Julgransbröd

 

Bjud på detta fina brytbröd som ser ut som en julgran i jul. Dekorera gärna med något juligt band runt ”stammen” och låt alla som vill ta en varsin ”kula” eller boll. Välj själv hur stora de ska vara, allt beroende på hur många ni är som firar tillsammans (på bilden är granen gjord med 21 stycken kulor). Det går även bra att frysa in brödet om det blir över.

Julgransbröd

Deg: 50 g jäst, 100 g margarin , 5 dl vatten (eller mellanmjölk), 1 tsk salt, 2 tsk strösocker, ca 13 dl vetemjöl

Pensling: 1 uppvispat ägg

Garnering: 2 msk vallmofrön (svarta och vita)

Ugn: 225 grader

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke.
  2. Smält matfettet och blanda i mjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 grader.
  3. Häll lite degspadet över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
  4. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och det mesta av mjölet (spara lite till utbaket).
  5. Arbeta degen blank och smidig för hand, med elvispens degkrokar eller med maskin.
  6. Strö över lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk på dragfri plats ca 45 minuter.
  7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet.
  8. Forma ca 21-32 små bullar, allt beroende på hur stora bollar du vill ha eller hur många ni är.
  9. Lägg dem intill varandra i form av en gran på en plåt med bakplåtspapper. Den nedersta raden bör vara 5-7 bullar. Avsluta med 1-2 bullar som bildar en liten stam.
  10. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 20-30 minuter.
  11. Värm upp ugnen under tiden till 225 grader.
  12. Pensla brödet med ägg och strö över vallmofrön.
  13. Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet har fått fin färg och känns lätt, cirka 25 minuter.
  14. Går bra att frysa in.

ViktVäktarna

  • WW Points: hela brödet är 121 points med vatten och 130 points med mellanmjölk. Vid 21 bullar så blir det 6 points per bulle oavsett vätska.

8 kommentarer

  • Nadja

    Hej Ingrid, ledsen för att mitt svar har dröjt, men vi har legat sjuka hela julen. Det är klart att du kan ha vört kryddor i degen om du så önskar det.
    Vörtkryddorna gör så att brödet blir mer ”Juligt”.
    God fortsättning och Gott Nytt år!
    Hälsningar Nadja

     
  • Nadja

    Till Kryddburken:

    Jag tror om du vill göra en sådan flätkrans så tar du mycket mera mjöl så att brödet blir hårdare, du ska ändå inte äta den. Mjölet gör att brödet hårdare och håller då bättre. Lycka till!

    Nadja

     
  • kryddburken

    Åh så fint, passar superbra på julbordet ju!! Jag klurar lite på att göra en sån där flätad brödkrans som man hänger upp på väggen eller i ett fönster! Det ska ju inte ätas då men jag har inte hittat något passande recept än som ”håller”! Ha en mysig helg & en riktigt GOD JUL!!

     
  • Jessica

    Oj, ja det är ju nästan för fint för att man ska vilja bryta av en bit. Fast det klart den ser ju smarrig ut också så frågan är väl hur länge man klarar av att hålla sig.

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.