Köttfärslimpa med brunsås
En köttfärslimpa kan bli en riktig kalasmiddag om du dekorerar den med lite bacon. Tillsammans med kokt potatis eller hemlagad potatismos, brunsås och lingonsylt blir det en riktig klassiker som alltid går hem. Det är verkligen enkelt och tacksamt att göra en köttfärslimpa, så varför inte prova?
Smarrig köttfärslimpa med bacon, cirka 4 personer
500 g nötfärs, 3/4 dl ströbröd, 1 1/2 dl mellanmjölk, 1 ägg, 1 1/2 tsk salt, 2 msk riven gul lök, 2 msk nymald svartpeppar, 1 paket bacon (byt till kalkonbacon eller skinka för magrare variant)
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla 5 minuter. Riv löken fint. Blanda färs, ägg, salt, lök, peppar och ströbrödssmeten till en fast smet. Forma till en limpa cirka 25 cm lång. Lägg på ugnsfast fat. Dekorera med bacon i ett vackert mönster. Sätt in formen i ugnen. Sänk värmen till 175 grader. Stek i cirka 30 minuter till en innertemperatur på 68-70 grader.
Brunsås:
2 msk vetemjöl, 2 1/2 dl matlagningsgrädde (15%), 1 1/2 dl vatten, 1 mörk oxbuljong- eller köttbuljongtärning, 1 1/2 tsk kinesisk soja, 1 tsk lingonsylt
Gör så här:
Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja. Låt sjuda sakta i 3-5 minuter. Smaka av med lingonsylt. Servera köttfärslimpan med sås, nykokt potatis (eller mos) och lingonsylt.
ViktVäktarna
- WW Points: Köttfärslimpan är totalt 50 points med riktig bacon och 37 med kalkonbacon. Vid 4 portioner blir det 13 respektive 9 points. Brunsåsen har 22 points med 15 % matlagningsgrädde och 15 points med 10% laktosfri matgrädde.
4 kommentarer
Marie Ström
Tack för tipset! Blir köttfärslimpa till middag idag! =)
Sofia
Hej! Kikade igenom din blogg och fastnade här för jag måste säga att du gjorde köttfärslimpan otroligt vacker!! Ett riktigt konstverk med baconen i ett sådant mönster. Mättar både mage och ögon. Imponerande! 🙂
Jessica
Har också ätit en jättegod köttfärslimpa idag, fast idag slapp jag göra den själv. Lämnade barnen hos svärmor och hennes S, åkte på hundkurs och när jag kom för att hämta barnen hade dom maten på spisen. Sånt är lite lyxigt.
Fin din köttfärslimpa ser ut med baconet på.
Hoppas ni får en fortsatt trevlig helg!
Anna
Ja, varför har jag inte provat köttfärslimpa för??? Det är ju sååå gott men jag har nog faktiskt aldrig lagat det utan det blir alltid vanliga tråkiga färsbiffar… men nu ska jag nog ta mig i kragen och göra köttfärslimpa istället! 🙂