Hallon- och rabarberpaj med knäcktäcke
En fd arbetskollega bjöd på denna goda paj strax innan hon slutade arbeta hos oss. Den är så god så jag delar den även med er. Den har ett knäckigt täcke med smak av kola som passar bra ihop med de syrliga hallonen och rabarbern. Att den är snabb att fixa till är bara ett plus. Servera gärna en god och fluffig vaniljsås till.
Till 1 paj (6-8 personer) behöver man:
Fyllning: 500 gram rabarber, 2 dl frysta hallon, 1 tsk vaniljsocker, 3 msk strösocker, 2 msk potatismjöl
Knäcktäcke: 150 gram smält smör, 1 dl vispgrädde 40%, 3/4 dl ljus sirap, 2 ½ dl havregryn, 2 dl vetemjöl, 2 dl strösocker, 1 tsk bakpulver, ½ tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär rabarbern i mindre bitar och blanda det med hallon, socker, vaniljsocker och potatismjöl i en bunke. Häll ner blandningen i en smord pajform.
Smält smoret i en kastrull och tillsätt vispgrädde och sirap. Låt detta koka upp under omrörning. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke och häll över smörblandningen. Bred ut smeten över fyllningen och grädda mitt i ugen i cirka 34-40 minuter, tills pajen fått fin färg. Låt svalna något och servera med glass eller vaniljsås.
ViktVäktarna
- WW Points: hela pajen har 202 points (hallon inräknad med 1 points totalt). Dela det med antal portioner som serveras. Ett sätt att få ner pointsen är att byta ut smöret mot margarin och grädden mot mjölk.
En kommentar
Catrin - theVeganista.se
Åh vad gott! Älskar rabarber!! 🙂