Ingefärste med apelsin, citron och honung
Att ingefära ska vara bra vid förkylningar vet nog alla vid där här laget. Just nu är många sjuka omkring mig och jag boostar mig varje morgonen med att ta en kopp varmt vatten med en iskub gjord på ingefära, gurkmeja, apelsin, citron, kanel, svartpeppar och honung. Jag dricker det på fastande mage innan jag äter frukost eller dricker kaffe. Detta sägs att höja immunförsvaret, vara bra för magen, lederna och få så får man lite extra c-vitamin. Det du behöver är en mixer/blender eller matberedare, formar till isbitar, ingredienserna och en sil om du inte önskar fruktköttet. Jag har hoppat över det för jag anser att det nyttiga finns ju kvar i köttet och det vill jag få i mig. Om du inte gillar det, så bör du sila allt innan du fryser in det som isbitar.
Till cirka 25 portioner/kuber behöver man:
ca 150-200 gram färsk ingefära
1 stor apelsin
½ citron
1 tsk mald gurkmeja (ta färsk om du har det)
1 tsk kanel
½ tsk mald svartpeppar
1 tsk honung
Gör så här:
- Skala ingefära, apelsin och citron.
- Skär det i bitar och lägg allt i en blender, mixer eller matberedare.
- Häll i kryddorna och honungen.
- Mixa allt tills det blir en slät smet.
- Smaka av och häll i mer honung om så önskas.
- Sila om du inte önskar ha med fruktköttet.
- Fördela saften i formar för isbitar och frys in.
- När bitarna har stelnat så kan du lägga kuberna i en zip påse eller låta det ligga kvar i formen.
- På morgonen: ta en kub och lägg det i en kopp, häll över nykokt vatten, blanda tills kuben har smält och drick det på fastande mage.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): i detta recept så är det endast honungen som räknas (2 points) men eftersom honungen fördelas på 25 bitar/kuber så blir det noll points