Havretosca
När jag tog fram kategorin ”Långpannebak” så snubblade jag över detta recept och tänkte att den måste jag baka igen. Sagt och gjort och här kommer resultatet. En mycket lättbakad kaka i långpanna som är väldans god.
Till en långpanna behöver du:
Smet: 150 g smör, 4 ägg, 3 dl strösocker, 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 dl mjölk
Glasyr: 150 g smör, 2 dl socker, 6 msk ljus sirap, 3 dl havregryn
Ugn: 175 grader
Du gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, grädda mitt i ugnen (175 grader) i 20-25 minuter.
Blanda samman alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm under omrörning. Bred glasyren över den knappt färdiga kakan och grädda i ytterligare 10 minuter lite högre upp i ugnen.
Skär upp kakan innan glasyren har stelnat helt. Skär i lagom stora bitar då kakan är rätt så mäktig.
2 kommentarer
Nadja
Hej Camilla
Jag beklagar att mitt svar har dröjt…semester du vet.
Jättekul att denna kaka är uppskattad av både dig och din släktingar. Så roligt att höra :).
Ja, både luftfuktigheten och värmen kan bidra till att toscatäcket inte stelnar ordentligt. Jag har inte provat att lägga det i kylen så jag kan inte svara på om det skulle hjälpa.
Om du testar så berätta gärna hur det gick.
Hälsningar Nadja
Camilla W
Hej! Älskar denna kaka och har fått så mycket beröm från äldre släktingar som säger att den minsann smakar som ”det gjorde förr”, den är fantastisk!
Men jag har en fråga- när jag bakar den på sommaren stelnar inte toscatäcket utan det håller sig lite mjukt, gissar att det har med luftfuktigheten att göra.
Hur ska jag göra för att få den att stelna? In i kylskåp?
Varma hälsningar!