Hallonmuffins med crumble
Vad sägs om en kombination av muffins och smulpaj? Jag hittade detta recept i Leilas bok ” A piece of cake ”, ett recept med blåbär egentligen, men jag hade bara hallon hemma och det gick också bra. De är otroligt saftiga och rätt så mäktiga. I orginalreceptet så skulle det vara 6 stora muffinsar men jag valde att göra dem i normalstora muffinsformar och tyckte de blev stora nog, lite större än normalt.
Detta behöver du till 12 normalstora:
Muffinsmet: 100 g smör, 2 dl mjölk, skal av en citron, 2 ägg, 1 1/2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 nypa salt
Fyllning: så mycket hallon (färsk eller fryst)som du själv vill
Crumble: 75 g kallt smör, 2 dl havregryn, 1 dl vetemjöl, 1 dl strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Häll i några hallon i varje muffin (om du tar frysta så kan det vara bra om du rör hallonen i lite potatismjöl innan). Lämna eventuellt något hallon till garnering. Blanda ihop havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i tärnad smör och nyp ihop till en smuldeg. Strö lite crumble på toppen av varje muffin. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Njuuuuut!
10 kommentarer
Cutecakes-Paulina
Vilka bra muffinsrecept du har, jag är alltid på jakt efter nya recept!
Jennie/Kalasgott
Jisses vilka muffins! Nu blev jag grymt sugen på dessa hallonmuffins!! Får baka dem någon dag, mums!
Nadja
Svar till ”Den fete”:
Vad skoj att jag kunde ”lura” dig att ha det roligt i köket, det gillar jag! Jag har också varit med om att missbedöma mängden eller så inser jag när jag väl börjat att jag saknar något och då gäller det improvisera precis som du gjorde. Dina kombinationer lät helt okej och goda, hoppas att de även var det.
Hälsningar Nadja
Den fete
Har precis bakat färdigt en dubbel sats. Mååånga muffins blev det, 45st. Uppenbarligen har jag mindre formar än du.
När jag skulle börja baka insåg jag att jag gravt missbedömt mängden hallon i frysen. Blev att dryga ut med björnbär, smakade gott det med.
Efter 2 plåtar insåg jag att det inte skulle räcka ens med björnbären. Dags att experimintera! Imorgon kommer jag därför bjuda kollegorna på muffins med (förutom de tidigare björnbär+hallon nämnda):
pistaschnötter+hallon
mandel+hallon
russin+kokos
vit choklad+kokos
cashew+banan
cashew+gojibär
Blir de goda? Inte vet jag, jag är grymt skeptisk till den sista kombinationen.
Men jag hade FÖRBANNAT kul i köket, och det ska inte underskattas. Tack för att du ”lurade” in mig på detta projekt!
Emilies Skafferi
Dessa ser verkligen smaskens ut!
Birgitta Regander
Wow vilka smaskiga muffins i fina formar:)
Tack för receptet på kanel-havrekakorna..har precis bakat en omgång, jag hade även i kardemumma som jag älskar..1tsk..det blev supergott!!
Ha en skön lördag och hoppas du inte har lika grått och kallt som vi i Hörby!
KRAM
bakmammorna
de ser tokgoda ut!!! och vilka fina bakformar också! 🙂
Jasmine / Unga Morsan
Gud så gott! Det är många matbloggare som bakar muffins nu.. 🙂
Den fete
*dräggel*
Jessica
Jisses, vad goda dom ser ut. Det receptet får jag testa nån gång.
Ha en bra helg!