Knäckig äppelkaka i långpanna
Detta recept kommer på 7 plats som mest tittade recept under 2019 och 2022! En riktig överraskning men jag förstår varför – den är jättegod! Recept har jag fått av min fd arbetskamrat Anna. Tack Anna!
Knäckig äppelkaka i långpanna, cirka 20-30 bitar
2 ägg, 4 dl socker, 6 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 300 g smör, 3 dl havregryn, 5 äpplen, kanel, strösocker, pärlsocker
Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda ner havregrynen, låt svälla en stund. Skala och skiva äpplena och blanda dem med kanel och strösocker, låt ligga och marinera en stund. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner äggsmeten, tillsätt smörblandningen. Blanda väl. Smörj och bröa en långpanna och häll i smeten. Tryck ner äppelskivorna och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader i cirka 20-30 minuter, känn med sticka.
ViktVäktarna
- WW Points: totalt är det 270 points enligt receptet ovan, dela det med antalet bitar du skär upp, tex 6 p vid 42 bitar
11 kommentarer
Nadja
Hej Liza,
Kan tänka mig att det blir extra smarrigt med en marängsmet.
Hälsningar Nadja
Liza
Hej denna har jag bakat många gånger , man kan göra marängsmet och bre över ,strö på mandelspån,, då blir det x smarrigt.
Nadja
Hej Annica:
Smeten är tjock och kladdig. Som jag skrev i receptet så kan man ta hjälp av en sked (doppad i vatten) för att få det fördelat så mycket som möjligt över hela långpannan. Om du använder en långpanna mindre än den jag använder i receptet så blir kakan tjockare och då får du justera gräddtiden lite. Rekommenderar att du känner med en sticka för att veta när kakan är färdiggräddad. Hoppas det smakar!
Hälsningar Nadja
Pingback:
Annica
Hej!
Håller precis på och bakar och upplever också smeten som tjock och kladdig. Jag tog en liten långpanna och hoppas att det funkar, det kändes som om mängden smet passade bättre i en liten… Men det återstår att se:)
Hälsningar
Annica Carlson
Nadja
Till Ulla-Britt…
Jag upplevde smeten också som tjock och lite kladdig, kanske lite svår att få jämn i långpannan, men den blir god ska du se. Det stämmer med 6 dl mjöl.
Nadja
Ulla-Britt
Hej Anna!
Min smet blev väldigt tjock – är det meningen? Kikade på ingredienserna: ska det verkligen vara hela 6 dl mjöl. Har kakan i ugnen just nu. Det var svårt att trycka ner äppelskivorna och pärlsockret glömde jag bort märker jag nu.
Nadja
Kryddburken:
Javisst! Långpannerecept är alltid välkomna, jag har precis beställt en ny kakbok med bara långpannerecept.
Fridas kök:
Jag håller också med, det är perfekt att frysa in…om man inte har någon där hemma som länsar frysen då och då…hihi
Hanna:
Du ska blanda smör/havreblandningen med smeten innan den läggs ut på pannan, kan bli lite kladdigt så att du vet.
Tack för era kommentarer, alltid lika roligt! Nadja 😀
Hanna
Hej! Såg ditt recept på knäckig äpplekaka. Den skulle jag gärna vilja göra till vårat nästa möte på jobbet. men hur gör jag med smör och havreblandningen. Skall den läggas på i efterhand och gräddas knäckig eller skall den i smeten?
Tacksam för svar
Hanna
Fridas kök
Håller med ovanstående! Bra när man ska bjuda många samt att det är smidigt att göra för att sen frysa in. 🙂
kryddburken
Perfekt med långpanne-recept, det är alltid användbart när det kommer många gäster! Ser himla got ut dessutom!