Kladdkakesandwich
I en av Expressen bilaga ”Mitt kök” så var det tema på kladdkakor och när jag såg detta recept så kallade den på mig. Jag var bara tvungen att göra den. Jag blev inte besviken ett dugg, åt säkert upp hälften själv 😉 . Ett tips är att låta kakan stelna i frysen en stund innan du skär den, förvara den sedan i kylen och den blir himmelskt mjuk, krämig och god! Här har jag skurit kakan i bitar, spritsat en liten gräddtopp lagt lite chokladströssel på. Då blir det nästan som en liten bakelse.
Till cirka 24 bitar behövs det:
Kladdkaka: 100 g smör, 2 ägg, 3 dl strösocker, 1 1/2 dl (90 g) vetemjöl, 4 msk kakao, 1 1/2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver
Mjölkchokladfyllning: 200 g mjölkchoklad, 1 dl vispgrädde, 1 tsk honung, 1/2 tsk malen kardemumma, 25 g rumsvarmt smör
(ev Dekoration: ca 2 dl uppvispad grädde, chokladströssel)
Gör så här:
Klär en ugnsform (ca 25 x 35 cm) med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner det smälta smöret. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner det i äggblandningen och rör ihop till en smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Låt kakan svalna och lossa den sedan ur formen.
Hacka chokladen fint till fyllningen. Koka upp grädden med honung och kardemumma. Dra kastrullen från värmen och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt även smöret. Låt tryffeln svalna lite och sedan tjockna cirka 1 timme i kylen. Bred fyllningen på halva kakan och vik den andra halvan över. Stoppa kakan i frysen i cirka 30 minuter så blir den lättare att skära. Skär upp till trekantiga bitar eller som på bilden och spritsa lite grädde på. Förvara i kylen fram till serveringen.
20 kommentarer
dhiba
Härlig, underbär, trevlig m m, räcker inte för dina fantastika bilder.att vara i köket är min stor intresse, jag ska prova alla dina recept men börja med bärskaka.jag är inte svensk och har inte bär i mit hemland,jag sparar linken.
Agnes
Detta får bli helgens projekt! Gud så goda de lät.
Nadja
Det beror helt på hur stora bitar du skar. Jag tror mina var nog 2 x 2 eller kanske 3 x 3 cm stora. Om de smakade bra så tror jag inte alls du gjorde fel.
Amanda
Fick bara 12 stycken när jag gjorde denna..
Gjorde du dina väldigt små eller gjorde jag fel? :O
Sugar Mania
Dessa verkar fööör gooda! Jättebra blogg du har.
Fridas kök
Wow, vilken underbar liten sak! Jag sparar receptet direkt. 🙂
Liz
Detta verka ju jätte gott 😀 Ska definitivt testa detta någon gång 😀
Nadja
Tack så mycket Mrs Sunshine!
Mrs Sunshine
Ser helt fantastiskt ut! Fina bilder:-)…och riktigt fin blogg!
Amanda
Åh, de såg himmelska ut!
Är en 14årig tjej som försöker få igång min egna mat och bakblogg, då det är mitt största intresse att vara i köket, så kika gärna in och lämna en kommentar?
Designen är sådär och inte så många recept, men ska försöka hålla mig till 1-2 inlägg om dan.
Ha en bra helg! 🙂
Katja
Ja, kladdkaka är alltid så himla gott :-)!
Nena
guud sa gott det ser ut…ska nog springa in i koket och laga till det…blev alldeles vattnig i munnen:))
Kramar,
Nena
TinaGustafsson.com
Receptet kallar på mig också! 🙂
Hanna - Bakfnatt
Mums, så gott det ser ut!!
Ann-sofi Andersson
Men gud så gott det såg ut….måste själv testa att göra denna kaka….
Nadja
Svar till Linda Johansson:
Lycka till med operationen och tråkigt att du måste avstå med att besöka min blogg. Jag ska försöka minska på det ”goa och söta” och ta fram det nyttiga lite mera. Men jultider närmar sig med stormsteg och då blir det lite svårare…
Helena Ljunggren
En sån där och jag är nöjd för resten av livet 😀 Det se verkligen vrålgott ut!
Amy's piece of cake
Yummie! 😀
Linda Johansson
Det här var grymt! Jag måste nog ”överge” din blogg de närmsta veckorna då jag ska gå pulverdiet inför operation. Det klarar jag aldrig om jag tvingas se såna här underbara saker…
Fast frågan är om jag ens klarar en liten bit sedan (efter operationen). Snyft! 🙁
Emma
Jag köpte med den tidningen och det här lät supergott! 🙂 Har dock inte hunnit göra, men det ska det bli ändring på.