Köttfärslimpa med brunsås

 

En köttfärslimpa kan bli en riktig kalasmiddag om du dekorerar den med lite bacon.  Tillsammans med kokt potatis eller hemlagad potatismos, brunsås och lingonsylt blir det en riktig klassiker som alltid går hem. Det är verkligen enkelt och tacksamt att göra en köttfärslimpa, så varför inte prova?

Köttfärslimpa med bacon

Smarrig köttfärslimpa med bacon, cirka 4 personer

500 g nötfärs, 3/4 dl ströbröd, 1 1/2 dl mellanmjölk, 1 ägg, 1 1/2 tsk salt, 2 msk riven gul lök, 2 msk nymald svartpeppar, 1 paket bacon (byt till kalkonbacon eller skinka för magrare variant)

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla 5 minuter. Riv löken fint. Blanda färs, ägg, salt, lök, peppar och ströbrödssmeten till en fast smet. Forma till en limpa cirka 25 cm lång. Lägg på ugnsfast fat. Dekorera med bacon i ett vackert mönster. Sätt in formen i ugnen. Sänk värmen till 175 grader. Stek i cirka 30 minuter till en innertemperatur på 68-70 grader.

Köttfärslimpa med potatismos o brunsås

Brunsås:

2 msk vetemjöl, 2 1/2 dl matlagningsgrädde (15%), 1 1/2 dl vatten, 1 mörk oxbuljong- eller köttbuljongtärning, 1 1/2 tsk kinesisk soja, 1 tsk lingonsylt

Gör så här:

Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja. Låt sjuda sakta i 3-5 minuter. Smaka av med lingonsylt. Servera köttfärslimpan med sås, nykokt potatis (eller mos) och lingonsylt.

ViktVäktarna

  • WW Points: Köttfärslimpan är totalt 50 points med riktig bacon och  37 med kalkonbacon. Vid 4 portioner blir det 13 respektive 9 points. Brunsåsen har 22 points med 15 % matlagningsgrädde och 15 points med 10% laktosfri matgrädde.

4 kommentarer

  • Sofia

    Hej! Kikade igenom din blogg och fastnade här för jag måste säga att du gjorde köttfärslimpan otroligt vacker!! Ett riktigt konstverk med baconen i ett sådant mönster. Mättar både mage och ögon. Imponerande! 🙂

     
  • Jessica

    Har också ätit en jättegod köttfärslimpa idag, fast idag slapp jag göra den själv. Lämnade barnen hos svärmor och hennes S, åkte på hundkurs och när jag kom för att hämta barnen hade dom maten på spisen. Sånt är lite lyxigt.

    Fin din köttfärslimpa ser ut med baconet på.

    Hoppas ni får en fortsatt trevlig helg!

     
  • Anna

    Ja, varför har jag inte provat köttfärslimpa för??? Det är ju sååå gott men jag har nog faktiskt aldrig lagat det utan det blir alltid vanliga tråkiga färsbiffar… men nu ska jag nog ta mig i kragen och göra köttfärslimpa istället! 🙂

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.