nadja, som du kommer se så i min text så har jag nu länkat ill dej för självklart så är det ju du som ska ha allt berömmet, sen vill jag ju låta fler finna dej, eftersom jag dessutom glömde ta med allt så hade jag med stor sannolikhet för bråttom, so sorry!

    Men nu så kan du finna din länk och fullständigt recept hos mej.

    //Ann-Marie

     
  • Marie Ström

    Lustigt…jag gjorde oxå prioger i helgen ;D Har inte gjort det på riktigt länge, riktigt gott och dessutom smidigt som attans att ha i frysen. Bara att ta upp till middag eller lunchlådan.

     
  • Ji

    passar bra med lite Mood for Love te till pirogerna och choklad till efterrätt , DrYang.se och Pralinmästar tar fram recept som bygger på örter som kan öka lusten kowalewski.se/

     
  • Nadja

    Till Moma/Moma’s Kitchen: jag vet precis vilka piroger du pratar om. De var grymt goda! Köttfärsfyllningen var speciell och krämig, mycket god. Verkligen synd att de har slutat sälja dem.

     
  • Nadja

    Hej Johanna
    Tyvärr har jag inte de gamla beräkningarna kvar med endast points, men om jag inte minns fel så kanske de låg på typ 6 p.

     
  • Nadja

    Till Amanda: jag undrar om du inte tänker på finska karelska piroger, de är fyllda med risgrynsgröt och serveras med äggsmör. Jag har inte gjort dem själv, men såg att det fanns med i senaste numret av Hembakat.

     
  • Moma/Moma's Kitchen

    Håhåjaja, jag är så svag för köttfärspiroger! Jag brukade köpa ryska köttfärspiroger i Hötorgshallen för många år sedan, men de har slutat med dem nu, buhu!

     
  • Amanda (mywaytofitness)

    Såg riktigt goda ut!
    Någon gång har jag läst om kreolska piroger (piroger fyllda med risgrynsgröt), vet du något om det?
    Har du testat vore det kul med recept, för hittar inget när jag googlar..
    Ha en skön helg 😀

     
  • Johanna

    hur många points är det i pirogerna? alltså inte i pro points 🙂 tack på förhand!

     
  • Fröken Dill

    Köttfärspiroger måste vara den optimala maten på vinterpicknicken. Kan lätt ätas med vantarna på och smakar jättegott. Måste snarast fylla upp frysen med goda piroger!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.