Juliga kladdkakebollar
2024/12/20
Dessa chokladdoppade bollar är fyllda med kladdkaka. Jag har gjort dem till mindre bollar men du kan göra dem större och då kommer kladdkakan mer till sin rätt. Välj en mörk choklad som du gillar och köp färdig kladdkaka om du inte hinner eller vill göra den själv.
Till cirka 30 mindre kladdkakebollar behöver du:
100 gram smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 ½ tsk vaniljsocker
½ krm salt
200 gram mörk choklad
julströssel (valfritt)
Gör så här:
- Om du väljer att köpa färdig kladdkaka så kan du direkt hoppa ner till punkt 8. Annars börjar du med att sätta ugnen på 200 grader
- Smält smöret på låg värme och låt den svalna.
- Smörj och bröa eventuellt en form med löstagbar kant, cirka 21 cm i diameter. Om du har en form som är större än 21 cm i diameter så bör du tänka på att anpassa gräddningstiden efter din form.
- Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret.
- Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt sönder eventuella klumpar.
- Häll smeten i formen och grädda 10-20 minuter. Jag har en form på 22 ½ cm i diameter och gräddade i cirka 13 minuter. Kladdkakan ska inte bli helgräddad utan ”gunga” i mitten.
- Låt kladdkakan svalna.
- Häll kladdkakan i en bunke och mosa den med händerna till en jämn smet.
- Ta ut bitar från smeten och rulla dem i lika stora bollar.
- Smält chokladen över ett vattenbad och doppa bollarna sedan i chokladen.
- Skaka av överflödig choklad och låt bollarna torka på ett galler eller bakplåtspapper.
- Strössla eventuellt över med lite valfritt strössel eller låt bollarna vara precis som de är.
- När chokladen stelnat så förvarar du bollarna i kyl. De går även bra att frysa in.
Viktväktarna:
- WW Points: 192 points för hela receptet. Vid 30 bollar så blir det 6 points per boll.
Föregående