Hallonmuffins med crumble

 

Vad sägs om en kombination av muffins och smulpaj? Jag hittade detta recept i Leilas bok ” A piece of cake ”, ett recept med blåbär egentligen, men jag hade bara hallon hemma och det gick också bra. De är otroligt saftiga och rätt så mäktiga. I orginalreceptet så skulle det vara 6 stora muffinsar men jag valde att göra dem i normalstora muffinsformar och tyckte de blev stora nog, lite större än normalt.

Hallonmuffins med crum´ble

Detta behöver du till 12 normalstora: 

Muffinsmet: 100 g smör, 2 dl mjölk, skal av en citron, 2 ägg, 1 1/2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 nypa salt

Fyllning: så mycket hallon (färsk eller fryst)som du själv vill

Crumble: 75 g kallt smör, 2 dl havregryn, 1 dl vetemjöl, 1 dl strösocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3  med smet. Häll i några hallon i varje muffin (om du tar frysta så kan det vara bra om du rör hallonen i lite potatismjöl innan). Lämna eventuellt något hallon till garnering. Blanda ihop havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i tärnad smör och nyp ihop till en smuldeg. Strö lite crumble på toppen av varje muffin. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Hallonmuffins med cruble

Njuuuuut!

10 kommentarer

  • Nadja

    Svar till ”Den fete”:
    Vad skoj att jag kunde ”lura” dig att ha det roligt i köket, det gillar jag! Jag har också varit med om att missbedöma mängden eller så inser jag när jag väl börjat att jag saknar något och då gäller det improvisera precis som du gjorde. Dina kombinationer lät helt okej och goda, hoppas att de även var det.
    Hälsningar Nadja

     
  • Den fete

    Har precis bakat färdigt en dubbel sats. Mååånga muffins blev det, 45st. Uppenbarligen har jag mindre formar än du.

    När jag skulle börja baka insåg jag att jag gravt missbedömt mängden hallon i frysen. Blev att dryga ut med björnbär, smakade gott det med.

    Efter 2 plåtar insåg jag att det inte skulle räcka ens med björnbären. Dags att experimintera! Imorgon kommer jag därför bjuda kollegorna på muffins med (förutom de tidigare björnbär+hallon nämnda):
    pistaschnötter+hallon
    mandel+hallon
    russin+kokos
    vit choklad+kokos
    cashew+banan
    cashew+gojibär

    Blir de goda? Inte vet jag, jag är grymt skeptisk till den sista kombinationen.
    Men jag hade FÖRBANNAT kul i köket, och det ska inte underskattas. Tack för att du ”lurade” in mig på detta projekt!

     
  • Birgitta Regander

    Wow vilka smaskiga muffins i fina formar:)
    Tack för receptet på kanel-havrekakorna..har precis bakat en omgång, jag hade även i kardemumma som jag älskar..1tsk..det blev supergott!!
    Ha en skön lördag och hoppas du inte har lika grått och kallt som vi i Hörby!
    KRAM

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.