Jordgubbssemifreddo

 

Favorit i repris!

Oooh, så gott detta var! Grundreceptet kommer från Leila Lindholms bok ”One more slice”, men jag har justerat receptet med livsmedel som har lägre fetthalt och använt Stevia som sötningsmedel. Ni som inte tänker på kalorierna kan använda livsmedel med högre fetthalt och vanligt socker om så önskas. men det tål att sägas att det blev mumsigt gott så här också. Som ni ser på bilderna så kunde vi inte riktigt vänta tills den blev helt frysen utan norpade till oss semifreddon tidigare. Ett tips är att du kan börja göra jordgubbskompotten redan dagen innan så att den blir ordentligt kall.

Jordgubbssemifreddo

Detta behövs till en 2 liter form:

Jordgubbskompott:

1 liter färska jordgubbar (ska gå bra med frysta också),

1/2 dl vatten

2 dl stevia socker (eller vanlig strösocker)

Semifreddo:

4 ägg

1 dl stevia socker (eller vanlig socker)

1 färsk vaniljstång

2 1/2 dl Milda Visp 20 % (eller vispgrädde)

3 dl tjock grekisk yoghurt (0%)

Gör så här:

  1. Börja med Jordgubbskompotten då den behöver svalna ordentligt innan den blandas in i semifreddon.
  2. Skiva jordgubbarna och koka med vatten och socker till en simmig kompott, ca 30 minuter. Låt svalna ordentligt i kyl.
  3. Gör semifreddon så här: Separera äggulorna från vitorna utan det kommer någon äggula i vitorna.
  4. Vispa gulorna med hälften av sockret och frön från en urskrapad vaniljstång i en bunke. Det ska bli vitt och poröst om du använder vanlig socker. Med Stevia socker så får man vispa ganska länge för att det ska bli luftigt.
  5. Vispa sedan grädden fluffig i en annan bunke. Vänd ner den grekiska yoghurten i grädden.
  6. Vispa äggvitorna med resterande socker till ett hårt vitt skum i en torr och ren bunke.
  7. Blanda nu samman allt, först grädden med äggule smeten.
  8. Vänd sedan försiktigt ner äggvite fluffet och till sist jordgubbskompotten.
  9. Häll glassmeten i en form som tål att stå i frys i minst 3-4 timmar.
  10. Glassen ska vara lite lös i mitten när den är klar. Om glassen glöms bort under natten så blir den stenhård och kan sedan tina långsamt i kyl innan servering.

Jordgubbssemifreddo

 ViktVäktarna

  • WW Points: hela satsen har 55 points med 0 % grekisk yoghurt. Dela det med antal portioner som serveras.

Jordgubbssemifreddo

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.